#talaljfogast
Image default

Milliomos lett az amerikai horgász, mert közel 11 ezer invazív halat fogott!

Milliomos lett az amerikai horgász, mert közel 11 ezer invazív halat fogott! Egészen pontosan 10755 darab hallal keresett nagyjából 39 millió forintot. 

Megszokhattuk már, hogy az Egyesült Államokban semmi sem lehetetlen, ha meghökkentő, vicces, vagy akár teljesen elképesztő versenyekről legyen szó. Jelen esetben egy kiváló kezdeményezésnek lehetünk tanúi, melynek célja az őshonos halfajok megóvása érdekében az invazív fajok gyérítése. (Hazánkban is egyre több egyesület szervez “törpeharcsafogó” versenyt, igaz jóval szerényebb díjazással.)

Egy oregoni horgász markát 107.800 dollár ütötte, miután rengeteg, nem kívánatos halat fogott ki az állam vizeiből, illetve vett részt kiemelésükben.

Ezzel az eredménnyel a férfi megnyerte az idei Northern Pikeminnow Sport Reward Program-ot, amit invazív halfajok példányainak kifogására hirdetnek meg a horgászoknak.

Az oregoni horgász a program idei fődíjával lett gazdagabb, ami átszámítva kb. 39 millió forintnak felel meg. Ehhez a szorgalmas pecásnak igazoltan 10.755 “northern pikeminnow” fajú, azaz északi pikkelysömörös halat kellett kiemelnie Oregon vizeiből. Persze nem egy nap alatt, hiszen a “versenyszezon” az idén májustól szeptemberig tartott.

A második helyezett 9.786 halat fogott ki ebből a nem kívánatos ragadozóhalból. Természetesen ez is tekintélyes summát, 99.110 dollárt ért. A halak után sávos rendszerben, de darabszám után fizetnek a horgászoknak a program keretében – írja a Yahoo forrásai alapján az Origo.

A KEZDEMÉNYEZÉS KERETÉBEN FOLYÓ VERSENY MINDEN ÉVBEN NAGYON NÉPSZERŰ A HORGÁSZOK ÉS A HALÁSZOK KÖRÉBEN, IDÉN 11.954-EN, ÖSSZESEN 156.505 KÁRTÉKONY HALTÓL SZABADÍTOTTÁK MEG OREGON ÁLLAM VIZEIT.

Az északi pikkelysömörös halak ellen azért indul minden évben vízi hajtóvadászat, mert ragadozóként komoly pusztítást végeznek a kereskedelmi szempontból értékes lazacok állományában. Oregon állam illetékes hivatalában ugyanakkor elmondták, hogy az akciót nem adott halfajok ellen indítják, hanem azt szeretnék biztosítani azzal, hogy a lazacok kellő számú fiatal egyede érhesse el a tengert – írták.

Nem Oregon az egyetlen amerikai állam, ahol vérdíjat tűztek ki halakra. Floridában 50 dollárt is fizetnek a kobiahal egyediért, a kutatók ugyanis azt szeretnék tisztázni, ívik-e a hal az állam partjainál, és ha igen, mely részein.

(Forrás: Origo, Képek: Yahoo)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Újra megrendezik az Év hala szavazást

vilagitocapa

Kapitális harcsa akadt horogra partról pergetve a Tiszán

szurkeharcsa

Nem is gondolnánk mennyi mindenre kell figyelni egy haltelepítésnél

gyilkosbalna