#talaljfogast
Image default

Remek hír mára: a látóképi nádasok biztonságos takarásában költenek a nyári ludak!

Remek hír mára: a látóképi nádasok biztonságos takarásában költenek a nyári ludak!

A természet csodái: nyári lúd fészek a kíméleti részen – bevezetéssel osztott meg közösségi oldalán örömteli hírt a Látóképi-tározó. 

Mint írják, a debreceni-ág hátsó részében évek óta működik a kíméleti terület, amely nemcsak a halaknak ad búvóhelyet, de sok más élőlényt is megfigyelhettünk már az elmúlt években. Hetekkel ezelőtt azonban érdekes fészekre bukkantak kollégáik: nyári lúd kezdett el költeni a területen!

A nyári lúd

A nyári lúd (Anser anser) a madarak osztályába tartozik, a lúd alakúak rendjébe, ezen belül pedig a réce félék családjába. Európában sokfelé költ, a halastavak mellett nagy számban fordulnak elő a Hortobágy, a Kis-Balaton, a Fertő-tó és a Velencei-tó környékén. A háborítatlan területeket kedveli. A legnagyobb termetű európai vadlúd. Hossza 76-89 cm,testtömege 2,4-4 kg közötti ,szárnyának feszttávolsága 150-180 cm.

Háta barnás szürke ,melle sárgás szürke, szabálytalanul feketén foltozva. A szeme világos barna, a csőr töve halvány vörös, a körme viaszsárga. Hínár félékkel, náddal, és fűfélèkkel táplálkozik, ősszel nagy csapatokban fordulnak elő a kukorica tarlókon. Vonulásukkor szabályos V alakban repülnek, könnyen felismerhetőek jellegzetes gágogásukról, mely szinte teljesen egyezik a házi lúd hangjával.

Nyár elején cserélik le egyszerre az evező tollaikat, ilyenkor egy hónapra kb. repülés képtelenné válnak. Hazai állománya szépen növekszik, a vadászati tilalom és a fészkelő helyek védelme ezt elősegíti, az illegális vadászat és a rókák nagy egyed száma azonban némiképp veszélyezteti ezt. A fészkét mocsaras részekre szereti tenni, 3-7 tojást rak, melyet kb. egy hónapig költ. A fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, de a szülők még kb.50-60 napig felügyelik őket.

Az európai állomány sok helyen telel és szét szórva, a Brit-szigeteken, az Északi -tengeren és Afrikában is előfordulnak. Keményebb teleken a nálunk előfordulók Spanyolországba, Olaszországba, de akár Észak-Afrikába is elvándorolnak. Itthon már régóta a védett madaraink közé tartozik.

(Forrás: Látóképi-tározó Fb)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

36 ponttyal zárták a feederes kiruccanást az RSD-n

szurkeharcsa

Elszabadult jégtábla ejtett csapdába 122 horgászt Minnesotában

gyilkosbalna

Remek hír a Balatonról: tonnányi compó és süllő került a “tengerünkbe”!

gyilkosbalna