#talaljfogast
Image default

Gépjárműből leengedett fáradt olajat öntöttek a vízbe a Francia-öbölnél

Gépjárműből leengedett fáradtolajat öntöttek a vízbe a Francia-öbölnél. A  helyszínre érkező illetékes munkatársak “út szélén végrehajtott, illegális olajcsere” nyomaira bukkant.

2024. január 6-án, 11.18 órakor érkezett Halőri Szolgálatunk 24 órás ügyeleti telefonjára a bejelentés, mely szerint egy horgásztársunk a ferencvárosi szakaszon, nagyjából a Francia-öböl torkolatával szemben, 5-8 méter szélességű, lefelé húzódó olajfoltot észlel.
Haladéktalanul értesítettük a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának egyik munkatársát az eseményről, aki azonnali intézkedést ígért és a helyszínre riasztotta a vízminőségvédelmi ügyeletest.
Néhány perccel később egy szabadnapos kollégánk is a helyszínre érkezett és rövid séta után meg is találta a szennyezés forrását. A Francia-öböl torkolatától feljebb, kb. 500 méterrel, a bal – ferencvárosi – parton, ahol a földút véget ér, valaki nagyobb mennyiségű olajat öntött a földre.
Tekintettel arra, hogy a helyszín átkutatása közben olajszűrő is előkerült, egyértelmű, hogy illegális vízparti olajcsere történt a nevezett helyszínen.”
Az eset során a KDVVIZIG vízminőségvédelmi ügyeletese azonnali beavatkozást szorgalmazott. Röviddel ezután a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársai érkeztek a helyszínre.
Gyorsan bekerítették a szennyezett területet, megakadályozva ezzel a további vízbe kerülést.
A part mentén elterülő olajfoltot hatékonyan felszámolták és felszívószerekkel eltávolították. A vízbe került kis mennyiségű olaj túlnyomó részét sikeresen sikerült megszüntetni. Az olaj nagyobb hányada a talajba szivárgott, így azt a földdel együtt speciális gépek segítségével eltávolítják a helyszínről, majd környezetbarát konténerekben szállítják el.
“Hálásan köszönjük a KDVVIZIG gyors reagálását, a kivezényelt munkatársak szakszerű munkáját!

Nagyon-nagyon köszönjük Bejelentő Horgásztársunk és szabadnapos Kollégánk éberségét is, melynek köszönhetően sikerült a vízbe kerülő szennyezést minimalizálni.” – írják lezárásként.

A Szövetség továbbra is kéri a sporttársakat, hogy amennyiben “nem odavaló” dolgot észlelnek a vízparton,
azonnal értesítsék a 24 órás halőri ügyeletet a 06-30/675-7304-es telefonszámon
Az emberi hanyagság és gátlástalanság rendszeresen tapasztalható az RSD vízpartján. Nemrégiben egy lezárult eljárásról számoltunk be, mely szintén a vízterület kötelékében történt.

Egy ideig nem horgászhat az RSD pontymészárosa, “Mohó Halfarkas úr”, olvasható az RDHSZ közösségi oldalán. A gátlástalan elkövető még november 10-én frissen telepített, méreten aluli pontyokat zsákmányolt és dolgozott fel közvetlen a soroksári vízparton.

Habár sokunk számára meglehetősen enyhe elégtételnek számít az illető részére kirótt büntetés, a jelenlegi szabályzások tekintetében megpróbálták “kimaxolni” az eltiltást az alábbi hivatalos álláspontfoglalás alapján:

“Az halvédelmi eljárást az alábbi halmazat szerint folytatta le az illetékes halgazdálkodási hatóság:
1.) Darabszám korlátozás megsértése. (3 helyett 9 db megtartott és megölt ponty)
2.) Méretkorlátozás megsértése. (a 9 db-ból egy sem volt 30cm, vagy azt meghaladó)
3.) Fogási napló nem vezetése. (egyetlen darabot sem rögzített)
A halgazdálkodási hatóságtól megérkezett határozat értelmében 90.000.-Ft pénzbüntetést és 9 hónap, a horgászattól való idejű eltiltást kapott Mohó Halfarkas úr a Magyar Államtól.
A vonatkozó jogszabály azonban lehetőséget biztosít arra, hogy ilyen súlyú és kiemelten horgászközösség-ellenes magatartásra a halgazdálkodási jogosult hatáskörében eljárva 1-5 év közötti saját vízterületről történő eltiltást alkalmazzon az alábbiak szerint és értelmében:
„Darabszám korlátozás megsértése: 1-5 év a kezelt vízterületről eltiltás”
„A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, hal beírásának elmulasztása): 1-3 év a kezelt vízterületről eltiltás”
„Alsó méretkorlátozás megsértése: 1-3 év a kezelt vízterületről eltiltás”
Az RDHSZ ügybéli hatáskörében eljárva,
valamennyi fennálló és felmerült körülményt mérlegelve, elkövető számára mellékbüntetésként 24 hónap eltiltást szabott ki valamennyi, általa kezelt vízterületről.”
– Nyilatkozta az RDHSZ.

(Forrás, Képek : RDHSZ Facebook)

KAPCSOLÓDÓ

Nem zavarta a “sporit” a 6 kilós súlyhatár, és hogy ikrás, simán hazavitte volna a 17-es vadvízi pontyot!

gyilkosbalna

Szép példa: Mesterséges fészkekkel segítetik a küszvágó csér költését a Tisza-tónál!

gyilkosbalna

Hüvelykujja van a görög partoknál élő különleges delfinnek!

gyilkosbalna