#talaljfogast
Image default

Három hatalmas harcsa is horogra akadt a horvátországi túrán!

Három hatalmas harcsa is horogra akadt a horvátországi túrán! Pölöskei Tibor a Catfis Boys túraszervezője és guideja számolt be magazinunknak legutóbb déli szomszédjainknál lezajlott kiruccanásukról.

Magazinunkban már több magyarországi szervezett túrával is találkozhattak olvasóink, melyre érdemes ellátogatni. Elsőként az most tavasszal megújuló RSD Boatfishing eseményeiről és tanácsairól írtunk. Emellett Petrovszki Róbi, a Folyami Harcsa Vadász idén induló körösvidéki harcsatúráiról  is szó esett már legutóbbi cikkében, de a Dráva Fishing Apartment folyamatos sikereiről is rendszerint beszámolunk Schmidt Józsi közreműködésével.  Most viszont rendhagyó módon határon túli kalandozásokat mutatunk be, Horvátország egyik hatalmas édesvízi taváról.

Bemutatkozás

Pölöskei Tibor a harcsázás szerelmese.

A harcsa horgászatával 14 évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a Dunán és mellékágain, valamint tavakon kisebb-nagyobb sikerekkel. Ahogy teltek az évek, egyre többet tanult segítőkész sporttársaktól, illetve nagyon sok tapasztalatot szerzett. Sok fortélyt kísérletezett ki, hogy adott vizeken melyek a legmegfelelőbb csalifelkínálási technikák.

Ezután arra a döntésre jutott, hogy versenyezni szeretne, hogy még többet tanuljon és új embereket ismerjen meg, akik ugyanúgy szeretnek harcsázni, mint ő. 2018-ban vett részt az első versenyén. A versenyzéssel töltött időszak első évében nem ért el komoly eredményeket, ez az időszak a tanulás és kísérletezés jegyében telt el. A második év végén szép lassan elkezdtek jönni a halak és velük együtt az eredmények is.

2022-ben megszerezte a legnagyobb elismerést, amit harcsahorgász elérhet: Országos Bajnok lett.

A harcsa túrákat Horvátországba szervezi egy hatalmas édesvízi tóra, amely 3,5 km széles és 13,5 km hosszú, átlag vízmélysége pedig 4-5 méter.

Budapesttől 600 km-re, a tenger és a hegyek között, egy természetvédelmi parkban található Horvátország legnagyobb tava. Egész évben horgászható, még a leghidegebb hónapokban is.

A legutóbbi túrán kapitális példányok érkeztek

A legutóbbi túránk március 18-23 között volt Zolival, akit múlt év végén megállapodtunk az időpontban. És eljött a nagy nap, mindketten

nagyon izgatottak voltunk. Zoli azért, hogy fogjon legalább egy nagy harcsát, én pedig azért, hogy az én tudásommal valóra váltsam az ő nagy álmát.

Már a 3. Horgászatom jött a tavon. Az előző két alkalommal ugyanazon a helyen horgásztam, de most úgy gondoltam, hogy egy másik helyszínt választok. Ami számomra is egy nagy kihívás volt egy ilyen nagy vízfelületen.

Miután közösen eldöntöttük, hogy megvan az a hely, amit kerestünk, felállítottuk a tábort, sátrat építettünk, előkészítettük a botokat, és a csónakot is vízre helyeztük stb. Utána radarozással feltérképeztem előttünk elterülő tó medrét. Olyan 60 méterre találtam egy komoly törést, ami 3,3 méterről 4,1 méterre tört le. Ide helyeztünk 2 db botot szakítós módszerrel: az egyiket félvízen, a másikat fenék közelben.

Tovább keresgéltem, és olyan 120 méterre találtam egy újabb törést, amely 4,1 méterről tört le a meder 4,9 méterére. Ide pedig 2 db upozós módszert alkalmaztam. A csalihalunk jó 1 kg kárászok illetve dévérek voltak. Miután minden bot bekerült a helyére, készítettünk magunknak egy kis ennivalót, mert még aznap szinte semmit sem ettünk. Este 10 óra körül lehetett, mikor egy óvatlan pillanatban megszólalt a csörgő, és pár másodperc után a kapásjelző is egy komoly kapást jelezett.

Ez tipikus nagyhal-kapás volt a közelebbi botunkról, ami fél vízen volt felkínálva. Komótosan elkezdte húzni lefelé a botot. Zoli kikapta a botot a tartóból, rátekert, ahogy mondtam neki, és egy erőteljes bevágással biztosította a hal megfogását. Küzdelmes, komoly jó 10-15 perces fárasztás következett.Nagyon komoly erőt képviselt a hal.

De végül mi győztünk, és partra emeltük a túra első halát, ami 52 kg súlyú volt.

Éjszakai kapitális harcsa

Hihetetlen boldogok voltunk, szinte először el se hittük az egészet, de mégis így volt, fogtunk egy 52 kg-os harcsát. Nagy öröm volt, de nagyon nagy szél volt, így úgy döntöttem, hogy éjjel semmiféleképpen nem kockáztatok. A parton marad a felszerelés, hiszen még mind a 3 bot vízben volt. Nem sokat aludtunk az éjjel, úgy tele voltunk adrenalin-ral.

Reggel újra húztam a felszerelést, kedden nem volt kapásunk. Szerda reggel ellenőriztem a csalikat, sértetlenek voltak mindegyik, így nem cseréltem, hiszen mindegyik elég virágos volt.

Délelőtt főztünk egy jót, ettünk, és vártuk a kapást, ami délután 2 óra körül bekövetkezett. Egy 120 méterre található upozós szerelékre, és

egy 38 kg-os halat sikerült a partra emelnünk.

Boldogságunkat nem lehet leírni és elmondani. 

 

Jött még nagyobb is!

Csütörtökön olyan 15 óra körül ismét kapás történt a közelebbi helyről, ami a fenék közelében volt. Komótos nagyhalas kapás.

partra emelve döbbentünk rá, hogy ez a hal még nagyobb, mint a másik. 56 kg volt !

A legnagyobb harcsa

A pénteki napon még fogtunk egy szép nagy harcsát, egy olyan 3 kg-osat upoe-s szerelékkel. A túrát fantasztikusan zártuk, és az örömünk leírhatatlan volt mindannyiunk részéről.

Mivel ez a tó elég délre van , itt nem igen van az hogy kora tavasz a leghidegebb hónapokban sem. Januári reggeleken is  5-10 fok van, délután pedig akár15-20 celsius.
A következő túra  áprilisba lesz de még nimcsen fix időpont.  Csak az biztos hogy 3 vendégem lesz, akik egybe jó barátok is.”

Köszönjük a beszámolót, és gratulálunk a kapitális fogásokhoz!

(Forrás: Catfish Boys, Harcsatúra Facebook)

 

KAPCSOLÓDÓ

A célirányos sügér horgászat bizonyult a nyerő takitikának a Keleti-főcsatornán rendezett csónakos pergető versenyen

gyilkosbalna

Akkora az igény a kaviárra, hogy a kihalás szélére sodorhatja a tokhalakat

gyilkosbalna

Horgásztábort szervez a FŐHESZ a gyerekekenek

gyilkosbalna