#talaljfogast
Image default

Kiemelt figyelmet fordítanak 2024-ben is a Velencei-tó ragadozóhal állományára

Kiemelt figyelmet fordítanak 2024-ben is a Velencei-tó ragadozóhal állományára, folytatva a 2023-ban megkezdett nagy lépéseket annak érdekében, hogy a vízterület újra régi fényében tündökölhessen. A MOHOSZ Velencei-tó közösségi oldalán számolt be a tavalyi év késő őszétől hatalmas erőkkel zajló, Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program csukatelepítésekkel kapcsolatos eredményeiről.

Az Agrárminisztérium, illetve Dr. Nagy István agrárminiszter úr által támogatásra kerülő Velencei-tavi Visszatelepítési és Állomány-fejlesztési Program egyik legfontosabb eleme a ragadozó halfajok telepítése.
A ragadozófajokon belül – több szempontból is – kiemelt figyelmet szentelünk a csuka szerepének
.
ezért terveztük a ragadozók csoportján belül e faj legnagyobb arányban történő kihelyezését a Velencei-tóba. – írják évzáró bejegyzésükben.
 

A beszerzésben adódó nehézségek miatt a tervezett, 3000 kg-os mennyiséget sajnos nem sikerüt elérni. Viszont  így is közel 2000 kg-nyi krokodil növendék került a tóba az ősz folyamán, három ütemben.

  • November 9300 kg egynyaras , megközelítőleg 0,5 kg átlagtömegű (azaz kb. 600 db 20-50 cm közötti ) csukát helyeztek a tóba. Két ponton zajlott a telepítés  a Dinnyési Tógazdaságból a Szúnyog-szigetnél.
  • November 21 : 150 kg egynyaras  korosztályú,  hozzávetőlegesen 0,4 kg átlagtömegű ( tehát kb. 400 darab 25-35 cm közötti) csukaegyed került a tóba, szintén a Dinnyési Tógazdaságból. A kihelyezést a velencei Északi strand melletti mólójáról végezték ,  több irányba.
  • December 12 :  A délután folyamán 1.510 kg egy- és kétnyaras , az előzetesen vártnál nagyobb méretű, kb. 0,5 kg átlagtömegű (azaz kb 3.000-3.500 db 30-60 cm közötti) egyed került kihelyezésre. A forrás ezúttal a Király és Társai Kft. öcsödi tógazdasági telepe volt. A kihelyezések összesen 8 helyszínen valósultak meg:  Szúnyog-sziget, Sukorói-félsziget, Evezőspálya, velencei Északi strand móló, Tóbíró közi kikötőöböl, Bágyom-éri befolyó, gárdonyi Vízügyi kikötő, Dinnyési hullámtörő.
Bízunk benne, hogy a kihelyezett ragadozók szépen fognak gyarapodni a bőséges táplálékbázison, megmaradásukkal sem lesz gond, és rövidesen akár saját szaporulatukkal is segíthetik majd a tó őshonos halállományának gazdagodását. – olvasható az összesítőben.

A vízpótlásról is pozitívan nyilatkoztak

Az elmúlt bő egy hónap átlagosnál csapadékosabb időjárása végre jelentősebb mértékben segítette a tó vízszintjének regenerálódását. Ennek köszönhetően a novemberi 80-85 cm közötti vízszint az év utolsó napjára elérte a 111 centimétert, ami épp az idei évi májusi maximális tavaszi vízszintnek felel meg. A maximális 170 centis vízállás még mindig messzinek látszik, de a jelen helyzet már több mint bíztatónak látszik. Különösen az elmúlt évekhez képest.
Remélhetőleg a következő időszak sem fog szűkölködni csapadékban. A következő hónapokban a tó vízszintje tovább gyarapodhat. És immár nemcsak a felette hulló csapadékok, hanem az időközben megnyitott pátkai zsilipnek és talán a hamarosan elkészíthető elkerülő csatornának köszönhetően már a tó fő vízgyűjtő területéről is érkezhet végre az utánpótlás. – írják a folytatásban.
Pátkai-víztározó
Visszatérve a haltelepítésekre, amint lehetőség nyílik rá – mind beszerzési viszonyok, mind pedig az egyéb tényezők (kedvező időjárás, ívási időszak figyelembe vétele stb.) függvényében –folytatjuk a haltelepítéseket
2024-ben, egyben továbbra is kiemelt figyelmet fordítva a ragadozó fajokra.

– olvashatjuk zárásként.

(Forrás: MOHOSZ Velencei-tó Facebook, Borítókép illusztráció: umu.se, Képek : MOHOSZ Velencei-tó Facebook, Wikipedia)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Sok hattyú fagy bele a tavak jegébe, azonnal értesítsük az állatmentőket ha fogságba esett madarat látunk!

gyilkosbalna

Két tonna törpicsek került ki az Alcsi Holt-Tiszából, kiosztják őket

gyilkosbalna

Jó hír a rablóhalasoknak: Nyolc vizébe telepített csukákat a győri szövetség!

gyilkosbalna