#talaljfogast
Image default

9 kilós márna, 12-es horoggal! Rekordhal az angliai Trent folyóból

9 kilós márna, 12-es horoggal! Rekordhal az angliai Trent folyóból!

A Trent Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb sügeres folyója, de bizonyos szakaszai sokkal kedveltebbek a matchbotos horgászatban. Népszerűségét jelzi, hogy többek között itt rendezik meg a rangos RiverFest döntőjét is.

Chris Nash eredményes rablóhorgász aki Cornwallban él, és leginkább lakóhelye környékén hódol kedvelt szenvedélyének. A napokban viszont északra utazott, hogy meglátogassa a családját. Mivel a szülőföldjén nem lehetett sügérre horgászni,  így a Trent folyót vette célba, és két napot tervezett horgászattal eltölteni.

Az első nap során az igazán nagy halak elkerülték, bár fogott néhány szép süllőt.

A következő napon inkább horgászhelyet váltott, és néhány keszeget sikerült horogra csalnia.

Azonban ekkor rápillantott a “horgászszerencse” és végül Chris egy olyan halat fogott, amelynek a mérete őt is megdöbbentette!

A szerencsés horgász egy 8,85 kg-os márnát szákolt meg!

A közel 9 kilogrammos (19 font 5 unciás) márna a legnagyobb, amelyet valaha a Trentből fogtak. A gyönyörű hal gilisztacsokorra kapott. Külön érdekesség, hogy Chris egy 12-es méretű horoggal fogta ki.

Hazánkban is népszerű a márnahorgászat

Őszi slágertéma a márnázás! De hogyan kezdjünk neki? Lábas Norbert, a MAHOR szakírója és a Korum Hungary teszthorgásza ad tippeket egy igazi őszi-téli uszonyos, a márna célzott horgászatáról.

A nyári meleg fokozatos elvonulásával horgászatunkban is érdemes változásokat alkalmazni. Mind módszerek, mind célhalak tekintetében, hisz fel kell vegyük a ritmust a természeti tényezőkkel. Vannak akik a hideg beálltával teljes pihenőre vonulnak a következő tavaszig. Ezt akár sima kényelmi megfontolásból, vagy kedvenc halfajuk időszakos tilalma miatt teszik éppen. Ennek ellenére nem kevés sporinak a hőmérséklet zuhanásával fordított arányosan pezsdül fel a vére, mert ekkor kezdődik kedvenc „prédájának” az igazi szezonja. Módszerek-technikák rovatunk újabb fejezeteként Lábas Norbertet, a MAHOR szakíróját és a Korum Hungary teszthorgászát kérdezzük egy igazi őszi-téli uszonyos, a márna célzott horgászatáról.

Norbi, mesélnél nekünk általánosságban az ősz beköszönésével történő időjárási változásokról horgászati szempontból? Milyen hatással bír a lehülés a hazai halak viselkedésére, étvágyára? Mely halfajok „szorulhatnak háttérbe” ilyenkor, és melyek azok, amikre igazán érdemes most horgászni?

Az ősz a kedvenc évszakom horgászat szempontjából.

AHOGY A VIZEK ELKEZDENEK HŰLNI, ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS VESZI KEZDETÉT SZINTE MINDEN HAL HORGÁSZATA SZEMPONTJÁBÓL.

Szokták ezt a nagyhalak évszakának is hívni. A nappalok rövidülése és a hőmérséklet csökkenése a halaknak egy jelzés, hogy ideje a raktárakat feltölteni.  Jön a tél, ami túléléséhez rengeteg elraktározott kalóriára van szükség. Minél nagyobb egy hal, annál többet kell ilyenkor ennie, ezért van nagyobb esély ilyenkor például a pontyok nagyjait horogvégre csalni. Bármennyire is aktívabbak télen a csukák és süllők, nekik is kell ilyenkor pluszt magukra szedni. Az év elején kezdődik az ívásuk, odáig pedig csúcsformába kell kerülni. Ők mindig követik a csapatokba verődő keszegféléket. Ősszel a még nem túl hideg vízben a ragadozók aktivitása, ÉS az étvágyuk is nagy, emiatt remek időszak ez egy csuka vagy süllő rekord becserkészésére.

