#talaljfogast
Image default

Elő a rablóhalas pálcákkal, újra fogható a süllő, csuka, balin és sügér!

Elő a rablóhalas pálcákkal, újra fogható a süllő, csuka, balin és sügér! A Balatonon azért figyeljünk, hiszen vannak még egyéb korlátozások!
Idén május 1-jén, szerdán 00:01 perctől vethetik be a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést a parti horgászok és ez az a legkorábbi időpont, amikor csónakba (vagy egyéb vízi járműre) szállhatnak az ilyen felszereléssel rendelkező sporttársak! – közölte honlapján a Balatoni Hal. 

Ahogyan ezt már korábban honlapunkon megírták, mivel idén április utolsó napja hétköznapra esik, a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is „rendesen”, április 30-án éjfélig tart. Ezzel összhangban a Balatoni Horgászrend 32. pontjában leírt ragadozós tilalom és a 33. pontban leírt csónakos tilalom is a felsorolt ragadozók tilalmával együtt ér véget. Így tehát a „ragadozós szezon” május 1-én 00:01 perckor veszi kezdetét.

Vannak korlátozások viszont

Megjegyezték, hogy tavaly sajnos többen vesztették el azért az engedélyüket, mert türelmetlenek voltak. Sok esetben nem várták meg a tilalom végét. Illetve szintén előfordult a sárga bójákkal kijelölt kíméleti területek megsértése!

A kihelyezett süllőfészkeinkről készült térképes ábrákat a korábbi évekkel hasonlóan idén is mellékelték. (Ide kattintva a cikk aljén található)

Helyszínenként 6 db, nagy sárga bója jelöli azt a hajózás elől elzárt téglalap alakú területet, ahol a Balatoni Horgászrend 44. pontja szerint tilos horgászni, behajózni, vagy akár kívülről bedobni is.

Akik ezt mégis megsértik, egyrészt vízi közlekedési szabályt szegnek, amelyért jelentős pénzbírságra számíthatnak, másrészt a horgászrend megszegése miatt bevonjuk halfogásra jogosító okmányaikat! – írták.

Szeretnék felhívni a figyelmet még a naponta elvihető 3 db süllőre. Melyből a 70 cm-t elérő vagy meghaladó példány napi 1 db lehet. Illetve a Horgászrend 22. pontjára, amely előírja, hogy a „fogási napló pontos vezetése kötelező! A beírt tömeg (kg) értékek pontosságáért a horgász felelős. A beírt és a valós tömeg közötti eltérés esetén a területi jegy bevonásra kerülhet! Az 5 kg-ot elérő vagy meghaladó fogassüllő kg értékét a beírással egyidőben kötelező bekarikázni az éves kvóta egyértelmű nyomon követhetősége érdekében.” – jegyezték meg.

Kérik továbbá, hogy amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, jelezzék azt a halőri bejelentőn!

(Forrás: Balatoni Hal, Fotó: csodalatosbalaton.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

“Hogyan bánjunk kíméletesen a halakkal?” – Károly Attila írása

gyilkosbalna

10+os töves finomszerelékkel a Francia-öbölből!

szurkeharcsa

2 kiló feletti dévérkeszeg vette fel a popup-ot az RSD-n!

gyilkosbalna