#talaljfogast
Image default

Különleges pillanat: egy halra lecsapó halászsast figyeltek meg a Körösöknél!

Különleges pillanat: egy halra lecsapó halászsast figyeltek meg a Körösöknél! Magyarországon a halászsas nem költ, de a tavaszi és az őszi vonuláskor a nagyobb állóvizeknél rendszeresen felbukkan egy-egy magányos példány.

 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban, egy csónakos terepbejárás alkalmával halászsast észleltek a Maros apátfalvi szakaszán.

A halászsas felbukkanása a folyón azért meglepő, mert ez a ragadozó madár jellemzően a nagy kiterjedésű állóvizeknél vadászik. Örömmel tapasztaltuk, hogy a jelek szerint a Maros is alkalmas pihenő- és táplálkozóhelyül szolgálhat számára – írták.

Magyarországon halászsas nem költ, de a tavaszi és az őszi vonuláskor a nagyobb állóvizeknél rendszeresen felbukkan egy-egy magányos példány. A nálunk megjelenő halászsasok Észak-Európában költenek, s mivel ott télen minden vízfelület befagy, ezért kényszerülnek délre vonulni.

 

Ezek az északi madarak sok esetben nagyon bizalmasak, nem kerülik az embert. A Maroson megfigyelt fiatal, idei kelésű példány is közel engedte a szakembereket, így a távcsövön keresztül gyönyörködhettek benne.

Kivételes élményt jelentett számukra, hogy zsákmányszerzés közben is megfigyelhették a madarat. Egy közvetlenül a Maros partján álló magas fa száraz csúcsán ült lesben, majd hirtelen erős lendületet véve lecsapott a folyóba. A halászsasokra jellemző módon szárnyait hátracsukta, lábait nyílegyenesen maga elé tartotta, így érkezett nagy csobbanással a vízbe, ahonnan egy kárászt sikerült zsákmányolnia. Távolabb repült vele, ott fogyasztotta el.

Az alábbi nagyszerű videón pedig “vadászat” közben figyelhetjük meg a halászsast!

(Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park, Fotók: DONYANEDOMAM/123RF/ Madaraink.hu – illusztráció)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Törpeharcsa varsákat ürítettek a Balaton nyílt vizén

szurkeharcsa

Nem fog drágulni idén a karácsonyi hal ára

gyilkosbalna

Huszáros véghajrával, fantasztikus fogásokkal zárult a V. Atka Kupa

szurkeharcsa