#talaljfogast
Image default

Több száz kiló kecsege érkezett a Körösökbe

Több száz kiló kecsege érkezett a Körösökbe! A folyókban egykor stabil állományokkal rendelkezett, de az ezredfordulóra drasztikusan megritkultak a vérteshalak. Most 400 kg-ot telepített a MOHOSZ.

A Magyar Országos Horgász Szövetség pályázata keretében érkeztek jelölt kecsegék a Körösökbe – tájékoztatott Facebook-oldalán a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

A kecsege állománynövelő telepítése és a fogások monitorozása a foghatóvá tétel érdekében III. jogcímen meghirdetett, és elnyert pályázata keretében a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége múlt héten szerdán és csütörtökön

összesen 400 kiló, egyedi jelöléssel ellátott kecsegét helyezett ki a Hármas-, Sebes-, Kettős- és Fekete-Körösbe.

A Körösökben egykor stabil állományokkal rendelkező, de az ezredfordulóra drasztikusan megritkult vérteshalak érkezése nem újdonság a térség folyóvizeinek életében. A KHESZ már 2010-ben programot hirdetett a kecsegék fogyatkozó állományainak megerősítéséért, azóta minden évben, így idén tavasszal is telepítettek saját forrásból.

 Szövetség kérte a horgászokat, hogy jelölt kecsege fogása esetén jegyezzék fel a krotálián (jelölő pálcikán) olvasható egyedi azonosító számsort, és a KHESZ elérhetőségeinek valamelyikén küldjék el számukra.

A most telepítésre kerülő kecsegéket régi haltermelő partnerük a Rideg & Rideg Fish Farm Kft. biztosította, munkájukat ezúton is köszönték a bejegyzésben.

Hatalmas kecsegék kerültek elő a Dunából idén

Nemrég számoltunk be az örömhírról, miszerint ismét egy hatalmas kecsege került elő a Dunából! A tokhal közel 9 kg-ot nyomott, és 80 cm körüli hosszúságú volt!
A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz) számolt be közösségi oldalán a napokban a rekordlistás fogásról. A gyönyörű halat Salamon Gergő terelte szákba. Érdekesség, hogy a szerencsés horgász annak a Szűcs Ádámnak az osztálytársa ls barátja, aki a nyár folyamán szintén horgára akadt egy rekordlistás kecsege.
Gergő elmondta, hogy szeptember 20-án az esti órákban vallatta a vizet Dunakeszi vonzáskörzetében. Ólmos végszerelékkel horgászott, a parttól egészen 45 méterre. 
CSALIKÉNT EGY KÖZEPES SAJTKOCKÁT, ILLETVE EGY SZÁL GILISZTÁT KÍNÁLT FEL A HORGON.
A kapás és fárasztás izgalmas volt, a kecsege ki is ugrott egyből a megakasztás után – jellemezte a bevágás utáni pillanatokat Gergő. Szákolás után gyorsan, kíméletesen sikerült megmérni a halat, pontosan 8.68 kg-os tömeggel rendelkezett, melyhez egy körülbelül 75-85 centiméteres hossz társult, illetve szélessége és kerülete is említésre méltó volt. Farka előtt a jobb oldalán egy fekete folt volt rajta – osztotta meg a horgász. Természetesen a kecsege a képek készítése után visszanyerte szabadságát és „épségben-egészségben továbbúszott.”

Ezúton is gratulálunk a gyönyörű fogáshoz!

Szűcs Ádám csonti-csokorral fogta Dunakeszin a rekordlistás kecsegéjét

Mint beszámoltuk róla, közel egyméteres kecsegét terelt szákba a fiatal horgász a Dunán. A gyönyörű tokhalat a Duna dunakeszi szakaszán fogta Szűcs Ádám június végén etetőkosaras szerelékkel, csonti-csokorral. A különleges példányt a parttól igencsak messze sikerült horogra keríteni.

A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (Főhesz) számolt be közösségi oldalán rekordlistás fogásról.

Szűcs Ádám és a rekordlistás kecsege (Főhesz)

A horgász a hal tömegét sajnos nem tudta meghatározni, a meglévő adatokat azonban szerencsére elküldte a Magyar Haltani Társaságnak (MHTT).

A Társaság válasza nem sokáig váratott magára, a szerencsés horgász így számol be róla:

„VÁLASZUK ENGEM IS MEGLEPETT, MIVEL 5,5-6 KILÓ KÖZÉ TENNÉK A HALAT A HOSSZA ALAPJÁN. ÉN EZT NEM MONDANÁM ILYEN BÁTRAN, DE BIZTOS MEGHALADTA A 4,5-5 KILOGRAMMOT”

– írta beszámolójában Szűcs Ádám.

Tavaly egy 9 kg feletti kecsege került ki a Dunából

2022. augusztus 14-én a Szentendrei-Dunánál Herr Mór egy 9,20 kilogrammos, 105 centiméteres példányt akasztott, amely jelenleg az országos rekord. A horgász Timár folyóvízi etetőanyagot használt megspékelve csontival, csalinak pedig mézes puffasztott rizs és szintén csonti volt feltűzve. Az óriás szépség a fotózkodás után természetesen visszanyerte szabadságát!

Herr Mór a 9,20 kilogrammos, 105 centiméteres országos rekord kecsegével (Főhesz)

(Forrás: Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége/Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége)

KAPCSOLÓDÓ

Újra megrendezik az Év hala szavazást

vilagitocapa

Süllő, csuka és balin ivadékokat telepítettek az RSD-be!

gyilkosbalna

A jegytípusok fele drágul, fele marad az idei áron jövőre a Tiszán

gyilkosbalna