#talaljfogast
Image default

Az RSD kapitális pontyai minden évszakban

Az RSD kapitális pontyai minden évszakban címmel osztanánk meg olvasóinkkal Csernátoni Péter saját írását. A következő sorokban a csodás és népszerű vízterülettel kapcsolatos élménybeszámolóti osztja meg velünk, évszakokra bontva.

Előszó

Csernátoni Péter a nevem, az előző “busás” írásomban bemutatkoztam röviden, hogy hogyan és mikor kezdtem a horgászatot és hová fajult ez az egész, már-már mondhatni “szívmelengető életérzés”.
A család és a munka mellett életem része a horgászat. Azon belül is a nagyobb kiterjedésű vizeken való hatalmas pontyok megfogása, valamint ezen halak minél kíméletesebben való visszaengedése a célom.
A halaknak a szeretete számomra kiemelkedően fontos dolog, nincs kivétel ez alól.
Ez a szeretet az állatok szeretetével, versenyek, hobbi pecák és a sok-sok év ponty horgászatával (meg még sorolhatnám sokáig) alakult ki bennem.

A Ráckevei-Soroksári Dunaág

 
Ezen vízterület eddig számomra ismeretlen volt A maga 57,3 km hosszúságával valamint 40 millió köbméter víztérfogatával.
Mivel az élő Dunából kapja a vizet, ezennel a halak egy folyamatosan cserélődő ökoszisztémában élhetnek , ami táplálékban csordultig van.
Egy szóval, nagy vadvízről beszélünk erőteljesen, amiben csodás méretekkel rendelkeznek kedvenceim.

Első próbálkozások

Családunk tagjai 2022 év végén kiköltöztek Ráckevére az RSD partjára…
Évekkel ezelőtt már megfogalmazódott bennem az a vágy, hogy egyszer mindenféleképp meg kellene próbálnom ezen vízterületen a pecát. De  nem jött össze, lehet sajnáltam is rá az időt, fáradtságot.
2023 év elején a Pintér Tomi, kedves családtagom, újdonsült házuk megtekintésekor, felvetett egy kérdést nekem.
Rápróbálunk?
Kérdésére a válasz, egyértelmű volt:  SIMÁN, nem
hagyhatom ki!
Ettől több nem kellett. Elkezdtem keresgélni a neten, írásokat, videókat nézni és az én gondolataimat hozzáfűzve az adott pályán leülni és megpróbálni..

Hívogat a tavasz

Március közepén egy nappali pecára kiültünk Tomival, de az nem hozott eredményt számunkra. Adott viszont bőséges hitet, így már mondtam is Neki, hogy próbáljunk meg egy éjszakát, nézzük meg azt is…és bejöt! 🙂
Az éjszaka jót aludtunk, viszont azért felszerelkezve,beöltözve kellett még ezt “átvészelni”, mert nem volt az a rekkenő hőség…
A hajnal elhozta az első halaimat az RSD-ből. Aznap hajnalban sikerült partra terelnem kettő csodálatos pontyot.
Ez a két ponty volt az , ami elindított bennem valamit, amivel azóta sem tudok betelni!

Eekkor tudtam, hogy ezt jó lesz folytatni.

Az első 20 kg feletti pontyom, az első komolyabb nekiinduláskor

 
A soron következő horgászatot azt mindenféleképp hétvégére, hosszúra szerettem volna, hogy minimum két éjszaka legyen benne. Ezzel együtt megvásároltam az éves (sport, bojlis) behúzós jegyet.
Szombat hajnalra esett a kezdés időpontja, így a botokat 6-7 óra között elhelyeztük mind a ketten az általunk preferált pontokra.
Néztük a vizet, “milyen csodálatos…”
Délelőtt 10 órát mutatott az óra , és egy brutális húzós kapás jelentkezett a jobbos botomon. FUTÁS!
Fogtam a botot a kezemben, és a hal meg sem állt. Ugrás be a csónakba , és irány a túlpart , mert annyi damilt elhúzott a halam.
30 perc kőkemény fárasztás erőteljes északi szélben.
Amikor a hal feljött a felszín közelébe, megláttam a hátát és egyből elborzadtam.
Ez bizony az a hal, amiért elég sokat kell horgászni itt! nem mindennapos dolog azért, és ez nekem megadatott nagyon hamar.
Egész pontosan 22,90 kg volt..egy gyönyörű tőponty személyében.
Ez még csak a csodás kezdet volt, mert a következő szűk egy napban sikerült fognom még kettő nagytestű pontyot, ezek 16 és 17 kg felettiek voltak. Örömömet egyszerűen nem tudtam kifejezni annyira boldog voltam, egy ilyen kezdés után.
Ezen horgászat úgy feltüzelt, akkora élményeket éltem itt át ezen kis időn, hogy 2 nap múlva ismét kint voltunk… és az a peca is páratlan szép halakat adott, pedig csak egy éjszaka erejéig voltunk kint.

Körvonalazódtak a dolgok a fejemben.