Másik nagy őszi sláger-halfaj a márna, amik élettere a folyóvíz. Ősszel jellemzően ezek tartós, stabilan alacsony szinten szoktak állni, ami a víz letisztulásához vezet. Ekkor ezek a vad szilaj halak is a télre történő “felkészülés” miatt sűrűn járják a part menti régiót, ahol ilyenkor el tudjuk őket csípni.

Mikor horgásszunk rá?

Tehát, melyik időszakot nevezhetjük a konkrét „márna szezonnak”, és ezen belül melyik lehet a legeredményesebb hónap az eddigi tapasztalataid alapján?

Általánosságban augusztus végétől november közepéig lehet márna szezonról beszélni. Számomra október közepe volt eddig a legtöbb jó pecával kecsegtető időszak, de az említett periódusban bármikor bele eshetünk életünk márna kalandjába.

Hol keressük őket?

Milyen vízrétegekben érdemes őket keresni? Mondanál néhány „jó márnás” vizet, ami a kedvenceid közé tartozik?

Minden a vízhőfoktól függ. Amikor a vízhőfok 6 celsius fok alá hűl, a márnák nagy csapatokba verődve a mély, húzós részekre gyűlnek össze, “vermelni”, ezután a partmenti régiókból szinte teljesen eltűnnek. Ekkor is megfoghatók az előbb említett mély és gyorsan folyó részeken, de ezek a helyek nagyon nehezen horgászhatók meg.

AZ ŐSZI MÁRNÁZÁSOK HELYEI A SEKÉLYEBB, SÓDERES PLACCOK. ITT A HORGÁSZAT IS EGYSZERŰBB, KEVÉS AZ AKADÓ, ÉS A MÁRNÁK IS JÓL FOGHATÓK.

A márnák egyértelműen a fenéken táplálkozó halak, szájállásuk miatt szerintem közel lehetetlen, hogy vízközt is táplálkozzanak. Az előbb említett sekély sóderes helyeket preferálom, de Budapesten a hajók között is szeretek márnázni. Kiemelt kedvenc vizeim közé tartozik még ebben a műfajban a Dunakanyar, illetve a Tisza szolnoki szakasza is.

Milyen felszerelést használjunk?

Beszéljünk a felszerelésről. Bot,orsó,zsinór, szerelék, hogyan állítsuk össze a „fegyverzetünket”? Nagyban különbözik a márnák célzott horgászata a hagyományos pontyozástól,amúrozástól mondjuk? Milyen módszert, szereléket ajánlanál a mélyen tisztelt olvasóinknak?

Teljesen külön felszerelést igényel, ha etetőkosaras módszerrel szeretnénk márnát fogni. A nagy sodrás miatt sokszor 200-400 grammos össztömegű végszereléket is be kell dobni, naponta sokszor, amit csak az erős folyóvízi feederbotok bírnak el. Ezt az orsónak is ki kell bírnia ugyanennyiszer tekerni, szóval abból is érdemes egy erős modellt választani. Számomra a fonott főzsinór a legalkalmasabb a folyami márnázásra, nulla nyúlása és ereje nagy segítség ebben a horgászatban.
Nagy etetőkosárral és hosszú előkével, kiakasztott zsinórklipsszel mindig egy helyre történő horgászatot javaslom. Itt nem csak márna, de szép paducok, jászok is felvehetik a csalinkat.
Lényegesen egyszerűbben kivitelezhető, de több szerencsét és halkeresést igénylő módszer a görgetés,  amivel a víz sodrását kihasználva juttatjuk a csalit a márna orra elé.

Az ilyen és ehhez hasonló etetőkosarak megállják a helyüket a „húzós” terepen

Mi legyen a csali?

Egyik kulcsfontosságú kérdés a megfeleő csali kiválasztása. Mit tűzzünk a horgunkra? Milyen, kifejezett márnázáshoz használt csalikat ismerünk? Gyártók által széles körben rendelkezésre állnak célzott horgászathoz szükséges  etetőanyagok, csalik? Számodra melyik a „legtutibb”?

