#talaljfogast
Image default

Lenyűgöző, legyezőfarkú pontyot fogott egy amerikai horgász

Lenyűgöző, legyezőfarkú pontyot fogott egy amerikai horgász. Leginkább koira vagy aranyhalra emlékeztet az a ponty, amelyet egy szerencsés horgász fogott ki. A “legyezőfarok” valójában egy mutáció.

Hosszú, kihajló uszonyaival inkább egy akváriumi halra hasonlít az amerikai KC Langdon által februárban Massachusettsből kifogott ponty. Langdon az Instagram-oldalán osztotta meg a fogást, ahol a következőket írta: “Keményen megdolgoztam ezért a halért” – írta – “és soha nem fogom elfelejteni!”. Langdon horgászbarátjával, Morgan Holmes-szal pecázott éppen, amikor a rendkívüli ponty ráharapott csalijára. Azt nem árulta el, hogy a két horgász melyik vízterületen horgászott.

A legyezőfarok egy mutáció

Bár a legyezőfarkú ponty úgy néz ki, mint egy tenyésztett hal, kétségtelenül vadon élő ponty. Ez a jelenség olyan tenyésztett formáknál is megtalálható, mint a tükörponty vagy a koi.

Azonban egy ritka genetikai mutációval rendelkezik, amely miatt uszonyai hosszúra és legyező alakúra nőnek.

“A legyezőfarok egy genetikai deformáció, amely bármikor előfordulhat” – mondta Sean Manning pontyszakértő az Amerikai Ponty Társaságtól a Field & Streamnek adott interjújában. “Ezek a pontyok másokkal szaporodnak, így a populáció növekszik. A Conneticut folyóban több is van belőlük. Amennyire tudom, ez a mutáció nem a koival vagy aranyhalakkal való keresztezéssel jön létre”.

Alacsony túlélési esélyek a vadonban

Annak ellenére, hogy a mutáció milyen gyakran fordulhat elő, a vadonban – különösen az idősebb példányoknál – rendkívül ritka. Ennek oka könnyen megmagyarázható: a kihajtott uszonyok akadályozzák a pontyok úszási sebességét. A mutációval rendelkező halak kevésbé tudnak elmenekülni a ragadozók elől, ami azt jelenti, hogy hamarabb elkaphatják őket a ragadozók. A két uszony típus közötti különbség még harc közben is észrevehető, mondta Manning. “Teljesen más a küzdelem“.

Langdon egy fotó és rövid filmfelvétel készítése után természetesen visszaengedte a pontyot. “Elengedtem, és remélem, hogy egy nap újra láthatom” – írta bejegyzésében.

Nemrégen dőlt meg hazánkban az országos koi ponty rekord! A legnagyobb kifogott koi immár: 26,10 kg. Ezzel kapcsolatos cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

(Forrás: Blinker)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

A haltelepítések igenis ellenőrzött körülmények között zajlanak!

szurkeharcsa

Hatalmas összefogással mentették meg a jég fogságába esett hattyút a Tisza-tavon!

gyilkosbalna

Lenyűgözően különleges kék homár akadt francia halászok hálójába

gyilkosbalna