#talaljfogast
Image default

Bőven húsz kiló feletti koi került partra a kiskorpádi Szigetestóból

Bőven húsz kiló feletti koi került partra kiskorpádi Szigetestóból! A kapitális “tarkaságot” legutóbb három éve csalták horogra, azóta közel 8 kilót hízott.

A Somogy vármegyei Kiskorpád népszerű horgászhelye a 100 éve létesített Szigetestó 2010-től teljesen átalakult halállománnyal éli mindennapjait a „fogd meg és engedd vissza” elv alapján – írja a Sokszínű Vidék.

A tó ontja magából a hatalmas méretű halakat, ebből adódóan gyakoriak a rekordok.

Fő hala a ponty és amur, amelyekből a tóba a 2017-es évtől kizárólag 10 kg feletti példányokat telepítenek.

Érdekesség, hogy a tóban egyetlen harcsa él, Zoltán, a különleges albínó harcsa. Zoltánt tavaly Hábel Kornél csalta horogra. A fehér bajuszos akkor 6 kilót nyomott.

Név szerint ismerik a hatalmas halakat

20-25 “megkeresztelt hal” úszkál itt, melyeket fajtájuk, illetve súlyuk alapján könnyű beazonosítani. Csőrike, Liliom, Kölcsey, Bibircsóka, Béla, Csillagszem, Naplemente, Django, Gandalf, Remény, Hullócsillag, Juliska és társaik többször is horogra akadnak, nevüket a horgászoktól kapták – írták.

Sok horgász Koiországnak nevezi a kiskorpádi tavat, lévén, hogy bőséggel úszkálnak abban sárgás-arany színű koi pontyok, ráadásul méretes példányok.

Közülük Béla volt 2020-ig a csúcstartó a maga 15.13 kilójával, mígnem annak az évnek a májusában egy fiatal horgász, Stölkler Dávid kifogta a Remény néven ismert koit, ami 15.7 kilójával új koi-rekordot jelentett.

2023. október első napján aztán újra horogra akadt Remény, méghozzá alaposan meghízva. Zsuppán József terelte szákjába a halat, ami a mérlegeléskor 23,05 kilogrammot nyomott, új tórekordot állítva fel ezzel.

A halat a kiskorpádi rendnek megfelelően a mérlegelés és a fotózás után természetesen visszaengedték a tóba.

Pár napja dőlt meg az országos koi rekord

Nemrég írtuk meg, hogy újra megdőlt az országos koi ponty rekord! A szerencsés fogással Kápolna László büszkélkedhet.

A legnagyobb kifogott koi immár: 26,10 kg.

Nem történt nagy változás a koi „rekordlistán” hiszen a korábbi csúcstartó is Kápolna László volt. A profi horgász már a harmadik alkalommal fogta meg ugyanezt a gyönyörű koit, amely a fogások között eltelt időben szépen gyarapodott. Ha legutóbbi fogását is hitelesítik, az lesz az új országos koirekord.

A koiponty az első fogás alkalmával 25,40,kg-ot nyomott a mérlegen, majd másodszorra már kereken 26 kg-ot mutatott.

MOST PEDIG 26,10 KILÓNAK BIZONYULT, ÍGY EZ AZ ÚJ ORSZÁGOS KOI REKORD!

A halat először 2022 októberében akasztotta meg, majd idén júniusban újra a szákba terelhette a kapitális pontyot László. A harmadik találkozásra pedig  most szeptember közepén került sor.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kápolna László pár héttel korábban egyik ismerősével, Szőke Róberttel bojlizott, aki szintén megakasztotta ugyanazt a halat – árulta el a Pecaverzum.

„HALLOTTAM MÁR RÓLA KORÁBBAN IS, HOGY A TÓBAN ÉL, ÉS TUDATOSAN PRÓBÁLTAM RÁ HORGÁSZNI”

– mondta a szakavatott pecás, aki sok időt tölt a Gyékényesi Kavicsbányatavon, így volt lehetősége tapasztalatokat szerezni a helyi viszonyokról.

300 méterre volt behúzva a szerelék, akkor egy másik vendéghorgász tartózkodott velem. Kettőt csippant a kapásjelző, már ültünk is be a csónakba, ő jött velem. 50 méteres az előtét zsinórom, bejött a fele, 20 méternél le volt egy kicsit akadva, gondolom, fogta a kagyló vagy egy víz alatti ág, óvatosan kipattintottam, és akkor kezdtem el a fárasztást – nyilatkozott saját fogásának történetéről a Pecaverzumnak Kápolna László.

Elmondása szerint miután kiszabadította a damilt, néhányat tekert, és a koi már megjelent a víz felszínén szájában egy cseh gyártású tesztbojlival, három perc múlva pedig már szákolták is.

„MINDEN HALRA RÁMEGYEK CSÓNAKKAL, MÉG A KICSIKRE IS”

– árulta el a horgász, aki így teszi ki a halakat a legkisebb megterhelésnek és növeli a sikeres fárasztás esélyét.

(Forrás: Sokszínű Vidék/ Pecaverzum, Fotók: Mikbaitsfishing Facebook, Zsuppán József Facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Még csak március van, de már több mint 10 kapitális pontyot fogott idén az RSD-n Vajjon Péter!

szurkeharcsa

8 kilós óriási dévért fogott az angol horgász!

gyilkosbalna

37 kilós busát fogott egy órás küzdelem után Jankovich Krisztián!

gyilkosbalna