#talaljfogast
Image default

Levadászták a törpéket Maconkán, 132 kg-nyi került ki a tórendszerből!

Levadászták a törpéket Maconkán, 132 kg-nyi került ki a tórendszerből! Összesen 2250 db törpeharcsa volt a kihelyezett varsákban!

Újra “hadat üzenhettek” a tó üzemeltetői Maconkán a törpeharcsáknak. Mint márciusban már beszámoltak róla, a kormányhivatal halgazdálkodási hatóságának engedélyével és a haszonbérlő MOHOSZ hozzájárulásával ökológiai célú szelektív halászatot kezdeményezhettek az előtározón, valamint a déli tórészleteken.

A március 10-i kihelyezést és a március 14-i felvételt követően a 128 varsa esetében összegzett 850 kg-os eredményről számoltak be tavasszal.
Akkor azt írták, hogy folytatása következik a gyérítésnek. Így jött egy újabb próbálkozás, amely több tekintetben is nem várt eredményeket hozott – közölték bejegyzésükben.
November 10-én 150 db varsa került beüzemelésre a II. tavon, a III. tó keleti kétharmadán, valamint a IV. tórészleten, melyek felnézésére november 17-én került sor.
A II. tavon45 kg volt a törpeharcsa-összfogás 5,80 dkg/db átlaggal (tavasz: 250 kg és 4,40 dkg/db átlag), ez most kb. 775 db-ot jelentett. A varsákba sok növendék harcsa és különböző méretű süllő is bekerült. Ez szép állományról és a süllőnél ráadásul az 1-2 nyaras korosztályok okán meglepő mennyiségű szaporulatról árulkodnak.

A III. tavon 85 kg volt a törpeharcsa-összfogás 5,85 dkg/db átlaggal (tavasz: 575 kg és 4,00 dkg/db átlag), ez most kb. 1450 db-ot jelentett. A varsákba itt szintén számos növendék harcsa és arányaiban meglepetésünkre a II. tónál is több I-II nyaras süllő is bekerült, de szaporulatként több I-II-nyaras pettyes harcsa, sőt csuka is előkerült. Az egyéb halak között bodorka, karikakeszeg, dévérkeszeg, küsz, compó, naphal és széles durbincs volt található, a varsákat “bújó” kisebb példányok idén a vártnál is kedvezőbb, 2022-ben pedig egyértelműen bizonyítható szaporulatról árulkodnak.

 

A IV. tavon az említett átlagoknak megfelelő nagyságú, tömegre kevesebb mint 2 kg törpe, kis süllők és küszök kerültek elő.
Összességében újabb 132 kg és kb. 2250 db törpeharcsa távozott a tórendszerből.

Biztató előjel, hogy jóval kevesebb a törpe!

Ez a vártnál jóval kevesebb, a tavaszi mennyiség mintegy 15%-a, darabban 11%-a. Hangsúlyozták, hogy nem gondoljuk, hogy ennyire visszaesett volna az állomány. Ugyanakkor, mivel az átlagsúly közel 40%-kal emelkedett megállapítható, hogy valamennyire biztosan csökkent az állomány és az invázió mértéke is. Ebben szerepe lehet a telepítésekkel újra feltöltött biológiai fülkéknek és a nagyobb mennyiségben betelepített (mára 3-5 kg-os) harcsák táplálkozásának is – írták.

Ami viszont még ennél is nagyobb pozitívum, az a süllőállomány, főleg a III. tavon. Egy biztos, hogy ha ez a trend folytatódik, akkor szép reményeik lehetnek a jövőben, ráadásul sokszínű is a halállomány – bizakodtak.
A meglepően kevés törpe és így a jogos kérdőjelek okán végül az a döntés született, hogy ezúttal a III. tó másik (nyugati) felére kerülnek be a varsák, valamint az előtározóra átkerült a legnagyobb mennyiség. A Rekord-tóra is bekerült 12 tesztvarsa.

(Forrás: Maconkai-víztározó és tórendszere Facebook)

KAPCSOLÓDÓ

Új online horgászközösség épül! Megjelent Fishsurfing app 2.0

szurkeharcsa

Elő a botokkal: Új horgászvíz Ráckevén!

gyilkosbalna

Rekkenő hőségben fogták a gyönyörű amurokat és pontyokat a fiatal versenyzők az Országos Bajnokság első napján

gyilkosbalna