#talaljfogast
Image default

Valakik olajjal mérgezték meg a győri Iparcsatornát, a vízügy próbálja a szennyezést semlegesíteni!

Valakik olajjal mérgezték meg a győri Iparcsatornát, a vízügy próbálja a szennyezést semlegesíteni! A szennyezés pontos időpontja és eredete eddig ismeretlen. 

Olajjal szennyezett az Iparcsatorna vize az ÁTI raktár melletti részen, kapott bejelentést szerdán az Észa-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mint közölte a vízügy, a Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen helyszíni bejárást tartottak, és felmérték a szennyezés kiterjedését, majd előbb II. fokú, csütörtöktől pedig III. fokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendeltek el.

A kárelhárítás érdekében lezárták az Iparcsatornán az árvízkaput és megkezdték a szennyezés lokalizálását és felitatóanyaggal történő visszagyűjtését. A szennyezés a Szentiványi csatorna zárt részét érintette.

A szennyezés pontos időpontja és eredete ismeretlen.

A Francia-öbölnél fáradt olajat öntöttek a vízbe

Január elején írtuk meg, hogy gépjárműből leengedett fáradtolajat öntöttek a vízbe a Francia-öbölnél. A helyszínre érkező illetékes munkatársak “út szélén végrehajtott, illegális olajcsere” nyomaira bukkant.

2024. január 6-án, 11.18 órakor érkezett Halőri Szolgálatunk 24 órás ügyeleti telefonjára a bejelentés, mely szerint egy horgásztársunk a ferencvárosi szakaszon, nagyjából a Francia-öböl torkolatával szemben, 5-8 méter szélességű, lefelé húzódó olajfoltot észlel.
Haladéktalanul értesítettük a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának egyik munkatársát az eseményről, aki azonnali intézkedést ígért és a helyszínre riasztotta a vízminőségvédelmi ügyeletest.
Néhány perccel később egy szabadnapos kollégánk is a helyszínre érkezett és rövid séta után meg is találta a szennyezés forrását. A Francia-öböl torkolatától feljebb, kb. 500 méterrel, a bal – ferencvárosi – parton, ahol a földút véget ér, valaki nagyobb mennyiségű olajat öntött a földre.
TEKINTETTEL ARRA, HOGY A HELYSZÍN ÁTKUTATÁSA KÖZBEN OLAJSZŰRŐ IS ELŐKERÜLT, EGYÉRTELMŰ, HOGY ILLEGÁLIS VÍZPARTI OLAJCSERE TÖRTÉNT A NEVEZETT HELYSZÍNEN.”
Az eset során a KDVVIZIG vízminőségvédelmi ügyeletese azonnali beavatkozást szorgalmazott. Röviddel ezután a KDVVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának munkatársai érkeztek a helyszínre.
GYORSAN BEKERÍTETTÉK A SZENNYEZETT TERÜLETET, MEGAKADÁLYOZVA EZZEL A TOVÁBBI VÍZBE KERÜLÉST.
A part mentén elterülő olajfoltot hatékonyan felszámolták és felszívószerekkel eltávolították. A vízbe került kis mennyiségű olaj túlnyomó részét sikeresen sikerült megszüntetni. Az olaj nagyobb hányada a talajba szivárgott, így azt a földdel együtt speciális gépek segítségével eltávolítják a helyszínről, majd környezetbarát konténerekben szállítják el.
“Hálásan köszönjük a KDVVIZIG gyors reagálását, a kivezényelt munkatársak szakszerű munkáját!

Nagyon-nagyon köszönjük Bejelentő Horgásztársunk és szabadnapos Kollégánk éberségét is, melynek köszönhetően sikerült a vízbe kerülő szennyezést minimalizálni.” – írják lezárásként.

A Szövetség továbbra is kéri a sporttársakat, hogy amennyiben “nem odavaló” dolgot észlelnek a vízparton,
AZONNAL ÉRTESÍTSÉK A 24 ÓRÁS HALŐRI ÜGYELETET A 06-30/675-7304-ES TELEFONSZÁMON

(Forrás: eduvizig.hu)

Halazin

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Lezajlott az első “gyakorlati harcsasuli” Pölöskei Tibor rendezésében

gyilkosbalna

Akkora az igény a kaviárra, hogy a kihalás szélére sodorhatja a tokhalakat

gyilkosbalna

Flamingók tucatjai pihennek a Duna-deltában

gyilkosbalna