#talaljfogast
Image default

Gigantikus kardhal, legyezve: “Egy a millióhoz az esély, egyszer az életben”

Gigantikus kardhal, legyezve: “Egy a millióhoz az esély, egyszer az életben”! Bátran kijelenthetjük, élete halát fogta meg egy amerikai legyező horgász a Maldív-szigeteken.  

A legnagyobb közösségi oldal Gtflyfishing csoportjában osztotta meg nemrég egy szerencsés horgász “élete fogásának” történetét. Talán, mindannyiunk legvágyottabb horgász álmában szerepel egy váratlanul beugró óriás, akivel élet-halál harcot vívva, végül győztesen kerülünk ki. Partra vontatjuk a kapitális példányt, óvatosan megemeljük, készítünk pár képet, majd a legnagyobb tisztelettel visszaengedjük a legyőzött ellenfelünket éltető elemébe! Ez az álom vált valóra az alábbi beszámolóban.

 

Eredetileg sárgaúszójú tüskésmakrélára horgászott

Egy a millióból, egyszer az életben” – kezdte a posztot a horgász. Egy kora reggeli napon az egyik zátony mellett pecázott a hullámzónában, apály idején a Maldív-szigeteken.

GT-ket (sárgaúszójú tüskésmakrélát) próbált fogni legyezve,

ahogyan már korábban számtalanszor, a szörfzóna végtelen korallzátonyainál, vízben gázolva. Nem telt el eseménytelenül a reggel, hiszen akasztott egy szép GT-t, de 5 perc küzdelem után a hal megkerült egy korallt, és elvágta az előkét.

Mint írja, dühösen és frusztráltan tovább gázolt a zátony mentén. Körülbelül egy óra telt el, amikor hirtelen heves fröcskölésre lett figyelmes. Először azt hitte, hogy delfinek vadásznak, de egy-két perc múlva a csobogás erősödött. Ekkor jött a megdöbbentő felismerés, hiszen egy vitorláshal vadászott a sekélyben, alig száz méterre tőle. Szerencséjére a hal pont felé tartott. A következő másodpercekben olyan gyorsan kezdett közelíteni a halhoz, ahogy csak tudott a derékig érő vízben.

Először vitorláshalra gondolt

Kiment a lehető legmélyebbre, a mellkasig érő mély vízbe, és elkezdte a legyet a vadászó hal felé dobni.

Három vagy négy dobás után a hal nagy sebességgel szinte száguldott egyenesen a légy felé.

Ebben a pillanatban az orsó sikítani kezdett. A hal a zátony mellett suhant lefelé körülbelül 200-300 száz méteren keresztül, mielőtt jobbra a zátony felé fordult volna. Néhány korall vagy szikla között szinte kitört és emberfeletti küzdelem vette kezdetét. A hal hatalmasakat fröcskölt a farkával, összegabalyodott a zsinór is, amikor a menekülésre törekedve körbeforgott a “fenevad”.

Alig akartam elhinni, ami előttem küzdött a vízben. Tényleg egy vitorláshal lehet? Habozás nélkül rohantam a hal felé, miközben olyan gyorsan vettem vissza a zsinórt az orsómra, ahogy csak tudtam.” – írta le az adrenalintól tomboló pillanatot.

“Amikor körülbelül 20 méterre voltam a haltól, rájöttem, hogy ez nem egy vitorláshal, hanem egy kardhal. Méghozzá egy hatalmas.”

– döbbent meg.

Ekkor a horgász egyik barátja, aki tőle pár száz méterre horgászott, felé szaladt. “Fogd meg a farkát!” -kiáltotta rá. Ösztönösen megpróbálta megfogni a farkat, de a kardhal azonnal nekicsapott a csőrével, és hátra kellett ugrania, hogy elkerülje a balesetet. Ismét ráordított, de ezúttal azért, hogy távolodjon el a haltól.

Kardhal azon a partszakaszon? Egy a millióhoz az esély…

Egyértelműen kezdett túlságosan veszélyessé válni a pillanat. Egyikünkkel sem történt hasonló korábban, de nyilvánvaló volt számunkra, hogy kizárt, hogy élve ki tudjuk venni ezt a halat. Az adrenalinszintem őrülten magasra szökött. Majdnem elájultam. A fejem forgott, nem kaptam levegőt, úgy éreztem, hogy a szívem mindjárt felrobban vagy kipattan a mellkasomból. Ez tényleg őrület volt. “Hogy történhetett ez meg egyáltalán, hogy egy kardhal ilyen sekély vízben vadásszon?  Ez egy a millióból” – gondoltam, és újra sikoltozni kezdtem, miközben táncoltam, és átöleltem a barátomat.” – írta le a hihetetlen pillanatot.

Ekkor kezdtünk rájönni, hogy mi történt. De még mindig próbáltuk megérteni, hogy miféle szerencse ölelt át minket. Ha a hal nem maradt volna a zátonyon, valószínűleg soha nem látta volna meg, hogy mi fogta meg a legyet. Valószínűleg csak azt hitte volna, hogy egy vitorláshalat veszített el a sekély vízben.

Ez kétségkívül a legőrültebb dolog, amit valaha is tapasztaltam 40 éves horgászatom során. Annyira hálás vagyok, és miközben ezeket a sorokat írom, alig tudom elhinni, hogy mi történt velem és a barátommal – zárta sorait.

(Forrás: Gtflyfishing facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ez aztán a férfimunka: 17 kilós pontyot fogott teljesen egyedül a fiatal horgász!

gyilkosbalna

Megérkeztek a csukák a Körösökbe is!

gyilkosbalna

20 kilós torpedó tok került partra a kedvelt horgásztavon

gyilkosbalna