#talaljfogast
Image default

Kilenc év után dőlt meg a kősüllő rekordja Maconkán!

Kilenc év után dőlt meg a kősüllő rekordja Maconkán! Csikány Ferenc 0.80 kg-os, kishallal fogott kősüllője a faj kilenc éve fennálló 0.75 kg-os súllyal jegyzett rekordját döntötte meg.

“A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket”. Az ismert mondás most különösen találó, mert több, mint 9 év, pontosan 3338 nap után dőlt meg év végére Maconkán a kősüllő abszolút tórekordja – írták weboldalukon.

Hangsúéyozták, hogy ez a remek halfaj önfenntartó állománnyal rendelkezik tórendszerünkben és a jövő érdekében már hosszú évek óta teljes védelmet is élvez. 2014.11.08-án Gombos Zoltán egy 0,75 kg-os fogással került a lista élére, de most Csikány Ferenc 0,80 kg-os (35/24 cm) fogása átvette az első helyet. Mindkét rekordert kishal csali csábította el. Külön érdekesség, hogy e fogást megelőzően a szerencsés horgász egy 0,63 kg-os példányt is fogott.

Gyönyörű amurral dőlt meg a tórekord is!

Abszolút tórekord Maconkán: 25 kilós amur akadt horogra! Szenzációsan zárult az év Dr. Dérer István számára, hiszen december 30-án kifogta a népszerű horgásztó legnagyobb torpedóját! 

Év végi ajándék: új abszolút amur-tórekord – kezdte örömmel közösségi bejegyzését a Maconkai-víztározó és tórendszere. Dr. Dérer István hatalmas, 25,63 kg-os amurfogása legalább annyira megdobogtathatja mindannyiunk szívét, mint ahogyan István beszámol a különleges fogásáról. A rövid leíráshoz csak annyit tudunk hozzátenni: ilyen egy igazi sporthorgász! Végtelenül nemeslelkű, aki minden pillanatban tisztelettel bánik a halakkal!

Olvassuk hát élvezettel a beszámolót:

Nehéz elfogulatlanul írnom most bármit… Hosszú évek óta van szerencsém beszámolni a maconkai rekordokról, s benne néha egy-két szép saját fogásról is. Jöjjön most egy szürreális, örök élmény és egyben egy új faj szerinti abszolút tórekord! A fő tározótér és a Rekord-tó esetében is tudjuk (vagy legalább is megalapozottan sejtjük), hogy valószínűleg szép számmal vannak olyan halak, melyeket még nem fogtak ki. Ilyen idea a nagy amurok jelenléte is. E legendákat persze sokan nem hiszik el, főleg az intenzíven horgászott Rekord-tó esetében. Itt ebben az évben több igen nagy amur is partra került, mivel sokan célzottan horgásznak rájuk. Az eddigi rekord Szűcs Gábor október 11-i fogása volt, itt már csak 3 dkg hiányzott a mindig „bűvös” 20 kg-hoz.

Mindezek után ma este az év utolsó horgászatára, benne egy rövid világítópatronos matchbotos úszózásra ballagtam ki, a boton 0,18-as monofil damillal és egy 1×1 cm-es halkockával, tokhalak reményében. Pár perccel 18:30 előtt egy határozott kapás után bevágás, majd 2-3 másodperc mozdulatlanság után lassan elindult egy akkor még ismeretlen őserő. A következő félóra során mindkét fél bevetett mindent. Amikor megláttam végre a halat, a korábbi 50%-kal szemben már csak maximum 1-2% esélyt adtam magamnak. Közben némi derűvel arra gondoltam, hogy ennyit a célzott horgászatról.

Heroikus küzdelem volt

Végül győztem, de szerencsém volt, mert András halőrünk segítsége nélkül nulla lett volna a sikeres szákolás esélye.

A KÖZÖSEN KIEMELT ÓRIÁSI AMUR VÉGÜL 25,63 KG-OS VOLT, 105 CM TÖRZSHOSSZ ÉS 72 CM KERÜLET MELLETT.

A képhez: megjegyzem: kitartani egyszerűen nem bírtam, pedig mondhatnám azt is, hogy nem mertem…

A legszebb pillanat pedig a visszaengedés után az óriás elúszása volt – lassú, méltóságteljes előadás. Csodás élmény. Ilyen a horgászat, melynek egyik sava-borsa a kegyelem gyakorlásának lehetősége mellett az örök kiszámíthatatlanság. Végül engedjék, engedjétek meg nekem, hogy a Fiaimnak ajánljam ezt a fogást abban a reményben, hogy majd egyszer túlszárnyalnak ebben is. E remek halnak pedig még sok-sok szép évet kívánok Maconkán, horgásztársaimnak pedig a most leírthoz hasonló, egy életre szóló élményeket!
Dr. Dérer István, 2023. 12. 30.

Gratulálunk a nagyszerű fogáshoz!

(Forrás: Maconka Facebook oldala)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Az RSD Boatfishing 2023-as évértékelője

szurkeharcsa

Megérkezett a festői szépségű boszniai pergető vb-re a magyar csapat!

gyilkosbalna

Halászok és halőrök közösen mentették a halakat a kiszáradó tiszai Kenderáztatóból

gyilkosbalna