#talaljfogast
Image default

Megnövelt számban telepítettek ragadozóhalakat, köztük menyhalat is a Győr-Moson-Sopron megyei vizekbe

Megnövelt számban telepítettek ragadozókat, köztük menyhalat is Győr-Moson-Sopron vármegye vizeibe. A Szövetség elégedetten számol be weboldalán a tavalyi eseményekről, és bizakodva kezd neki a 2024-es évnek.

Habár az év nem túl bíztató jelekkel indult, a legtöbb sporttárs kitartott legkedvesebb szabadidős tevékenységénél, a horgászatnál.

A számok 2023-ból

“Megyénkben az idén 27.278 fő váltott állami jegyet, ami ugyan 6,5%-kal kevesebb mint tavaly,

de ez egy értékesítési pont megyeváltásának köszönhető és nem a horgászlétszám csökkenésének.

Az online vizsgáztatás gördülékenyen zajlott. 38 vizsganapon 804 fő jelentkezett vizsgára, 728 fő jelent meg, akik közül 630 fő (86,5%) tett sikeres vizsgát. Köszönjük a segítséget Halwax Istvánné Mariannak, aki a Kormányhivatalból felügyelőként itt volt a vizsgákon.

Szövetségünk gazdálkodása stabil, ezért elnökségünk úgy döntött, hogy a magas infláció ellenére is csak az összevont folyóvízi éves területijegy ára emelkedik 6%-kal, 35.000 forintra, a többi jegyár változatlan marad, sőt létrehoztunk egy, csak a Hanság-főcsatornára érvényes területi jegyet 25.000 forintért.

Horgászrendi módosítást pedig csak egy ponton eszközöltünk, a ponty esetén az elvihető méret a jövőben maximum 60 centiméter vagy 6 kilogramm lesz. – írja  Győr Moson Sopron Megyei Horgászegyesületek szövetsége.

A halak beszerzési árának 2022-ben drasztikus módon meginduló növekedése sajnos 2023-ban folytatódott. A ponty esetén ez az őszi telepítés idejére fordulatot vett, ellenben a ragadozóhalaknál az egekben maradt.

“Ennek ellenére Szövetségünk 8,99 millió forint MOHOSZ pályázati támogatással, 176 millió forint értékben telepített halat, melynek nagy része III. nyaras ponty volt,

de az idei évben már 13 halfajt telepítettünk, így került a vizeinkbe menyhal, domolykó, márna, jász és balin is.

Menyhal is került a vizekbe (Kép illusztráció : mandiner.hu)

A magas ár ellenére is sikerült növelnünk a ragadozóhal telepítésünket. A területijegyek árbevételének 53%-át telepítésre költöttük.  

A Gönyűi HE az idei évben is 1.000.000 forint támogatást ajánlott fel a telepítéshez, melyből Gönyűnél növeltük a Dunába telepített ponty mennyiségét.

23 egyesület telepítését szerveztük az idei évben is. – folytatják a beszámolót.

A halőri csapat 9+2 állandó, és 2 fő megbízásos létszámra duzzadt.

83 esetben szabta ki halvédelmi bírságota Győr-Moson-Sopron megyei vizeken, összesen 2.909.250 Ft értékben. Ezeknek zöme jogosulatlan horgászatból ered, illetve több esetben találkoztak orvhalászokkal is.

A Mosoni-duna holtágon folytatódott a törpeharcsák gyérítése, melynek eredménye újabb 2 200 kg!!! törpeharcsa eltávolítása lett.

Sikeres pályázatok

2023-ban is minden MOHOSZ pályázaton részt vettünk és minden lehetséges (pályázható) forrást sikerült elnyerni. Ez összesen 44.118.038 forint plusz forrást jelentett. A Szövetség pályázott az Önkormányzat civilpályázatán is és 200.000 forintot nyert, melynek segítségével 41% önrésszel egy új multifunkciós nyomtatót vásároltunk. A NEA pályázaton a Szövetség Alapítványa indult, ennek eredményhirdetése még folyamatban van.

De büszkék lehetünk egyesületeinkre is, mert egyre nagyobb arányban vesznek részt a pályázatokban. Az őshonos és anyahalak telepítéséhez 24 egyesület – ami a vízzel rendelkező egyesületek több mint ¼-e -, valamint a Szövetség összesen 36.660.000 forint MOHOSZ támogatást nyert el. – írja  Szövetség.

Egyéb pozitívumok

Koppánymonostornál egy már engedélyezett,új sólyapálya kiépítésére várnak, melynek egyetlen akadálya a vízállás jelenleg, Denkpálnál pedig engedélyezés alatt van egy.

A horgászok érdekei pedig sikeresen lettek képviselve a Mosoni-Duna megemelkedett hajózása miatt kialakult vita alatt, és ennek szabályozása pozitív irányt vett.

Reméljük, hogy 2024-ben a fejlesztéseket folytatni tudjuk, a horgásztársak pedig egyre több örömüket lelik kedvenc időtöltésükben!

Minden horgásztársnak békés, boldog, egészséges, horgászatban és halban gazdag új évet kívánunk!  – olvashatjuk zárásként.

(Forrás : horgszovgyor.hu, Képek : horgszovgyor.hu, mandiner.hu)

KAPCSOLÓDÓ

Betiltották a tűzijátékot, így nem menekültek el a vadludak a tatai Öreg-tó mellől

gyilkosbalna

Óriási csatában védte meg címét a Deák-Hipszki páros és lett újra országos bajnoka a csónakos pergetésnek!

gyilkosbalna

Ma van a Tisza élővilágának emléknapja – 24 éve volt a tragikus ciánszennyezés

gyilkosbalna