#talaljfogast
Image default

35 kilós lapátorrú óriás tok szippantotta fel a halszeletet Maconkán!

35 kilós lapátorrú óriás tok szippantotta fel a halszeletet Maconkán! A gigantikus hal méretei tekintélyt parancsolóak: 132 centis hosszúságához 88 cm-es kerület társult! 

Megszokhattuk már, hogy szinte naponta kápráztatnak el, és nyűgöznek le bennünket a gyönyörű rekordlistás fogásokról szóló maconkai képek és beszámolók. Nem véletlen tehát, hogy a Maconkai-víztározó és tórendszere kedvelt horgász célállomás. A hatalmas őshonos halaink mellett sokszor találkozhatunk igazi kuriózumnak nevezhető fajokkal is, melyek nemcsak látványa, hanem a szákba terelése is felejthetetlen horgászélmény.

Most óriás lapátorrú tok került fel a maconkai rekordfogások közé. A halat Kis Róbert zsákmányolta január 3-án. A tokhal a Rekord-tóban akadt horogra, és halszeletet vett fel.

A TOK SÚLYA egészen pontosan 34.54 KG VOLT, A HOSSZA PEDIG 132 CM, MÍG KERÜLETE 88 CM VOLT.

A gyönyörű példány természetesen a fotó készítése és a mérleglés, hosszúság mérés után visszanyerte szabadságát. Gratulálunk a nagyszerű fogáshoz, biztosan felejthetetlen élmény volt egy ilyen gyönyörű óriással megközdeni!

November végén is jött egy szép lapát!

Majd’ 15 kilós lapátorrú tok került szákba Maconkán! – számoltunk be a szép fogásról nemrég. A hatalmas fehér és lénai tokok mellett, kapitális lapátorrú tokot is horogra csalhatnak a szerencsésebb horgászok!

A napokban került fel a Maconkai-tórendszer abszolult rekordlistájára egy gyönyörű lapátorrú tok fogás. A méretes hal 14.50 kg-ot nyomott a mérlegen és 103 centiméteres hosszúságához 64 cm kerület tartozott. Dózsa István “ejtette el” a szép halat a Rekord- tavon. A csali pellet volt és természetesen a szép tok visszanyerte szabadságát a fotó készítése után.

Gratulálunk a szép fogáshoz!

 

lapátorrú tok vagy kanalas tok (Polyodon spathula) a kanalas tokfélék (Polyodontidae) Polyodon nemének egyetlen faja – határozza meg a Wikipedia.

A kanalas tok a Mississippi-völgy lakója. Főleg magában a Mississippiben él, de megtaláljuk nagy mellékfolyóinak alsó szakaszán is. Különösen gyakori az alsó Mississippi-csatorna nagy, tó alakú kiöblösödéseiben, az ún. bayou-kban.

Romániai és bulgáriai halastavakban tömegesen tenyésztik (Romániában 1992 óta). Kiszabadulva a Duna Vaskapu-szoros alatti szakaszán is megjelent. Mivel az ívási időszak alatt többször is szaporodik, míg az őshonos dunai tokfélék csak egyszer (a viza pedig csak minden harmadik évben), a környezetvédők aggódnak, hogy a betelepült új faj kiszoríthatja a régieket. A 2000-es évek második felében már a Duna Vaskapu fölötti szakaszán is megjelent. Oroszországban most tervezik tömeges telepítését halastavakba.

Nagy termetű hal: eléri a 2,2 m hosszt és a 90 kg-ot, bár a 25 kg-nál testesebb példányok ritkák. Színe halvány szürkéskék vagy olajzöld. Akár 55 évig is elélhet.

Apró rákokat, rovarlárvákat, parányi növénykéket és más planktonszervezeteket eszik. Kitátott szájjal, többnyire 1,5 m-nél mélyebben, a fenék fölött úszik a vízben, és eközben jobbra-balra ingatja a fejét (ez az ún. „szakkád” mozgás). A száján át beáramló víz a kopoltyúnyílásain jön ki, miközben a vízben élő apró szervezetek fennakadnak a kopoltyúívek sűrű fogacskáin és azok kiszűrik őket; a fennakadt tömeget időnként lenyeli. Jól takarmányozott halastavakban évente akár 4–5 kg-ot gyarapodhat. Őshazájában rendszerint április-májusban, hosszú vándorút után ívik.

(Forrás: Maconka.hu/Wikipedia)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ébredeznek a balatoni kapitális pontyok!

gyilkosbalna

Évente 80 millió cápát mészárolnak le az uszonyuk miatt!

gyilkosbalna

Megérkeztek a csukák a Körösökbe is!

gyilkosbalna