 
Összesítve, elkezdett körvonalazódni bennem, hogy mit csináltam az elmúlt napokban. Mit fogok csinálni tovább, min fogok változtatni , és ezt folyamatosan tudtam kamatoztatni.
Tisztává váltak a pontyok táplálkozási időszakai, valamint annak útvonala. Ha ezeket nem tartottam volna, akkor nem biztos, hogy így alakultak volna a dolgok….

Feedermania&Venom csapatába kerülésem

Évek óta használom a fentebb említett csalika. Nagyon sok helyen, rengeteg halhoz és élményhez segítettek hozzá helyes használatukkal  a különböző adottságokkal rendelkező vizeken.
Számomra, de talán a legtöbbek számára is a legeredményesebb típusok a BCN és  a Four Season bojlik.
Nagy megtiszteltetésben volt részem ezen horgászatok után, mert sikerült egy olyan eredményt is elérnem ezen rövid időszak alatt, hogy kapcsolatba kerültem a Jankovich Krisztiánnal.
Sok tapasztalatot, praktikát megosztott velem, amit itt is nagyon köszönök Neki!
A mottóm szeretném itt is felidézni:
“mindig bízni kell abban amit csinálsz, és próbáld azt a legjobban csinálni”
Én ezeket a dolgokat, amiket személyesen is átbeszéltünk, nagyon komolyan vettem és be is tartottam szigorúan…persze..hát meg is lett az eredménye…
Rengeteget horgásztam. Nappalból-éjbe,éjből  a nappalba. Hét köznap úgy építettem fel a horgászataimat, hogy munka után mentem egyből a vízre. A cél, hogymindig az volt, hogy  minimum 2 éjszakát kint töltsek, A hétvégék, nappalok-éjszakák mentek maguk módján…
A Tavasz, ami magába foglalta a Március felét, az Áprilist és a Májust rengeteg szép hallal örvendeztetett meg bennünket. És ezt köszönöm Tomi barátom kitartásának is, mert szinte mindig velem volt és mindenben megfelelő segítséget nyújtottunk egymásnak.

 “KECSEGTET A NYÁR”

Megmondom őszintén, a nyár nem halmozott el kapitális fogásokkal, de ez nem is probléma. Nagy vízi forgalom, meleg,rengeteg ember a parton. Nem volt a nyugodt horgászatnak kedvező, így csak az éjszakákat választottam  kifejezetten, legtöbb fogásom 10 és 15 kg os pontyokkal volt tele. De persze akadtak szebbek is mint pl.: Tomi barátom 17 feletti pontya.
És  meglepetés halak is csúsztak be: nagyobb harcsák, balinok ,stb,  nem olyan nagy mennyiségben, mint a tavaszi időszakban…Viszont azt is tudni kell, hogy ez nem egy Nyári pálya, ahol horgászunk.
Idén taktikát vátunk a nyári időszakra, ha bejön , akkor majd arról is írok egy külön regényt… reméljük így lesz!

Bíztat az Ősz

A tavalyi évben a nyár eléggé elhúzódott, még Október végén is volt egy-egy pólós időszak. A fák nem akartak sárgulni, a vízhőfok sem hűlt le, így a halak sem kezdtek bele a “nagy zabába”….
A horgászataimat egy héten több napra növeltem, néztem folyamatában az időjárást és a légnyomásváltozást. Ezek sokat is segítettek, de el kellett megfelelően találni azt az időpontot, amikor jó peca lesz. Ezt úgy nagyjából sikerült mindig behatárolnom…
Szeptember utolsó napja volt, vasárnap este, másnap munka…
Ez egy párás, hűvösebb éjszaka volt , eső után….00:40 kor jelzett a jelző és azt mondta, hogy “fuss” mert nagyon el akarja valaki vinni a felszerelésedet!
Ráemeltem óvatosan a halra és éreztem, hogy van súly, és nem akar a mederből mozdulni..
Meg is értettem merítés után, mert ez bizony eddigi legnagyobb RSD-s pontyom volt a maga 23,05 kg-jával.
Kiváló este volt, megvolt az Októberi nagy pontyom is!

