#talaljfogast
Image default

Bajba jutott, apró pontyokat mentettek az RDHSZ munkatársai

Bajba jutott, apró pontyokat mentettek az RDHSZ munkatársai Ráckevén. Lakossági bejelentésre érkeztek a Tókert-sori csatornához.

A bejelentés 2023. december 16-án 14 óra tájban érkezett. A Malom-öböl mögött húzódó részen egy arra járó, felelősségteljes helyi személy az alacsony, már-már teljesen kiapadt vízben hemzsegő kishalakat észlelt. Egy fő, szolgálatban lévő hivatalos halőr azonnal a helyszínre sietett, hogy felmérje az esetet, és meghökkentő dolgokat tapasztalt.

“A keskeny kis csatornában kb. 300-350 kilogrammnyi 1 nyaras ponty volt bezsúfolódva néhány centiméteres vízben.
Sőt, a csatorna egy szakaszán már víz sem volt a kis potykák alatt, csak feküdtek az iszapban és a kövek között.
Kollégánk azonnal segítséget kért szolgálatban lévő társaitól és kért a halgazdálkodási ágazati kollégák közül és két főt gumiruhában, kosarakkal, merítő hálókkal. Amíg a segítség úton volt kollégánk önállóan kezdte meg a szomszédtól kért vedrekbe gyűjteni a szárazra került és épp, hogy csak tátogó pontyokat. Körülbelül 70-80 kilogramm apróságot tudott kimenteni a száraz mederből, melyeket a Malom-öbölbe vissza is tudott juttatni, kivétel nélkül élve.

Ezen közben befutott a segítség is! Halász kollégák sebtében beöltöztek és már szedték is kosarakba a tocsogóban fuldokló aprócska pontyokat. 200-250 kilogrammot sikerült összegyűjteniük és visszavinniük az időközben megérkezett további halőreink segítségével.” – írja az RDHSZ beszámolójában.

Mi okozta ezt a jelenséget?

November elején nagy ütemben zajlottak a pontytelepítések az RSD több pontján, többek közt ennek a telelőhelynek a közelében is. A szokásos korosztály mellett apró, fiatal egyedek kihelyezése is megtörtént. Az ifjú kishalak egy nagyobb rajban a Malom-öbölbe húzódott telelni. Ide vonzotta  őket a csatornából kiáramló, langyosabb strandvíz, melyben igazán komfortosan érezték magukat. Azonban a belvízvédelmi fokozatban elrendelt hirtelen duna-ági vízszint-csökkentést nem tudták időben követni, és egyszerűen elment alóluk a víz. Így rekedtek bent a csatorna köves, iszapos medrében.

Az RDHSZ hatékony beavatkozása és a kimentett kishalak visszahelyezése a természetes környezetükbe szemléletesen mutatja a szakemberek elkötelezettségét és a helyi közösség felelősségérzetét a környezetvédelem terén.

Köszönet a Bejelentőnek éberségéért, és a Szövetség munkatársainak a gyors reagálásért!

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Brutális dobás: 220 méter az új feeder távdobó országos rekord!

gyilkosbalna

Lenyűgöző látvánnyal ért véget a tiszavirágzás!

gyilkosbalna

Gigantikus dévérkeszeg akadt horogra a Rábán!

gyilkosbalna