#talaljfogast
Image default

Folyamatosan mentik a Duna kiszáradó gödreiben rekedt halakat a FŐHÉSZ halőrei

Folyamatosan mentik a Duna kiszáradó gödreiben rekedt halakat a FŐHÉSZ halőrei. A kritikusan alacsony dunai vízállás miatt számos helyen rekedtek meg a halak.

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének halőrei most sem tétlenkednek! Most azonban a horgászati szabályok betartásának ellenőrzése mellett halakat is menteniük kell.

Mint ahogyan közösségi oldalukon írt bejegyzésükben is kiemelik, a halőreink az elmúlt hetekben is járták a kiszáradó területeket a Duna mentén, és hordták vissza a csapdába esett halakat a folyóba.

A megmenekült halak között voltak pontyok, compók, jász- és bagolykeszegek, küszök szép számmal – írta a FŐHÉSZ.

Durván apad a Duna

Nemrég számoltunk be róla, hogy minden idők legalacsonyabb vízállása jöhet a Dunán! A Tisza hazai szakaszának több pontján hasonló a helyzet. A közelgő csapadékos idő pedig nem segít: csak a stagnáláshoz vezet és ideig-óráig megfékezi a süllyedés sebességét.
A Duna vízállása hamarosan elérheti a történelmi mélypontot: Magyarországi szakasza jelentős részén már csak néhány 10 centiméterrel tartózkodik a valaha mért legalacsonyabb érték felett. A következő napokban pedig számos mérési ponton e szint alá süllyedhet, aminek következményeivel számolni kell – közölte az Index.
Dunakanyar (Forrás: meglepkek.hu)
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Vízjelző Szolgálatánakadataira alapozva azt írják, a Dunán mindegyik főbb hazai mérési ponton kevesebb mint egy méterrel,de helyenként – például a Dunakanyarban, Pakson vagy Mohácsnál – már fél méterrel sem haladja meg a történelmi mélypontot.

AZ APADÁS SZOMBATIG FOLYTATÓDHAT, ÍGY A VÍZSZINT MEGEMELKEDÉSE ELŐTT, AKÁR MÁR OKTÓBER 21-ÉN ELÉRHETI A VALAHA FELJEGYZETT LEGKISEBB ÉRTÉKET A VÍZÁLLÁS

– hívja fel a figyelmet elemző írásában a Portfólió.

A Tisza hazai szakaszának több pontján hasonló a helyzet. A közelgő csapadékos idő pedig nem segít: csak a stagnáláshoz vezet és ideig-óráig megfékezi a süllyedés sebességét. Az elmúlt 500 év legsúlyosabb európai aszálya miatt a szakértők már potenciálisan katasztrofális kimenetelű európai vízválságról beszélnek.

A klímaváltozás aszályokat okoz

Hiába volt az idei nyarunk csapadékosabb, az ősz eddig kifejezetten száraz és meleg, ezért a folyókon esetlegesen érkező többletvíz az alsóbb szakaszokon gyorsan eltűnik.

Ínség-szikla a Dunán (Forrás: Dunaiszigetek)

Egyre gyakrabban kell számítani arra Európában, hogy az aszályos körülmények télen is fennmaradnak. Ez olyan nagy európai folyók vízgyűjtő területeit is érinti, mint a Duna vagy a Rajna, amelyek hasonló okokból az Alpok gleccsereiből is egyre kevesebb utánpótlást kapnak.

AZ EURÓPAI FOLYÓKON EGYRE TÖBBSZÖR MEGFIGYELHETŐ EXTRÉM ALACSONY VÍZÁLLÁSOK KIALAKULÁSA ÖSSZEFÜGGHET AZ ÉGHAJLAT VÁLTOZÁSÁVAL.

A Meteorológiai Világszervezet is erre figyelmeztet. Jelentésük szerint az emberi tevékenység, valamint a klímaváltozás egyre ingadozóbbá teszi a víz globális körforgását. Bár a csapadék mennyisége nem feltétlen csökken az adott területeken, az özönvízszerűen lezúduló esők vize gyorsan folyik le. Ez árvizekhez vezethet és nem biztosítja a magasabb folyóvízállásokat.

Emelkedhet a vízszint

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései azt mutatják, hogy az október 23-i héten és azután is kitarthat az esősebb időjárás Bajorországban, Csehországban, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon, vagyis a Duna vízgyűjtő területének az itthoni szakasz vízállását meghatározó részén. Ez azt jelentheti, hogy a mostani hétvégén kezdődő vízállás-emelkedés a következő hetekben is folytatódhat.

(Forrás: Portfólió/Index, Borítókép: Illusztráció: Pixabay)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

A megszokottnál korábban, de annál eredményesebben kezdte meg negyedik busázó szezonját Tamási Andrea!

szurkeharcsa

Gigamennyiségű törpeharcsa került ki a Nagykunsági főcsatornából és a Malomzugi Holt-Zagyvából!

gyilkosbalna

Jó étvággyal esznek a halak Látóképen!

gyilkosbalna