#talaljfogast
Image default

Világrekordot jelentő 4 kilós feketesügeret fogott az amerikai horgász hölgy!

Világrekordot jelentő 4 kilós feketesügeret fogott az amerikai horgász hölgy!

Sarah Harris 2024. január 18-án a mexikói Baccarac-tónál horgászott, amikor egy lenyűgöző, 3,94 kilogrammos (8 font 11 uncia) feketesügeret fogott, és ezzel megdöntötte az IGFA (Nemzetközi Sporthorgász Szövetség) korábbi női 3 kg-os (6 font) világrekordját.

A rekord feketesügeret egy topwater műcsalival sikerült Sarah-nak elcsípnie. Miután a halat gondosan lemérték, és lefotózták a világrekordhoz, biztonságosan visszaengedték – írta közösségi oldalán az IGFA.

Itthon Kovács Dalma üldözi szenvedélyesen a feketesügeret

Másfél éve találkozott először a horgászattal, ma már gyönyörű süllőket, csukákat és fekete sügereket perget Kovács Dalma!

Azt mondhatjuk egyből megfertőzte a 26 éves kazincbarcikai Kovács Dalmát a horgászat, sőt úgy is fogalmazhatunk, hogy “szerelem volt számára első látásra”! Dalmával párja ismertette meg a horgászatot és együtt is hódolnak közös szenvedélyüknek.

Azonnal beleszeretett a pergetésbe

“A horgászat nekem gyerekkoromban is egy kisebb vágyam volt, de a családunkban senki sem horgászott. Másfél éve viszont a párom újra kezdte szeretett hobbiját és egy alkalommal elvitt magával, összerakott nekem egy kis úszós szereléket és végre kipróbálhattam a horgászatot. Pár hét múlva már kész volt a horgászkártyám, jelentkeztem a vizsgára is és amikor már legálisan horgászhattam, elkezdett bevezetni a pergetés világába” – avatott be “horgász-karrierje” indulásába Dalma.

LASSAN MÁSFÉL ÉVE KEZDTEM PERGETNI ÉS AZT KELL MONDJAM, HOGY MÁR AZ ELSŐ PÁR ALKALOM UTÁN A SPORT SZERELMESE LETTEM.

Azért is a pergetést választottam, mert  ez a módszer volt adott, a párom révén. De ha újra kezdeném, akkor is ezt választanám, mert ez a legváltozatosabb. Egyrészt a folyamatos hely és csali váltások miatt, másrészt pedig a ragadozó halak eltérő megjelenése és viselkedése miatt. Leginkább a környező tavakra szoktunk járni hétvégenként és általában jiggelni szoktam plasztik hal és rák utánzatokkal, de természetesen wobblerek és kis körforgók is elő szoktak kerülni, ha a célhal azt kívánja.

Egyelőre, a kezdeti úszós szerelékkel való játszadozáson és a pergetésen kívül más módszert nem próbáltam, de az igazat megvallva annyira nem is vonz a békéshalazás. Szerintem nekem az túl monoton lenne” – árulta el magazinunknak Dalma.

93 centis balatoni süllő eddig a rekordja

legnagyobb halamat tavaly augusztusban sikerült megakasztanom, amikor Gelencsér Csabával (Pergető Kalandok) elmentünk egy túrára a Balatonon.

EGY GYÖNYÖRŰ, 93 CM-ES SÜLLŐT SIKERÜLT FOGNOM.

Bár a súlyát nem mértük meg, nem véletlenül tartjuk ketten a képen, mivel egyedül nem tudtam felemelni. Valószínűleg ezt a rekordot egy ideig nem fogom tudni megdönteni – osztotta meg velünk.

Kedvence a fekete sügér!

Mivel a személyes kedvenc halfajom a fekete sügér, így nagyon vártam a tavaszi felmelegedő napokat, amikor már eredményesebben lehet rájuk horgászni. Már a hét elején kinéztük, hogy a húsvéti hosszú hétvégére érkezik a felmelegedés, de a csütörtöki borús-esős idő miatt voltak kétségeim. Pénteken szerencsére gyönyörű napsütéses időre ébredtünk, úgyhogy el is indultunk megnézni a “fekákat”.

Délelőtt 10 óra körül kezdtük a pecát, eleinte több kevesebb sikerrel, mert a szép idő ellenére csak a kisebbeket találtuk. Több csalival próbálkoztunk, köztük a jól bevált wacky riggel, súly nélkül felkínált különböző kreatúrákkal, de néhány lekövetésen és egy kapáson kívül más akciót nem tudtunk kicsikarni belőlük. Több órás keresgélés után, szinte reményt vesztve, megálltunk egy ágas-bogas, bedőlt fás részen, ahol korábbi pecák alkalmával is észleltük őket. Párom tanácsára a csalit átcseréltem egy jól bevált rák utánzatra, majd kb. 3. dobásra meg is érkezett az első erőteljes kapás. Őszintén meglepett, hogy sikerült elcsípnem, mert kimondottan nehezen dobható részen próbálkoztam.

EGY SZÉP, EGÉSZSÉGES FEKETESÜGÉR KERÜLT A SZÁKBA, MAJD A KEZEMBE EGY KÉP EREJÉIG, AZTÁN ENGEDTÜK IS VISSZA A VÍZBE.

Mivel “kis” barátunk eléggé összecsapta a vizet, itt tartottunk egy ebéd szünetet remélve, hogy addig ők is megnyugodnak. Így is lett, bár az idő elég szeles-borúsra váltott, szerencsére a fekák kapókedve megmaradt és ismét pár dobásból meglett az előző haver nagyobb testvére is.

A hosszukat nem mértük le, de mindkettő 35-40 cm körül lehetett, ami felénk már elég jó méretnek mondható.

Gyors fotó után ő is ment vissza, hogy még nagyobbra nőjön és egy következő alkalommal legalább ugyanekkora élményt nyújtson annak, akinek sikerül megakasztani.” – foglalta össze a sikeres horgászatot Dalma.

Természetesen a jövőben is a pergetés lesz az első helyen!

Ha saját célkitűzést kellene meghatározni az évre, akkor az a harcsa és a pisztráng pergetés lenne, mivel eddig nem igazán horgásztam rájuk célzottan. Emellett szeretném megdönteni a csuka rekordomat is. Bár elég nagy darabszámban sikerült fognom az előző évben, méter feletti példányt még nem sikerült a szákba terelnem. Bár még mindig van mit tanulnom és egyáltalán nem mondanám magam profinak, bátorkodtam jelentkezni egy női pergető versenyre. Úgyhogy az elkövetkező pecák a kikapcsolódás mellett a felkészülésem is szolgálni fogják – árulta el jövőbeni terveit Dalma. Sok sikert kívánunk hozzájuk!

Kovács Dalma

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Sötétedés után érkezett a gersekaráti 15-ös tükrös

gyilkosbalna

Keszegezés közben fogott jelölt kecsegét egy szerencsés gönyűi horgász

gyilkosbalna

Néphiedelmek nyomában: Miért menjünk horgászni, és miért ne együnk halat újév napján?

szurkeharcsa