#talaljfogast
Image default

Hatalmas meglepetés volt a kis hattyúk felbukkanása a Kis-Balatonnál!

Hatalmas meglepetés volt a kis hattyúk felbukkanása a Kis-Balatonnál! A hazánkban költő, keményebb teleken elvonuló bütykös hattyú, illetve a ritka fészkelőként jelen lévő énekes hattyú mellett a kis hattyú Magyarországon ritka kóborló faj. 

Madarászok lettek figyelmesek három kis hattyúra a Kis-Balaton területén. A madarakat Gál Szabolcsnak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park madármegfigyelőjének volt szerencséje lencsevégre kapnia az elmúlt napokban – szúrta ki társoldalunk, a Lelépő magazin.

Zalaváron és a Bárándi-vízen is megjelent

„2024. január 29-én a Sármellék alatti Kenderáztató-csatorna menti berekben, a 76-os főút mellett három kis hattyú tartózkodott egy rövid ideig. Aznap délután arra jártamban találtam meg őket és rajtam kívül még néhány madarásznak sikerült megfigyelnie a madarakat” – mesélte Gál Szabolcs.

Hozzátette: este az Ingó irányába repültek be. Másnap ez a víz teljesen lefagyott, a madarak Zalaváron kerültek elő, a Bárándi-vízen. Január utolsó napján viszont már hiába keresték őket.

A szakértő szerint a madarak felbukkanása lokális és országos jelentőségű, hiszen Zala vármegyében ez az első hiteles előfordulása a fajnak. Sőt, országosan is hatvan alatti az előfordulások száma.

GÁL SZABOLCS ÚGY SZÁMOLTA, HOGY EZZEL KÖRÜLBELÜL A 325. MADÁRFAJA A MEGYÉNEK.

A kis hattyúkról

A hazánkban költő, keményebb teleken elvonuló bütykös hattyú, illetve a ritka fészkelőként jelen lévő énekes hattyú mellett a kis hattyú Magyarországon ritka kóborló faj. A hozzá nagyon hasonló énekes hattyútól kisebb mérete és nagyobb kiterjedésű fekete csőrvége különbözteti meg.

NÁLUNK A TÉLI IDŐSZAKBAN FIGYELHETŐ MEG EGYESÉVEL VAGY KISEBB CSAPATBAN.

Eurázsia északi területein költ, az énekes hattyúnál többnyire északabbra – írja közösségi oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Gál Szabolcs, a nemzeti park munkatársa hozzáteszi, főleg lápos, fátlan tundrák kisebb tavain telepszik meg.

FÉSZKÉT LEHETŐSÉG SZERINT KIS SZIGETRE ÉPÍTI.

Harmincöt napig kotlik három-öt tojásán, majd további másfél hónap telik el, míg a fiókák teljesen röpképessé válnak. A tájékoztatás szerint főleg vízinövényeket fogyaszt, de emellett a szárazföldön is előszeretettel legel, valamint kis mennyiségű állati eredetű táplálékot is eszik.

Nem először bukkan fel a Balatonnál

A kétezres évekig nagyon ritkának számított hazánkban, ám azóta szinte minden télen előkerül néhány magányos példány és kisebb csapatok (családok) formájában. Ennek ellenére még mindig hitelesítendő fajnak számít, azaz előfordulását bizonyítani szükséges. A Balatonon már több alkalommal felbukkant, az előző télen Siófok és Zamárdi térségében telelt szintén három példány. Idén januárban feltehetően ugyanezt a három egyedet már megfigyelték Balatonfenyvesen egy napra.

(Forrás: Lelépő, fotók: Gál Szabolcs)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Flamingók tucatjai pihennek a Duna-deltában

gyilkosbalna

Dupla jó hír az Alcsi Holt-Tiszáról: egy tonna törpét gyérítettek, a sügerek meg szépen leívtak már!

gyilkosbalna

21 feletti tok-torpedó, gyönyörű albínó tok, 3 kilós dévérek, és tucatnyi ponty – a Profess csalikat teszteltük Szászpán!

gyilkosbalna