Módszerfüggő. Etetőkosaras pecánál az etetőanyagba ajánlott sok-sok csontit keverni, ilyenkor ez a legjobb csali. Itt az etetőanyag általában nehézszemcsés, élénk színű és ízű kell hogy legyen. Nagyon fogós a Dunán a sajt ízesítés. Nekem a Feedermania River Cheese etetőanyag vált be a legjobban.
Görgetésnél már más a felállás, ott a csali minél nagyobb, szaftosabb és ízesebb, annál jobb. Slágercsali ennél a módszernél a sajt, de csirkehússal, csirkemájjal és kolbásszal is sok márnát lehet fogni. Görgetéshez nekem utóbbi vált be a legjobban.

Jól bevált. klasszikus márna csali a kolbász és a sajt is

Hazai viszonylatban, akár az általad kedvelt vizeken mi vehető észre a márna populációt tekintve? Meg vagy elégedve az általad látogatott vizek kezelésével?

Szerintem a lehető legjobb kezekben vannak a hazai vizek, ugyanúgy a fővárosi Duna is. Az utóbbi 8 évben amióta Pesten lakom évről-évre több és több hal, több márna volt a Dunában, úgyhogy szerintem nagyon jó a tendencia.

Mi a tanács a fiataloknak?

A témától kicsit eltérő kérdés, de mindegyik szakinktól megkérdezzük. Mit üzensz a fiatal horgászoknak, mire figyeljenek, mit kövessen az utánpótlás, esetleg mit ne?

Belenyúltál a darázsfészekbe, mert erről nagyon hosszan tudnék írni, legfőképp negatívat 🙂 Amire szerintem nagyon oda kell figyelni egyrészt az, hogy mindenki értékelje és becsülje meg a kifogott halat.

A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN ELMERÜLVE ANNYI 20 KG FELETTI PONTYOT, AMURT, 2 KG-OS BALINT, MÁRNÁT STB… LÁTUNK, HOGY ENNEK HATÁSÁRA SOKAN ELSZOMORODNAK VAGY FANYALOGNAK, HA “CSAK” EGY TÍZ KILÓS PONTYOT FOGNAK, MERT AZÉRT NEM KAP MAJD ANNYI LIKE-OT.

Ez nagyon rossz irány, és ebben a közösségi médiának nagy szerepe van. A másik pedig az, hogy kiket néznek és követnek a Tik-Tokon, Youtubeon stb… Nagyon sok tartalomkészítő van, akik  horgászat szempontjából semmi hasznosat nem közölnek. Viszont alpárisággal, csúnya beszéddel, közönségességgel és hasonló “olcsó” eszközökkel próbálják a videóikat érdekesebbé, népszerűbbé tenni. Az én gyerek- és fiatalkoromban készült horgászfilmekből nem csak horgászni, hanem kommunikálni és kultúráltan vízparton időt tölteni is meg lehetett tanulni, amiért én nagyon hálás vagyok. A mai napig jó páran készítenek filmeket, amiket érdemes megnézni. Hogy pár horgászt kiemeljek : Jankovich Krisztián, Döme Gábor, Bokor Károly, Polyák Csabi, de lehetne még a sort folytatni.

Köszönjük a hasznos információkat, és további sikeres horgászatot kívánunk neked!

Norbi írásait és videóit facebook és youtube csatornáján követhetitek figyelemmel, de magazinunkban is fogtok még vele találkozni a jövőben.

( Forrás: Anglingtimes,  Lábas Norbi horgász blogjaNorbi Lábas Fishing TV  )

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Gyönyörű, 23 kilós fehér tok torpedó vette fel bojlit Maconkán!

gyilkosbalna

Károly Attila: “Felejthetetlen élmény gyerekkel horgászni”

gyilkosbalna

Hallássérült horgásztársaink versenyeztek a Maty-éri evezőspályán

gyilkosbalna