#talaljfogast
Image default

Videó a texasi világrekord alligátor csukáról

Videó a texasi világrekord alligátor csukáról, melyet az állam egyik északi tavában fogtak ki szeptemberben.

“Kirkland úgy véli, az alligátor csuka akár 100 éves is lehet. Az ilyen halak megőrzése rendkívül fontos az állomány számára. Ha egy ilyen idős egyedet megölnek, az sosem lesz pótolható egy emberöltő alatt.” – hangzik el a videóban.

Korábban ezt írtuk a hatalmas méretekkel rendelkező édesvizi ragadozóról:

Igazi halszörnyet fogtak egy texasi víztározóban! A hatalmas aligátorhalat majd közel háromórás küzdelem után visszaengedték a vízbe – írja a Live Science forrásaira hivatkozva a 24.hu. Szakértők szerint a rendkívüli fogás megdönthet két, 1951-ben felállított világrekordot.

Art Weston szeptember 2-án találta meg a gigantikus példányt a Sam Rayburn-víztározóban Kirk Kirkland helyi hajóskapitány segítségével.

“A termetes hal körülbelül 2,5 méter hosszú és 128 kilogrammos volt.”

Westonnak 2 óra 45 percbe telt, mire sikerült kiemelnie az állatot. Miután megmérték, a páros visszaengedte a halat a mesterséges tóba.

Weston és Kirkland bizonyítékokat nyújtott be a Nemzetközi Sporthorgász Szövetségnek (IGFA). A fogás a fajra vonatkozóan valószínűleg megdönti az IGFA férfi 2,72 kilogrammos zsinórosztályban, illetve az IGFA bármelyik zsinórosztályban elért csúcsát. A rekordot hivatalosan még nem igazolták.

Solomon David, a Minnesotai Egyetem ökológusa szerint a 2,4 méternél hosszabb aligátorhalak nagyon ritkák. Kutatócsoportja eddig csak néhány ilyen hosszú egyeddel találkozott, ám az elmúlt években ennél nagyobb egyedeket is kifogtak – írja a 24.hu.

A szakértő hozzátette, a valaha kiemelt legnagyobb példány 148 kilogrammos volt, ezt 2011-ben találták meg a Mississippiben. Azt az állatot halászhálóval fogták, így nem számított IGFA-rekordnak. 2011-ben egy Houston melletti öbölből emeltek ki egy 136 kilogrammosra becsült halat, azt viszont nem mérték le.

Az aligátorhal Észak- és Közép-Amerika édesvizeiben honos, nevét pedig aligátorszerű fejéről és éles fogairól kapta. A faj ragadozó, egyedei 2 méteres hosszig igen gyorsan nőnek, és több mint száz évig is élhetnek.

David szerint a mostani példány egy 50-80 éves nőstény lehetett. A kifejlett nőstények jellemzően nagyobbak, mint a hímek.

(Forrás: Live Science/24.hu, Fotó: Kirk Kirkland, FoxWeather,  Videó: CBS 19 Youtube)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Szenzációs hír: Egy fekete gólya pár fészkel Tiszacsegén!

gyilkosbalna

Közel ezer süllő került a Tisza-tóba!

gyilkosbalna

Megérkezett az idei ötödik 30+os balatoni ponty is!

gyilkosbalna