#talaljfogast
Image default

Rendkívül biztató hírek érkeztek a Tisza-tó halállományáról!

Rendkívül biztató hírek érkeztek a Tisza-tó halállományáról! Az ivadékok átlagos mérete jelentősen meghaladja az évtizedes átlagot.

Egy hónappal ezelőtt kissé csalódottak voltunk, mert még nem tudtunk fogni az idei halszaporulatból, most azonban több faj ivadékát is meg tudtuk vizsgálni. Az eredmények nagyon bíztatóak – írta örömmel a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. honlapján.

Mint írják, a ragadozók közül a sügér, a süllő és a balin ivadékával találkoztuk, és mindegyikre igaz az állítás, miszerint átlagos standard hosszúságuk jelentősen meghaladja az évtizedes átlagot. A sügér 27 mm-es volt, ami 4 mm-rel több az évtizedes átlagnál. A süllő esetében 29,8 mm áll szemben a 24 mm-rel, a balinnál pedig 29,7 mm a 22 mm-rel. Ezek jelentős eltérések, de ha megnézzük a tavalyi értékeket, még nagyobb különbséget láthatunk. A sügér ivadéka tavaly májusban 14,9 mm-es, a süllőé 18,4 mm-es, a baliné 17,5 mm-es volt – jegyezték meg.

A békés halak is szépen gyarapodnak

Rámutattak, hogy a számottevő különbség az éghajlat melegedéséből adódhat. Az enyhe tavasz miatt a víz is melegebb volt, ami miatt hamarabb gyűlt össze a szaporodáshoz szükséges hőösszeg a Tisza-tavon. A melegebb vízben pedig az ivadék is gyorsabban fejlődik. Szerencsére ez a békés halakra is igaz, így táplálékból sincs hiány. Nagy örömükre több compóivadékot is találtak, melyek átlagosan 14,22 mm hosszúak voltak. A keszegfélék ivadékai nagy felhőkben úszkálnak a partszéleken, a növényzetben megbújva pedig az ezüstkárász-szaporulat alkot nagy csapatokat. Utóbbi ráadásul két méretcsoportban van jelen. A kisebb, 18 mm körüli halmaz mellett van egy 30 mm-es csoport is. Ez azért kedvező, mert a gyorsabban növekedő ragadozóivadékok is megtalálhatják a számukra megfelelő méretű prédát. Érdekesség, hogy előkerült egy tavalyi szilvaorrú keszeg és egy szintén tavalyi jász, valamint a szivárványos ökle közel 60 db ivadéka is.

A keszegfélék mérésére még várniuk kell egy hónapot, mert még nem lehet biztonsággal meghatározni a mintában lévő egyedek faját. A következő alkalommal remélhetőleg csukával is fogunk találkozni – bizakodtak.

(Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász Kft)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

25+os tükrössel dőlt meg a Tisza-tavi rekord az IWCC-n

gyilkosbalna

Ezek sose fogynak el? Most egy hálós orvhalász bukott meg a Keleti-főcsatornán!

gyilkosbalna

Ismét előkerült a látóképi óriás, már 27,5 kiló!

gyilkosbalna