#talaljfogast
Image default

Három botos, sorhorgos orvhorgászt fogtak a hajdúsági halőrök

Három botos, sorhorgos orvhorgászt fogtak a hajdúsági halőrök. Az idős férfi ellen büntetőeljárást indítottak!

A vármegyei horgászszövetség halőrei október 11-én, az esti órákban a Nyugati-főcsatorna ohati részén ellenőriztek egy embert, aki, mindent elkövetett a sikeres halfogás érdekében – közölte a Hajdú-Horgász Debrecen közösségi oldalán.

Az engedéllyel rendelkező horgász három bottal és egy három előkéből álló sorhoroggal próbált halat fogni.

A sorhorgot a horgászhelye mellett egy gyökérhez rögzítette, és kukoricával csalizta fel a horgokat. A csomag átvizsgálása során a halőrök még egy elkészített sorhorgot találtak az idős horgásznál, ami még nem volt bevetve. A sorhorog használata orvhalászatnak minősül, így a férfi ellen büntetőeljárás indul, írta a szövetség.

Sajnos gyakori az orvhorgászat

Ahogyan év elején a Magyar Állatvédelem híroldal beszámolt róla, csak az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) tavaly összesen 204 feljelentést kezdeményezett szabálytalan horgászat, halászat miatt, az érintett személyek közül 25 fő egyesületi tag – derül ki az ÉMHE közleményéből.

Arról is beszámoltak, hogy mindösszesen három napnak kellett eltelnie a 2023-as esztendőből, és máris lefüleltek engedély nélküli horgászokat Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Az ÉMHE halőrei január 3-án a Sajó-folyó sajókazai szakaszán tetten érték T. Gy. Gusztávot és L. Richárdot orvhorgászt, akik érvényes állami jegy és területi engedély nélkül horgásztak. Az ügyben a halőrök szabálysértési feljelentést kezdeményeztek.

A szabálytalankodókkal szembeni harcban nagy segítségére vannak az egyesületnek a tavaly végrehajtott beszerzések nyomán rendelkezésre álló technikai eszközök. Vásároltak testkamerákat, nagy hatótávolságú drónt és úgynevezett nagy felbontású spektívet, amelynek segítségével akár kétezer méterről is leolvasható egy rendszámtábla.

Ezeken túlmenően pedig vadkamerákat helyeztek ki a vízpartokra, illetve éjjellátó- és hőkamerák is a hatákony felderítést teszik lehetővé. Az ÉMHE azt közölte, a technikai fejlesztéseket a tervek szerint idén is folytatják.

„Kérjük horgászainkat, a szabályokat tartsák be, mert aki esetleg szabálysértésre vetemedne, azt a halőreink már lehet, hogy látják!” – zárták a tájékoztatót.

(Forrás: Hajdu-Horgász Debrecen/Magyar Állatvédelem, Fotó: Illusztráció/ Kovács Péter)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

“Bőven volt botvivős kapásban részem 2023-ban!” – értékelte az évet Károly Attila

gyilkosbalna

Már az első 24 órában 150 darabnál is több harcsát fogtak a leveleki versenyen!

szurkeharcsa

Öt horgászt kellett kimenteni az Ausztrál partoknál, mert kiharapta a gumicsónakot egy cápa

gyilkosbalna