#talaljfogast
Image default

Közel 400 ezer előnevelt csuka került most a Balatonba!

Közel 400 ezer előnevelt csuka került most a Balatonba!

Az elmúlt napokban lezajlott az előnevelt csukatelepítés – írja bejegyzésében a Balatoni Hal.

A Balatonon és befolyóin összesen 302.500 db, valamint a Kis-Balatonon 86.000 db csuka talált új otthonra a helyi horgászok és kollégáik közreműködésével.

A telepítéseken részt vevő Horgásztársak, egyesületi és szövetségi vezetők segítségét ez úton is hálásan köszönjük! – zárták bejegyzésüket.

 

 

Jól megmaradnak a mesterségesen szaporított csuka ivadékok a Balatonban!

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek évente 250 ezer csukát kell a Balatonba telepítenie, a Kis-Balatonba pedig 100 ezer ragadozó halat, előnevelt csukát és süllőt vegyesen raknak ki – írtuk pár napja.

Mesterségesen szaporítják a csukákat a buzsáki ciframalmi tavaknál – írja a likebalaton.hu. Az anyahalakat lefejik, ezt követően nagy tálakban a haltejet és az ikrát összekeverik. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói így próbálják a ragadozóhal-állományt bővíteni.

– A megtermékenyítés után a keltetőházban két hétig inkubálódik az ikra Zuger üvegekben – mutatta a mesterséges szaporítás fázisait Fodor Ferenc haltermelési igazgató. Ezután planktonban gazdag előnevelő tavakba teszik át a kishalakat. Itt nagyon fontos, hogy sok táplálékuk legyen. Nagyon falánkak, és amint elfogy a plankton, kannibál módjára felfalják egymást. A 4-5 centis halakat oxigénzsákba teszik április közepén, és a horgászok segítségével a befolyókba, kikötőkbe és motorcsónakkal a Balaton nád előtti területére viszik.

 

Fotó: Németh Levente

– A mesterséges szaporítással szabályozott körülmények között kiszámíthatóbbá válik a halak felnevelése, az állomány bővítése, de Irmapusztán természetes ívatással is szaporítunk, a párokat vízzel elárasztott füves tavakba helyezzük ki – mondta el Fodor Ferenc. A csukák itt már egycentisek, és hamarosan utaznak a Balatonba, buzsáki társaik csak 6 hét múlva követik őket.

 

Fotó: balatonihal.hu

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek évente 250 ezer csukát kell a Balatonba telepítenie, a Kis-Balatonba pedig 100 ezer ragadozó halat, előnevelt csukát és süllőt vegyesen raknak ki. Évről évre azt tapasztalják, hogy az előnevelt méretű csukák jól megmaradnak a Balatonban, és biztosítják a helyi állomány fennmaradását, pótlását. Fodor Ferenc elmondta: a csuka után megkezdődik a következő hetekben a balin, compó, kősüllő, ponty és harcsa szaporítása – írták.

(Forrás: Balatoni Hal, likebalaton.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Dupláztak a 10+os süllőkből a Tisza-tavi pergetők!

szurkeharcsa

Rendőrök segítségével kapták el a halőrök a tiszasülyi rapsic-bandát!

gyilkosbalna

Hatalmas összefogással mentették meg a jég fogságába esett hattyút a Tisza-tavon!

gyilkosbalna