#talaljfogast
Image default

Lenyűgöző színű kék homár akadt brit halászok hálójába!

Lenyűgöző színű kék homár akadt brit halászok hálójába! A kék rákféle annyira ritka, hogy a tengerbiológusok becslése szerint a fogás esélye nagyjából egy a kétmillióhoz.

Egy brit halásznak sikerült egy elképesztően ritka kék homárt begyűjtenie a Nagy Britanniában található Cornwall partjainál, számolt be róla a BBC. Chris Puckey a hétvégén fogta ki a kasmírkék homárt a Katytu nevű halászhajójával, amely annak hálójában bukkant fel a dél-cornwalli Polperro falunak partjainál – közölte az Index. 

A Magyar Állatvédelem honlapja azt írja, a szokatlan színeződések a tudósok szerint rendellenes genetika következményei. Ezen különleges kék színt is genetikai mutáció okozza egyes példányoknál. Egy fehérjéből túl sok termelődik az állatban, amely egy piros karotinoid-molekulával egyesülve alkotja a crustacyanint, amely a kék elszíneződésért felelős. A homárok többsége egyébként sötétbarna színű, de előfordulnak más furcsa árnyalatok is, például narancssárga, vörös és sárga színűek.

A megrendelő helyi étteremtulajdonos, Jacquie Spencer, és a halász végül közösen úgy döntött, megmentik a példányt attól, hogy a fazékba kerüljön. Helyette egy ismert óceanáriumba kötött ki a homár, ahol békésen élheti le az életét, és védve lesz a ragadozóktól – jegyezte meg az Index.

Tavaly francia halászok hálójába is akadt egy kék homár! 

A ritka színű homár különlegességének hála, szerencsésesen megmenekült a fazékból, a halászok megkönyörültek rajta és szabadon engedték – számoltunk be az esetről.

A rendkívül ritka kék homárt a nyugat-franciaországi partoknál fogták ki a halárusok – közölte a Daily Mail. Mint írják, a Les Viviers de Noirmoutier, a francia tenger gyümölcsei kiskereskedés halárusai megdöbbentek, amikor egy aprócska nyugat-franciaországi Ile d’Yeu település partjainál halászás közben rábukkantak a szokatlan rákfélére.

A ritka színű homár különlegességének hála, szerencsésesen megmenekült a fazékból, a halászok megkönyörültek rajta és szabadon engedték. A helyi turisztikai hivatal segítségével találtak egy olyan élőhelyet a homár szabadon engedéséhez, ahol tilos a halászat, hogy a rák zavartalanul élhesse le az életét.

A homárok többsége egyébként sötétbarna színű, de előfordulnak más furcsa árnyalatok is, például narancssárga, vörös és sárga színűek. A szokatlan színeződések a tudósok szerint rendellenes genetika következményei.

Genetikai mutáció az oka a kék színnek

A külünleges kék színt egy genetikai mutáció okoz a homároknál. Egy fehérjéből túl sok termelődik az állatban, amely egy piros karotinoid-molekulával egyesülve alkotja a crustacyanint, amely a kék elszíneződésért felelős. A homárok jellemzően barna színűek, amíg élnek, de főzéskor élénkvörösre színeződnek.

Bár a kék homárok ritkák, nem teljesen ismeretlenek. A furcsa színű homárok megragadják a figyelmet, végül mind vörössé válnak, amikor a főzőedénybe kerülnek – a rendkívül ritka fehér és albínó homárok kivételével.

Kétmillóból egy homár kék

Tavaly számoltunk be róla, hogy különös szerencséje volt egy portlandi halásznak, ugyanis legnagyobb meglepetésére egy igazi ritkaságnak számító kék homár akadt a hálójába. A „hagyományos” amerikai homár színe zöldesbarna árnyalatú, vörös tüskékkel. A meglepődött halász végül a színpompás rákot visszaengedte a vízbe.

Az amerikai homár hossza elérheti az 64 centimétert, testtömege pedig kivételes esetekben akár a 20 kilogrammot is megközelítheti, míg európai rokona ennél kisebb méretű. Teste tizenkilenc szelvényből áll, mindegyiket a páncél borítja. A homárnak öt pár ízelt végtagja van, melyekből négyet járásra használ, míg a masszív mellső párral (olló) öli meg és darabolja fel a zsákmányát.

A homár magányos, éjjel aktív életmódot folytat. 25 méter mélységtől lefelé található, sziklás tengerfenéken, üregekben és sziklahasadékokban rejtőzködik. Táplálékát főleg elhullott rákok, csigák, kagylók, tüskésbőrűek és halak alkotják.

Tízmillióból egy pedig sárga színű

A kék homárok rendkívül ritkán fordulnak elő a természetben, azonban az ipari halászat miatt időről-időre lehet hallani arról, hogy egy-egy különleges példány előkerül. Habár nagyon ritka a kék homár, mégsem ez a legritkább színváltozat, mely előfordul a természetben. Szakértők szerint ugyanis tízmillióból egynek – szintén a génmutáció miatt – sárga színe van.

(Forrás: Daily Mail)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Három gyönyörű harcsát is hozott a berobbanó hidegfront Erikának!

gyilkosbalna

Megszüntette az eljárást az ügyészség a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottjával szemben

gyilkosbalna

Gyönyörű ponty érkezett a Békéscsabát átszelő Élővíz-csatornából

gyilkosbalna