#talaljfogast
Image default

Egykoron ásóval, kapával vadásztak a 2024-es év halára

Egykoron ásóval, kapával vadásztak a 2024-es év halára, a réticsíkra elődeink, és egyfajta “népélelmezési cikknek számított.

Bármily meglepő, a 2024-re év halának választott réticsík dédapáink,nagyapáink idejében gyakori táplálékként szolgált a lakosság számára.

Természetesen ez arra az időszakra vonatkozik, mikor lápjaink és mocsaraink még javában “éltek“. Leginkább a szegényebb rétegek fogyasztották,ezért emlegetik többen a “szegények halaként” is. Könnyű volt beszerezni : árterekben, lápos-mocsaras csatornák, patakok szélén, kiszáradt patakmederben a még iszapos földbe ásták magukat, innen pedig csak ásóval vagy kapával forgatták ki őket.

Egyes elbeszélések szerint ha megtaláltad őket, egy “szakajtóval” foghattál magadnak.

“A nagy folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása miatt megfogyatkozott a Magyarországon található állománya, ezért védelmet élvez. Korábban tömegesen fordult elő, fontos böjti tápláléknak számított, és a csíkászatot a 19. századig mint a halászat külön ágazatát tartották számon.

német sporthorgász szövetség és az osztrák testvérszervezet kuratóriuma 1987-ben az év halának választotta, hogy ezzel is ráirányítsa a fajra a természetvédők figyelmét.” – írja a Wikipedia

Napjainkra olyan kis egyedszámban fordulnak elő, hogy veszélyeztetett fajként kezelik őket.

Az alábbi felvételen a Budapest Halai közösségi portálja mutat be egy 2018-as videofelvételt, amiben a kiszáradás elől az iszapba ássa magát egy egészséges példány.

Védettsége ellenére napjainkban is gyakran emberi hanyagság áldozata az év hala

Habár a szavazást tekintve nagy becsben tartják itthon, sajnos az emberi hanyagságnak ő is áldozatául kerül.

Szendőfi Balázs halkutató személyes közösségi oldalán tette közzé egy vízügyi mederkarbantartáskor történt eset fotóit 2021-ből. Leírása szerint az akkori eset nem számít egyedinek az ilyen munkálatok  elvégzése közben, még napjainkban sem.

“Ez itt az első képen egy szép nőstény példány, vízügyi mederkarbantartás során az iszappal együtt a partra dobva. Hogy hogy néz ki egy ilyen karbantartás, az a második (meg néhány további) képen látszik. Itt azelőtt magas nádas és gazdag élővilág volt. A többi képen további áldozatok láthatók.

Makád, 2021. február (a halaknak, kétéltűeknek, hüllőknek telelési időszak).” – írja a halkutató.

(Forrás , képek: Wikipedia, Szendőfi Balázs Facebook, Borítókép: likebalaton.hu)

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Biztató jel, hogy gyönyörű aranykárászok, compók és lápi halfajok bukkantak elő a zalai halkutatás során!

gyilkosbalna

Jászkeszeg és domolykó telepítéssel örvendeztette meg a horgászokat a FŐHESZ

gyilkosbalna

Zsákszámra mentették a halakat a halőrök a kiszáradó tiszai ártéri részről!

gyilkosbalna