#talaljfogast
Image default

Csak találgatnak a szakértők mi okozta a delfinek tömeges pusztulását Új-Zéland partjainál

Csak találgatnak a szakértők mi okozta a delfinek tömeges pusztulását Új-Zéland partjainál. 45 delfin vetődött partra, sajnos egy sem élte túl…

Mintegy 45 kis kardszárnyú delfin és palackorrú delfin vetődött partra vasárnap délután Új-Zéland északi szigetének keleti partvidékén, valamennyi állat elpusztult.

A delfineket a helyi közösség próbálta az árhullámmal visszaterelni a mélyebb vizekbe, de később a partvidék egy távolabbi, megközelíthetetlen zátonyos részén ismét partra vetődtek. Több tucatnyi állat elpusztult, a többit végleg elaltatták – írja az MTI az új-zélandi Természetvédelmi Hivatal közleménye alapján.

Az állatok halálba segítése mellett a tudósok szakvéleményének kikérése után döntöttek az illetékesek.

A SZAKÉRTŐK UGYANIS ÚGY ÉRTÉKELTÉK, HOGY A DELFINEK VISSZATERELÉSÉRE A MÉLYEBB VIZEKBE ÉS TÚLÉLÉSÜKRE ALIG VAN REMÉNY. UGYANIS A
DELFINCSAPATOT NAGYON ROSSZ, SÉRÜLT ÁLLAPOTBAN FEDEZTÉK FEL A SZIKLÁS PARTSZAKASZON, TÖBB DELFIN MÁR NEM IS ÉLT, NYILVÁNVALÓAN SZENVEDTEK.

Bálnák és delfinek gyakran rekednek meg az új-zélandi vizeken. Partra vetődésük okai nem világosak. De a hivatal szerint közrejátszhat benne betegség, navigációs hiba, földrajzi tényezők, a hirtelen apály. Esetleg az, hogy a csapatot ragadozó üldözi, illetve a szélsőséges időjárás is.

Közel száz delfin pusztult el nyáron Ausztrália partjainál is

Nyugat-Ausztrália déli partjainál egy gömbölyűfejű-delfincsapat vetődött a partra, a vadvédelmi hatóságok vészhelyzeti akciót indítottak a megmentésük érdekében- közölte tavaly a Magyar Állatvédelem. A 84 egyedből álló csapatot egy este észlelték a parttól mintegy 100 méterre, az Albanytól 60 kilométerre keletre fekvő Cheynes Beachnél.

A delfinek egész nap a part közelében voltak, és nem sokkal délután 4 óra után kezdtek a partra sodródni.

John Edwards, a tengerészeti műveletek vezető tisztje elmondta akkor, hogy az éjszakai sötétség és a rossz időjárás kihívást jelentett.

“Korábban már volt dolgunk tömeges partra vetődéssel, így először meg kell keresni az okokat. Ha egészséges, életképes állatokról van szó, mindent megteszünk, hogy segítsünk.”

A halászati tisztviselők cápariadót is kiadtak a partra, mivel a sérült vagy elpusztult delfinek vonzhatják a ragadozókat.

Korábban is voltak már jelentős tömeges kisodródásban érintettek a gömbölyűfejű-delfinek, 2022-ben 230-an kerültek partra a Tasmánia nyugati partján. 2018-ban 150 gömbölyűfejű-delfin volt a Hamelin-öbölnél, és több mint 100 állatot nem sikerült megmenteni.

Rebecca Wellard tengeri emlősökkel foglalkozó tudós és kutató elmondta, hogy a partra sodródott delfinek mentése mindig is bonyolult volt.

“Ha ezek az állatok már hosszabb ideje a parton vannak, a gravitáció és a testük súlya miatt nagy nyomás nehezedik a szerveikre”

“Az egészségi állapotuk már ekkor is károsodott, így ha újra felhúzzuk őket a vízre, akkor valóban megkockáztatjuk, hogy újra partra vetjük őket” – mondta Dr. Wellard.

A szakértő szerint a partra sodródott gömbölyűfejű-delfinek egészségi állapotától függően néha kíméletesebb lehet a parton elaltatni az állatokat, mint rossz egészségi állapotban visszaküldeni őket a tengerre.

(Forrás: MTI/Index, ABC News)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

24 hal 24 óra alatt – 3 darab 20+os tok is horogra akadt Szászpán!

gyilkosbalna

Remek hír a Velencei-tó kedvelőinek: jelentős mennyiségű keszeg érkezett a vízbe!

gyilkosbalna

Igazi ritkaság: hatalmas 22+os tőponty jött a Duna-Tisza csatornából!

gyilkosbalna