#talaljfogast
Image default

Pontytelepítéssel indította a vakációt a Tisza Horgászegyesület!

Pontytelepítéssel indította a vakációt a Tisza Horgászegyesület! Méretes pontyokat helyeztek ki az egyesület munkatársai.

A nyári vakáció kezdetére ismét haltelepítés volt az Alcsin és a Szajoli Holtágon – osztotta meg közösségi oldalán az örömhírt a Tisza Horgászegyesület. Mint írták,

Mindkét Holt-Tiszába 25-25 mázsa 3-4 kg átlagsúlyú pontyot telepített a Tisza Horgászegyesület!

Horgászati tilalom nem került elrendelésre! – jegyezték meg.

 

Az egész országban zajlanak a telepítések!

Remek hír osztottunk meg pár napja: hosszú idő után ismét tiszai nyurgákat telepítettek! A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége közel egy millió előnevelt nyurgapontyot helyezett ki! 

Hosszú idő után ismét tiszai nyurgák beszerzése és telepítése valósulhatott meg – tudatta örömmel közösségi oldalán a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége néhány napja.

Örömmel tájékoztatták bejegyzésükben a tiszai horgászokat, hogy 2024. június 12-én közel egy millió darab előnevelt pontyivadék (tiszai nyurga tájfajta) kihelyezése valósult meg az Alsó-Tisza egyes szakaszain (Tisza-folyó 830.000 db) és a hullámtéri holtágakon (Körtvélyesi-holtág: 50.000 db, Mártélyi-holtág: 50.000 db, egyesületi beszerzés).

Megjegyezték, hogy a kuriózumnak számító pontyfajta a hazai tógazdasági haltermelésben kevésbé jelentős (a növekedése lassabb, szaporítása kevésbé tervezhető). Így a hazai haltermelőktől történő beszerzése erősen korlátozott. Ezért mint írták, a 𝗛𝗘𝗖𝗦𝗠𝗦𝗭 és a 𝗠𝗢𝗛𝗢𝗦𝗭 folyamatosan kereste annak a lehetőségét, hogy megfelelő szakértelemmel és eszközökkel, valamint hajlandósággal rendelkező haltermelővel együttműködve a hazai tiszai vízgyűjtőhöz tartozó vizek pontyállományainak stabilitásához hozzájáruló telepítések tiszai nyurga pontyokkal történhessen.

2024-ben a szarvasi Agro-Aqua Kft.-vel a szarvasi MATE AKI Halászati Kutató Központal (HAKI) történő együttműködés keretein belül sikeres szaporítást követően eredményes előnevelés történt. Így az idei évben megvalósulhatott a tiszai nyurgák beszerzése és kihelyezése.

Hozzátették, hogy bíznak benne, hogy a kihelyezett ivadékok jó megmaradással foglalják el új természetes élőhelyüket. Ezért 4-5 év vagy akár 10 év múlva ismét találkozunk velük.

A TISZAI TELEPÍTÉSEK A Magyar Országos Horgász Szövetség – MOHOSZ ÁLLOMÁNYPÓTLÁSI ÉS FEJLESZTÉSEI CÉLERŐIRÁNYZAT PÁLYÁZATI PROGRAM TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSULTAK MEG!

A szaporításról készített fotókat köszönjük Kakuk Csabának, az Agro-Aqua Kft. munkatársának – tették hozzá.

(Forrás: Tisza Horgászegyesület, Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége, Fotó: Kakuk Csaba)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Elkezdődött a búbos vöcskök násza a Maros-ártérben

gyilkosbalna

25+os tükrössel dőlt meg a Tisza-tavi rekord az IWCC-n

gyilkosbalna

Kapitális, 10+os süllőt adott a jó öreg Duna

szurkeharcsa