#talaljfogast
Image default

Gőzerővel folyik a törpék likvidálása a Holt-Zagyván és a Nagykunságin

Gőzerővel folyik a törpék likvidálása a Holt-Zagyván és a Nagykunságin! A falánk apróságok ökológiai halászatát megkezdte a Szövetség.

2024.02.05- én megkezdte a törpeharcsa ökológiai szelektív halászatát a Malomzugi Holt- Zagyván és a Nagykunsági főcsatorna Fegyvernek- Örményes közötti szakaszán a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Megjegyezték, hogy kérik a horgászokat, hogy a halászattal érintett vízterületek táblákkal jelölt szakaszain NE horgásszanak.

Tavaly 6 tonna törpeharcsától szabadították meg a Nagykunsági főcsatornát!

A legutóbbi írtásnak 1385 kg “ördögfajzat” esett áldozatul. Tavaly decemberben már harmadik alkalommal történt meg a Nagykunsági főcsatorna Törökszentmiklósi szakaszán elhelyezett törpeharcsa szelektáló varsák felnézése – osztotta meg közösségi oldalán a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. 

Mint közölték, a 126 db varsa 1385 kg törpeharcsát fogott.

A HÁROM ALKALOMMAL EDDIG ÖSSZESEN 6385 KG KERÜLT KIFOGÁSRA A NAGYKUNSÁGI FŐCSATORNÁBÓL.

7 tonnát fogtak ki a Peresi-holtágból is!

Majdnem 7 tonna törpétől szabadították meg novemberben a Peresi-holtágat! Az elmúlt évekhez hasonlóan, november elején most is megkezdte a törpeharcsa-szelektáló halászatot, éppen az egyik leginkább fertőzött vízterületen, a Peresi-holtágon a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

Facebook-oldalán a KHESZ kiemelte, egy ekkora méretű vízterületen – amelynek hossza 27,6 kilométer; területe 174 hektár – rendkívül nehéz visszaszorítani a törpeharcsák állományát. Ennek érdekében a halászatot végző, illetve őket segítő munkatársaik már évek óta megfeszített munkát végeznek. Ezt a téli időszakban ködös, esős, fagyos időjárás, nyár derekán pedig – a törpeharcsa-bolyok júliusi begyűjtése során – perzselő hőség kísér.

Az elmúlt években a szövetség több vízterületén eredményesen gyérítettük a törpeharcsák állományát, a Peresi-holtág esetében azonban ez sokkal nehezebb feladat. A Peresi-holtágon november eleje óta zajló intenzív gyérítés eredményeképpen két hét leforgása alatt közel hét tonna, pontosan 6730 kiló törpeharcsától mentesült a vízterület, ami egyedszám tekintetében önmagában is százezres nagyságrendű. Az pedig, hogy a Peresi-holtágból az elmúlt évek során lehalászott összmennyiség ezzel átlépte a 100 tonnát, nem csupán haltömegben, hanem anyagi- és munkaáldozat tekintetében is grandiózus.

Leszögezték, az évek óta rendszeresen és szisztematikusan végzett törpeharcsa-lehalászással a KHESZ példaértékű munkát végeznek. Ennek célja a természetes vizek ökológiai állapotának a javítása és a horgászat komfortosabbá, illetve élménydúsabbá tétele. Ez a Peresi-holtág esetében is egyértelműen a pozitívumokat támogatja – tették hozzá.

Az előttünk álló téli szezonnal kapcsolatban kiemelték, a törpeharcsa-szelektáló halászatot ezúttal is a horgászati szezon kora tavaszi beköszöntéig fogják végezni. A gyérítést az időjárási viszonyok adta lehetőségek függvényében folyamatosan, a tervek szerint a Peresi-holtág mellett más vízterületeinken is folytatják.

(Forrás: HECSMSZ, KTVHESZ/KHESZ/BEOL)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Szép süllőkkel zárták a szezont a tilalom előtti napokon Barna Péterék!

szurkeharcsa

A kecsegék jövőjéről is egyeztetett a MOHOSZ és az egyetem

gyilkosbalna

25+os tükrössel dőlt meg a Tisza-tavi rekord az IWCC-n

gyilkosbalna