#talaljfogast
Image default

Sok hattyú fagy bele a tavak jegébe, azonnal értesítsük az állatmentőket ha fogságba esett madarat látunk!

Sok hattyú fagy bele a tavak jegébe, azonnal értesítsük az állatmentőket ha fogságba esett madarat látunk!

Az idei évben több alkalommal is beszámolt magazinoldalunk olyan sajnálatos esetekről, amikor a hideg miatt hattyúk fagytak bele tavaink jegébe. A Hortobágyi Madárpark honlapján több ilyen esetet is összegyűjtött illetve bejegyzésükben felhívták a figyelmet, hogy mi is a teendő, ha bajba jutott madárral találkozunk.

Mint írják, hosszú, hideg hétvégén vagyunk túl. A tartós hideg hatására állóvizeink felszíne javarészt befagyott, újabb veszélyt jelentve ezúttal a hazánkban élő hattyúfajokra. A nálunk költő állományok rövidtávú vonulók, a hideg tél kezdetével általában az ország déli részére, vagy a Balkánra húzódnak. Persze utóbbi éveinkből hiányoznak az igazán hideg-, fagyos telek, így vonulásuk is el-elmarad.

Az elmúlt hét időjárása „szokatlanná” is vált számukra.

Az ország több pontjáról sorban érkeztek a bejelentések jégbe fagyott, emiatt mozgásképtelenné vált egyedekről.

Az esetek nagy részében elegendő volt kiszabadítani a fogságba esett madarakat.

Több alkalommal is segíteni kellett

Sajnos nem mindenhova tudott idejében odaérni a segítség. Keszthelyen mire az információk körbefutottak, és értesíteni tudtuk a Vízimentők Országos Szakszolgálatát, addigra egy róka megelőzte a mentőcsapatot. Balatonszárszón viszont szintén az ő segítségükkel sikerült felderíteni egy másik esetet, hol szerencsére a jég nem közvetlenül ejtette foglyul a madarat, hanem a kimerült hattyú csak megpihent rajta.

Ez úton is köszönjük a vízimentők áldozatos munkáját!

A Tisza-tónál, Abádszalók és Kisköre között fél úton fogságba esett hattyúhoz még a róka előtt érkezett a segítség. A jégbe fagyott madárról elsőként Süveges András, az Ezerarcú Tisza-tó szerkesztője.

„2024. január 14. Vasárnap volt. Gyönyörű, de hideg idő. Fotózni indultam, Kisköre felől Abádszalók irányába haladtam, hogy megörökítsem a Tisza-tó nemrégiben felöltött téli ruháját. Ekkor pillantottam meg egy hattyút, elég közel a parthoz…”– fogalmaz facebook posztjában.

A poszt hírére közösségi összefogással, több szervezet és helyi lakos kitartó szervezésével sikerült idejében megkezdeni a mentést. Több helyi lakos segítségével a Tisza-tó Mentőcsoport kollégája a partra mentette a madarat.

Szerencsére a hattyú sérülés nélkül megúszta, kiszabadulása után békésen sétált a parton, majd könnyedén lubickolt a vízben a még be nem fagyott szakaszokon.

Hálás köszönet a gyönyörű madarak megmentéséért! Ha ilyet tapasztalunk, a legnagyobb segítség, ha azonnal értesítjük valamelyik állatmentő szervezetet.

(Forrás: Hortobágyi Madárpark Borítókép: MTI)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Kétszázezer süllő került a győri vizekbe!

gyilkosbalna

Videó a texasi világrekord alligátor csukáról

szurkeharcsa

Színpompás csuka csapott rá a gumihalra az RSD-n!

gyilkosbalna