#talaljfogast
Image default

Folyamatos a haltetemek eltávolítása a KEMHESZ által kezelt Duna szakaszról!

Folyamatos a haltetemek eltávolítása a KEMHESZ által kezelt Duna szakaszról!

Az elmúlt hetekben, napokban a horgászok több helyszínen találkozhattak elhullott halak egyedeivel, ez a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti – írja a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége.

Mint írják, a vármegyében elsősorban a Duna mellék ágaiban látványos a neszmélyi és a táti mellék-ágban, legnagyobb számban busák sodródnak partra, kisebb számban pontyokat találni, egyéb fajok egyedi ritkán fordulnak elő, esetenként dévérek, karika keszegek az ívás hevében vesznek oda.

Megjegyzik, ez a tavaszi halpusztulás rendszeresen előfordul és több tényező is okozza. Egyrészt a tél végére a halak immunrendszere legyengül. Ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet.

Azokon a vízeken ahol a busák nagy mennyiségben vannak jelen ezt megfejeli a hideg vízi táplálékhiány. Így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.
Ugyanakkor azt is jó tudni, hogy a most felszínre kerülő haldögök egy része már hetek óta a vízben van, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre és válik láthatóvá – közölték.
Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása folyamatosan zajlik. Kérjik a horgásztársakat, ha tömeges halpusztulást észlelnek, jelezzék szövetségük számára!
Köszönjük a türelmet!!!

(Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Hosszú évek munkája hozta meg Lábas Norbi első 10+os csukáját!

szurkeharcsa

A zord idő mellett azért szép pontyokat is hozott a Télapó a Lőrintei Mikulás Kupán!

gyilkosbalna

Rommá fogjuk magunkat majd kapitális halakkal a mesterséges intelligencia használatával, vagy ez is csak kamu?

szurkeharcsa