#talaljfogast
Image default

Méltán a vízpartok szépségkirálynője a színpompás jégmadár!

Méltán a vízpartok szépségkirálynője a színpompás jégmadár! A gyönyörű madarunk gyakran tűnik fel a vízpartokon a horgászok szemei előtt!

Az oldalunkat figyelemmel követők megszokhatták már, hogy időnként a tó körüli élővilágot is szeretjük bemutatni – kezdi bejegyzését a Látóképi-tározó. 

Mint írják, a horgászat a halfogás öröme melett aktív pihenés is, hiszen a természet megfigyelése, élővilága sok látványosságot, érdekességet rejt magába. Ezeknek a megismeréséhez is szeretnének segítséget nyújtani, például a jégmadár bemutatásával. Hazánk egyik legszínpompásabb madara minden kétséget kizáróan a jégmadár (Alcedo atthis), amely a jégmadárfélék családjába tartozik, és emellett a szalakóta alakúak rendjébe.

Kis termetű, 16-17 cm hosszú, a hím és a tojó tömege is 34-46 g között mozog, szárnyai fesztávolsága 24-26 cm. Állandó madarunk, és territoriális, költési időn kívül még saját párjukat sem tűrik meg vadászterületükön. Folyók és tavak mellett van otthona, a fészkét partfalakba vájja, a költő üreget a csőrével kezdi el kialakítani, majd a lábaival folytatja.

Ezek az üregek sokszor 50-100 cm hosszúak is lehetnek. Évente két alkalommal költ, 6-10 tojást rak ilyenkor. Főként a mély vízű tavak, folyók, patakok helyeit kedveli, hiszen életmódja erősen kötődik a vizes élőhelyekhez. Halakkal, vízi rovarokkal táplálkozik főként.

Sűrűn lehet látni víz fölé hajló ágakon, ahogy mozdulatlanul lesi a kis apró halakat. Nagyon érdekes látvány, ahogy a víz felett szitál, valamikor pedig a kolibrihez hasonlóan egy helyben lebeg.

Hazánkban kis számban fészkel, de állományuk mégis állandó évek óta. Védett madarunk,természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Mint írják, Látóképen is lehet őket látni, hallani, de közelükbe menni szinte lehetetlen.

(Forrás: Látóképi-tározó, Fotó: madarain.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Szerencsére mégis életben van a népszerű kiskunsági kanalasgém, Tunéziából küldött jelet a GPS-e

gyilkosbalna

Meseszép pontyokat fogott az apa-fia páros Szászpán!

gyilkosbalna

Miért igazán károsak az invazív halfajok vizeinkben? 2. rész, A törpeharcsa

szurkeharcsa