#talaljfogast
Image default

Komárom-Esztergom Vármegyében is nagy erőkkel telepítik az őshonos halfajokat

Komárom-Esztergom Vármegyében is nagy erőkkel telepítik az őshonos halfajokat. A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége  a „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése és visszatelepítése” elnevezésű, ÁPFE/4/2023 kódszámú pályázat utolsó szállítmányát helyezte a Dunába.

A mostani kör a következő őshonos halfajokból állt:

  • 5551 kg egynyaras csuka
  • 512 kg egynyaras ponty
  • 1023 kg kétnyaras ponty
  • 1250 kg harcsa

A telepítéseket hamarosan folytatjuk a saját termelésű hallal és meglepetés telepítést is tervezünk a horgászainknak! Görbüljön!!

-Írja a KEMHESZ Facebook bejegyzésében.

A Duna Esztergomnál

Múlt héten is a Dunába került egy jobb adag

“Keves Horgásztársak!
A hét folyamán sikeresen megérkeztek Duna szakaszunkra az 1 nyaras, 512kg ill. 2 nyaras, 1024kg pontyok amiket a neszmélyi mellékágban helyeztünk el. A halakra tilalom nincsen érvényben, méretükből adódóan nem megtarthatók! Hamarosan csukát helyezünk ki, majd megkezdjük a saját termelésű 2-3kg-os pontyok, keszeg, süllő, Dunába való telepítését. Addig is jó szórakozást kívánunk! GÖRBÜLJÖN!
A vármegyei horgászszövetség eredményesen szerepelt a MOHOSZ „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése és visszatelepítése” elnevezésű, ÁPFE/4/2023 kódszámú pályázatán így egy- és kétnyaras pontyot, harcsát, csukát helyezünk ki a keretből!” – Olvasható közösségi portáljukon.

Október óta folyamatosan telepítenek, nagy mennyiségben saját nevelésű halakat is

Október 24-én a következőkről számolt be a KEMHESZ a Facebookon:

Harcsát és pontyot telepítettek a vármegyei horgászok

A KEMHESZ az elmúlt napokban 1250 kilogramm harcsát és 307 kilogramm saját nevelésű pontyot telepített a Dunába Neszmélynél, illetve az esztergomi szénrakodónál.
Schmidt-Kovács Bence szakmai igazgató elmondta, a háromnyaras pontyok a szövetség saját neveléséből származnak. A halakat egy évig a Réti 8-as tóban, nevelték, etették, felügyelték a tó állapotát. A mostani alkalom próbahalászat volt az állomány gyarapodásának ellenőrzésére. A 2,5-3 kilogrammos súly megfelelt a várakozásoknak, a mennyiség majd a tél előtti végleges lehalászáskor derül ki.
A vármegyei horgászszövetség eredményesen szerepelt a MOHOSZ „Standard és preferált őshonos halfajok telepítése és visszatelepítése” elnevezésű, ÁPFE/4/2023 kódszámú pályázatán így egy- és kétnyaras pontyot, csukát és harcsát telepíthet a támogatás segítségével.
Az elmúlt napokban 1250 kilogramm szürkeharcsa került a Dunába Neszmélynél. Az átlagosan 0,8 kilogrammos példányok egy-két hét alatt megismerkednek a környezettel és belakják a folyó közeli helyeit.
Hernádi Ádám Esztergom polgármestere kiemelte, hogy a város mindig számíthat a horgászokra a környezetvédelmi, városszépítési programokban, a szövetség rendszeresen részt vesz a szemétszedési akciókban is és figyel a vízpartok tisztaságára.
Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő szólt arról, hogy a vármegyei horgászszövetség a térség legnagyobb civil szervezeteként működik, a kedvező jogszabályi környezet, valamint a horgászat társadalmi elismertsége miatt stabil, növekvő taglétszámmal.
Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta,
a szövetség nagy energiát fordít a tervszerű gazdálkodásra, ennek egyik példája a saját halnevelés, melyre országosan is csak kevés szervezet képes.
Így növekedni fog a telepíthető mennyiség és változatosabb lesz a Dunában halfaji összetétel, természetesen csak őshonos fajokkal számolva. A szövetség célja, hogy az egyre növekvő létszámú horgásztársadalom számára biztosítsák a fogás élményét, az aktív kikapcsolódás lehetőségét.”
További halgazdákodási hírekről weboldalunk HAZAI VIZEKEN menüpontjában olvashattok!

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szakszövetsége Facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

30 kg feletti “pontycsoda” akadt horogra a hatvani A Beton-tóban!

gyilkosbalna

Horogra akadt a látóképi óriás, már 27 kg feletti a súlya!

gyilkosbalna

Pontyparádét rendeztek a fiatal horgászok az RSD-n

szurkeharcsa