#talaljfogast
Image default

Sok horgász úgy rongálja felelőtlenül a Tisza-tó partját, hogy nem is tud róla!

Sok horgász úgy rongálja felelőtlenül a Tisza-tó partját, hogy nem is tud róla! A víz üzemeltetői most egy hosszabb közleményben hívták fel erre a figyelmet. 

Tavaly nyáron, hosszú munka után elkészültek az Abádszalók és Kisköre közötti töltésszakaszon elhelyezkedő, úgynevezett Erzsébet-ligeti horgászhelyek – írja a Sporthorgász Kft. honlapján. 49 parti horgászállást alakítottak ki úgy, hogy azokat esős időben is sármentesen lehessen használni. Mindehhez másfél év, több ezer munkaóra, háromezer tonna kő és több tíz tonnányi föld megmozgatására volt szükség.

Röviddel az átadást követően sajnálattal tapasztalták, hogy valakik több horgászhelynél megbontották a kövezést, a kiszedett kövekből pedig tűzrakó helyeket és a víz felé vezető, szákolást elősegítő lépcsőt építettek. Emiatt a legfelső, zúzott köves réteg támasz híján kezdett szétterülni és a vízbe omlani. A helyzetet a karbantartó munkacsoport orvosolta. Azt gondolták, hogy a károkról szóló tudósításuk felhívja a vendégek figyelmét a helyek megóvására – írták.

Újra sok a rongálás

Egy ideig így is volt, ám a közelmúltban azt tapasztalták, hogy új lendületet kapott a rongálás, mely már a helyek felét érinti. Mostanra a töltéslábon lévő fasor töltés felőli oldalán is tűzrakó helyeket alakítottak ki. Ezzel több probléma is van. Az egyik az, hogy – ahogyan azt fentebb részleteztük –, a megbontás miatt a horgászhely szinte magától szétesik. A másik a karbantartás. A horgászhelyek mögötti töltésrészt rendszeresen, gépi munkával kaszálják, hogy a horgászvendégeket kulturált környezet várja. Az ide épített tűzrakó helyek miatt azonban a gépvezetőnek folyton meg kell állnia, emiatt a munka is sokkal lassabban halad, és az alkalmanként több tíz kilogrammos kövek kézi mozgatása rá nézve is veszélyes. Nem beszélve arról, hogy ha egy-egy követ nem vesz észre, a munkagépben is jelentős károk keletkezhetnek.

Ezek a horgászhelyek a horgászok számára értékesített területi jegyekből befolyó pénzből épültek. Mivel társaságuknak más bevételi forrása nincsen, ezért könnyen belátható, hogy minden károkozást a horgászok pénzéből kell kijavítanink, amit újabb horgászhelyekre vagy halvásárlásra is költhetnének. Ezen túlmenően más olvasata is van a helyzetnek. Az általuk létrehozott horgászhelyek víz felöli oldala a töltés hullámzás elleni védelmét szolgáló kövezés része. A kövezés megbontása szabálysértés, ami miatt eljárást lehet kezdeményezni az elkövető ellen. Kérnek mindenkit, óvják ezeket a parti állásokat, és hívják fel erre mások figyelmét is! Amennyiben bárhol azt tapasztalják, hogy valaki kárt tesz a kialakított horgászhelyben, jelezzék a halőri bejelentő telefonszámon: +36 70 3161-979.

Legyen továbbra is BARÁTUNK A TISZA-TÓ! – zárták a közleményt.

(Forrás és kép: Tisza-tavi Sporthorgász Kft)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Apró méretű törpeharcsák elszállításával folytatódott az év első hete a Körösök vidékén

szurkeharcsa

Megint villant Kápolna Laci Gyékényesen: 27,5-es gyönyörű bajuszos az eredmény!

gyilkosbalna

Horrorsztori a javából: hatalmas cápák vették körül a rákász házaspár csónakját!

gyilkosbalna