Közelgő tél

Elérkezett a November, vele együtt picit azért be is hűlt az idő. Nem azokkal a nagyobb hidegekkel, de mondjuk úgy az éjszakákon azért már lehetett érezni…
Ennek a hónapnak az első pecája egy hétvégi több naposra sikeredett, melyre előzetes megbeszélés alapján Péteri Sanyi csapattársamat invitáltam meg. Nagyon jóra sikerült hétvége volt ez is. T
öbb 10 kg feletti ponty mellett , sikerült a merítőhálóba terelnem egy nagyon szép kiállású tövest, aki 19 kg felett volt bőven… 🙂
A következő hét sajnos üresen telt el, de legalább arra volt idő, hogy megbeszéljük az évzáró pecát Tomi barátommal, mivel December 1.-től a szabályzat szerint ezen vízterületen Tilos a horgászat az éjszakák leple alatt. Így November utolsó hétvégéjét 3 éjszakásra terveztük meg!
Nagyon változatos, szeles, esős időnk volt, légnyomás le, légnyomás fel.De bizakodtuk….  Csütörtök volt az első éjszakánk  ,nagyon hamar jött is a visszajelzés…. egy kisebb ponty személyében ami kb.8 kg-os volt. Bíztató jelek!
Péntek nappal csendesen telt.De nem sokáig, mert ahogy besötétedett, kaptam egy olyan kapást, hogy az csak na…..
Csónakba be, irány utána! Tudtam, hogy jó hal lesz! Kb 20 perc csónakázás után a merítőben volt a pontyom, mely elég jó súlyban volt, hosszú teste volt, és jó nagy hasa is.
nagyon átverős szisztéma volt….de tudtam, hogy ez is 20 kg felett lesz…. és a mérlegelésnél be is bizonyult, hogy 21 kg felett van 🙂
Sikerült a Novemberi 20 kg feletti pontyom is!
Az örömöm ismét határtalan volt.
Ezután egy jó 3-4 hetes erős megfázás következett, így nem bírtam még a vízpart közelébe sem kijutni.

Kitartásra bíztat  a december

 
December vége volt már, és jöttek az Ünnepek. Így hát a betegségből kigyógyulva, autóba ültem, és irány a vízpart . Ez volt December 27.-én. Nnagyon bizakodva, csak egy kapás volt a cél és egy db ponty.. de a csodás idő mellett, kapástalan napot töltöttem el..
Másnap ,december 28-án  másfelé vettem az irányt. Dömsöd felé indultam, és hajnaltól jártam a partszakaszt, néztük Tomival a vizet .Rátaláltam egy helyre, ami nagyon szimpatikus volt, így oda ültünk le.
Szerelékek betétele után, a szikrázó napsütésben csodáltuk  a tájat. Egyszer csak Tominak bejelzett a kapásjelzője óvatosan.Tanácsoltam Neki, hogy emeljen rá, mert véleményem szerint ott van hal rajta, mert hajtogatta a bot végét.Ráemelt,közben az én kapásjelzőm is bejelzett, így dupla kapás lett.
Először segítettem Tominak, hogy kiszedjük a halát, ami sikeresen meg is lett egy pazar 11 kg-os.
Ezek után jöttem én, és bizony beigazolódott, hogy nekem is van egy!  Sikeres merítés után egy király dupla fotót csináltunk a halakról….nagyon boldogok voltunk….. 🙂
Decemberben korán megy a nap a horizont alá, így már 4 óra után sötétedett.16:45 re teljesen korom sötét volt. Mondtam Tominak, hogy mindenféleképp várjuk meg a fényváltást. Ha nem történik semmi akkor mehetünk….
Beszélgetések közepette, 16:55 kor a kapásjelzőm hangja törte meg a “csendet”, amit irdatlan boldogságom fokozott.A hal csak ment és ment…és
kb.20 perc fárasztás után a partnál feljött a felszín közelébe akkor elállt a szavam”ilyen hideg időben, 15 feletti ponty”
Ezért már bőven megérte kint maradni.Amikor megmerítettem, akkor nagy meglepetés fogadott. Láttam a hátán, pikkelyzetén, hogy ez bizony a 20 kg-on túlszárnyal.
Decemberi meglepetés
Pontosan 22,26 kg volt!

Nem hittem el, de bizony igaz volt. Halőri hitelesítés után úszhatott tovább szabadon,

és bizony ez volt az RSD 2023-as utolsó rekord hala is, mint kiderült.
Így az évet méltó befejezéssel zártam, zártuk…. Köszönöm RSD.!!!!!! Meglett a Decemberi 20 kg feletti pontyom is! 

Zárásként

Köszönöm az egész éves kitartását Tomi barátomnak, aki mindig és minden körülmények közt velem tart.
Köszönöm a Jankovich Krisztián támogatását, tanácsait, baráti szeretetét.
Köszönet azon sporttársaimnak, akik segítséget nyújtottak, és horgászhattunk együtt is.
Az idén sokkal felkészültebben,  sokkal több tapasztalattal veszem a vállamra a Ráckevei-Soroksári Dunaágat. Bízom a következő pontyos álomhatárban, amiben a 25 kg feletti cél tűztem ki.
Következő cikkem, az elképzeléseimről, taktikákról, szolid etetési technikákról, csalizásról, végszerelékek bejutattatásáról fog szólni, ezen időszakokban. 
Beszéljenek tovább a képek, ezekről a csodálatos halakról!
Pocakos töves az RSD-ből

RSD naplemente
Tisztelettel: Csernátoni Péter
Feedermania&Venom

KAPCSOLÓDÓ

Gőzerővel folyik a törpék likvidálása a Holt-Zagyván és a Nagykunságin

gyilkosbalna

Péntektől korlátozott időpontban horgászhatunk a Tisza-tavon

szurkeharcsa

20 kg fölötti amur is került már Bán Szabolcsék matracára a szezon első példányai közt!

szurkeharcsa