#talaljfogast
Image default

Kevesen tudják, hogy a csík képes előre jelezni a vihar közeledtét!

Kevesen tudják, hogy a csík képes előre jelezni a vihar közeledtét! A réticsík Európában valószínűleg az első hal volt, amelyet különböző edényekben tartottak a házakban. Hogy miért? Mert képes volt a vihart már 24 órával előre jelezni! Az év halának halászata pedig hazánkban a 19. századig nagy hagyományokkal rendelkezett.

A Magyar Haltani Társaság szervezésében immár 15. alkalommal megtartott szavazáson a védett réticsíkot választották az év halának.

A Magyar Halkönyv leírása alapján a réticsík izmos, kígyószerű, hengeres, a farokrész felé lapított testű hal. A réticsík mocsarak, lápok, tavak parti régiójának, növényekkel benőtt patakok, csatornák, öntözőcsatornák és holtágak lakója. Különösen kedveli az iszapos, nyáron erősen felmelegedő, sekély, vízinövényekben gazdag víztesteket.

A folyószabályozások, vízrendezések és a mocsarak lecsapolása előtt a „csíkászat” sok pákász család számára biztosított megélhetést. 1887-ben Herman Ottó a Magyar halászat című könyvében rendkívül részletesen és színesen taglalja a réticsík lápi és mocsári halászatát, a csíkászatot.

A CSÍKÁSZATRA ALKALMAS TERÜLETEKET PEDIG CSÍKORSZÁGNAK NEVEZI, AMELYNEK KIRÁLYA A CSÍKKIRÁLY.

Különböző színváltozatai ismertek a réticsíknak

A mesebeli elnevezések a réticsík egyes színváltozatait (arany és fehér, azaz albínó) jelölik, utalva arra, hogy ezek a ritka változatok akkoriban még előfordultak a természetes vizekben. Mára igencsak megritkult a faj élőhelye, ezzel

A CSÍKÁSZAT, MINT HALÁSZATI ÁG IS MEGSZŰNT.

Kifogására több speciálist eszközt is használtak, amelyek ma már csak néprajzi múzeumokban láthatók. A korabeli gasztronómiában előkelő helyet foglalt el, népszerűek voltak a réticsíkból készült ízletes böjti ételek. A „csíkos káposzta” például még az előkelő fejedelmi asztalokról sem hiányozhatott.

A réticsík különleges képességekkel rendelkezik

A faj érdekessége, hogy a saját maga által kimélyített iszapgödrökben még akkor is életben maradhat, amikor a mocsár vize eltűnik, s a lágy iszap felszíne cserepesre szárad.

EBBEN KÜLÖNLEGES ÉLETTANI ADOTTSÁGNAK SZÁMÍTÓ BÉLLÉGZÉSE SEGÍTI.

Ennek lényege, hogy a bélrendszerének elülső részén egy sűrű érhálózattal teleszőtt szakaszon képes a levegőből nyert oxigént is hasznosítani. Ennek köszönhetően tökéletesen alkalmazkodik az alacsony oldott oxigénkoncentrációval jellemezhető vizekhez.

A mocsaras, lápos területek nagy részének XIX. századi lecsapolását követően a lápi halak (a réticsík mellett a lápi póc és a széleskárász) elvesztették eredeti élőhelyüket. Jelentősen megritkultak, napjainkra jelentős részben másodlagos élőhelyekre (pl. lecsapoló és öntözőcsatornák) szorultak vissza. Elszigetelt állományaik egymástól távol fekvő területeteken találhatóak.

A nagyfokú állományritkulás következménye, hogy a réticsík 1982 óta hazánkban védelmet élvez, eszmei értékét 10 000 forintban határozták meg. Az állománycsökkenés, néhány kivételtől eltekintve, napjainkra sem állt meg. A MATE Természetesvízi Halökológiai Tanszéke évek óta azon dolgozik, hogy a réticsík állományait mesterséges szaporítással, ivadékneveléssel és telepítéssel hozzásegítse a faj védelméhez.

(Forrás: Magyar Állatvédelem)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Pergetőpáros lett az Év Sportolója 2023-ban!

gyilkosbalna

Újra horogra akadt Kukó, a 44 kg-os tőponty

gyilkosbalna

Ritkaságszámba menő hal akadt horogra az Inn folyón!

szurkeharcsa