#talaljfogast
Image default

4 nap alatt repült haza Tunéziából a tömörkényi Csaj-tóra az elveszettnek hitt kanalasgém, 1600 km-et megtéve!

4 nap alatt repült haza Tunéziából a tömörkényi Csaj-tóra az elveszettnek hitt kanalasgém, 1600 km-et megtéve!

A tavaszias felmelegedés hatására kezdetét vette a világ egyik leglátványosabb és legizgalmasabb természeti jelensége, a madárvonulás. Ahogyan arról társoldalunk, a Lelépő is több alkalommal beszámolt, a legkorábban érkező madárfajok első példányai már megjelentek hazánkban. Így van ez a kanalasgémekkel is.

Herman Velencében telelt

Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője vezeti húsz éve a hazai kanalasgém-kutatást. A nemzeti park weboldalán több, igen érdekes adatról és megfigyelésről is beszámolt. Az egyik legizgalmasabb ezek közül egy 19 éves és 8 hónapos kanalasgémhez kapcsolódik, akit

HERMAN OTTÓ TISZTELETÉRE HERMANNAK NEVEZTÉK EL.

Ő Herman, a rekordöreg gyűrűs kanalasgém

„Hermanról tudjuk, hogy nem vonul messzire. A telet Észak-Olaszországban tölti a Velencei-lagúnák térségében” – magyarázza a szakértő.

Hozzáteszi, ez valamivel több mint hatszáz kilométerre van a kikelési és későbbi fészkelési helyétől, a Csaj-tótól. Úgy tudni, Herman az elmúlt években is korán, már február második felében megérkezett a Csaj-tó környékére.

IDÉN ELŐSZÖR FEBRUÁR 17-ÉN ÉSZLELTÉK A MADARÁSZOK.

Az elveszettnek hitt kanalasgém Tunéziából indult haza

Elveszettnek hitték, pedig csak nyaralt egyet, mielőtt hazatért a Csaj-tóra.

Közben a három hete még „elveszettnek” hitt J278-as kódnéven azonosított, GPS-jeladós tojó kanalasgém is hazatért a Csaj-tóra. Ez a madár Tunéziában telelt, és jeladójának köszönhetően tudni lehet azt is, hogy a tunéziai Djaziret Kneiss körüli tengert, mint telelőhelyét 2024. február 16-án hagyta el. Vonulása során három megállót iktatott be.

Az első megállója Nyugat-Szicíliában volt. Utána rendszeres pihenőhelyén, az olasz csizma sarkantyújától délre fekvő Manfredoniában időzött. Végül a harmadik pihenő a Kárpát-medencében, egy Száva melletti horvát halastavon történt.

A MADÁR FEBRUÁR 20-ÁN MÁR ITTHON VOLT A CSAJ-TÓNÁL, ÍGY AZ EZERHATSZÁZ KILOMÉTERES ÚTJÁT NÉGY ÉS FÉL NAP ALATT TETTE MEG.

A fiatal példány Algériában töltötte a telet

Fotó: Borza Sándor, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, illusztráció

Míg az első öreg kanalasgémek már a tavaszi vonulás lázában égnek, addig az egyik ivaréretlen, második naptári éves egyedet, Algériában, a Szahara közepén Al Bzarqa mellett egy a sivatagban fekvő vizes élőhelyen fotózták le.

„EZ A MEGFIGYELÉSI HELY KÉTEZERHATSZÁZ KILOMÉTERES TÁVOLSÁGRA FEKSZIK AZ APAJI GYŰRŰZÉSI HELYÉTŐL”

– hangsúlyozza a nemzeti park munkatársa. Feltételezése szerint ez a madár oázisban telel néhány másik kanalasgémmel (köztük egy olasz gyűrűssel), flamingók és más vízimadarak társaságában.

(Forrás: Lelépő, címlapfotó: Daróczi Csaba)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ne etessük a vízimadarakat! – kéri nyomatékosan a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 

gyilkosbalna

Hajszál híján 25 kilós balatoni töves érkezett a bojlira!

gyilkosbalna

Folyamatosan figyelik a kutatók a Balaton vízminőségét

szurkeharcsa