#talaljfogast
Image default

Így főzte a halat Sobri – a legendás halászlé titkai

Farkas Józsefnek keresztelték, de mindenki Sobrinak szólította. Köpcös, pirospozsgás, barátságos ember volt, aki könnyen kapható minden huncutságra. Vagyis a hajdani betyár nevét, nem véletlenül ragasztották rá. Akkoriban a rendezők már megunták, hogy mindig ő nyeri az országos halászléfőző versenyt, s inkább kitüntették az örökös magyar bajnok címmel, csak más is közel kerülhessen a dobogó legmagasabb fokához. Így írt Sobriról az Esti Hírlap 40 évvel ezlőtt.

Képes Újság, 1984. január 14. ADT Arcanum

Öreg fűzfák alatt bújik meg az agyonfoldozott, vén halászbárka, felkunkorodó orrán éppúgy a Sobri név díszeleg, mint a bográcstartók szélfogópalánkján. Csak a mester hiányzik: szabadságát tölti Farkas József, alias Sobri Jóska, a nagybaracskai Haladás Termelőszövetkezet halászcsárdájának országszerte híres halfőzője. Persze, nem utazott el, minek menne messze, itt vannak a barátai, robogóján hol itt, hol ott bukkan fel.

„Sobriról azt tartotta a fáma, elég volt, ha megjelent egy halfőző versenyen, s a zsűri máris neki ítélte a pálmát.”

A Ferenc-csatorna partján, a strand tövében, kőhajításnyira a halászcsárdától, a csónakháznak nevezett vendégszállásnál randevúzunk. A konyhaajtó előtt kiérdemesült fényképészállvány, gázpalack, hosszú gumicső, végén tenyérnyi gázégő. Jön Sobri – megszokta már, hogycsak így szólítja mindenki-, a kismotor kormányán testes bogrács. Most éppen egy csuka, több ponty és törpeharcsa várja benne, hogy sorsuk beteljesedjen.

Sobri titkok: pontyból legyen több – fél óra elegendő

Beteríti őket, két öklömnyi vöröshagyma karikára szelve, néhány cseresznyepaprika, pár friss zöldpaprika és annyi víz, ami mindent bőven ellep. Felcsapnak a lángok, rövidesen hab fut fel az edény pereméig, majd a víz zubogva forrni kezd. Jöhet a piros töröttpaprika bőven, evőkanállal mérve.

-Állandó forralással harminc perc alatt fő készre – bíztat bennünket, s diktálja a receptet.

-Fejét-farkát is belemérve a legjobb fél kiló halat venni egy személyre. Nem árt, ha vegyes, csak a ponty legyen a több, s a felbontott halat már ne érje víz, a vére maradjon benne. Jó besózni előre, de a hagymát vágni és nem reszelni kell, mert attól édes lesz. Egy kiló halhoz elég egy tojásnyi hagyma. Nem szabad befedni az edényt, a lét keverni sem kell. Nem tapad le a hal, ha a bográcsot, vagy lábost néhányszor hirtelen mozdulattal oldalirányba fordítjuk. Amint forrni kezd, beletesszük a paprikát, tíz deka elég három kiló halhoz. Akkor kész, ha már aranysárga a színe, amíg piros, még nem főtt meg a paprika.

Horgászszékeken ülve látunk neki a remekműnek

Ahogyan errefelé szokás, gömbölyű metélttésztával tálalják a lét, a kempingasztalokon utána eszik a főtt halat – már akinek erre is maradt helye. Elpilledve a lakmározástól a halfőzőmester kerül „terítékre”.

-Hogyan lett Sobri a Farkasból?

-Alighanem igen jógyerek lehettem. Rámragadt a név még kölyökkoromban, korábban, mint ezzel a mesterséggel megismerkedtem. Édesanyám itt dolgozott a Mateovicsféle vendéglőben, mellette, tőle tanultam meg a halfőzést még 1941-ben.

-Hány versenyt nyert? 

-Tizenhárom aranyérmet gyűjtöttem, eggyel kevesebbet, mint ahány versenyen részt vettem.

-Mennyi idő alatt tisztít meg egy halat?

-Egyéni csúcsom, mértük egyszer: hét és fél perc alatt tíz kiló – nyolc darab – pontyot pucoltam konyhakészre.

-Kicsi ez a csárda, nemhívták nagyobb helyre?

-Hívtak, de nem mentem, bár azt mondják, a halfőzők szeretik a változatosságot, itt olyanok eszik a főztömet, akik értenek is hozzá; azt tartom, aki szereti a jó hallét, ide is eljön érte.

Fenti cikk 40 évvel ezelőtt, az Esti Hírlap 1974. augusztus 2-i számában jelent meg.

Érdekesség

1983-ban ezt írták Sobriról: „Eddig tizenháromszor volt első a kilenc országosversenyen. Ez meg hogylehet? Úgy, hogy többszámban is elnyerte azaranyérmet: halléből, harcsapörköltből és csukapörköltből. Mindössze csak egyszer volt második, három évvel ezelőtt, akkor is Szegeden. (Nem szegedi, bajai halfőző vitte el az első díjat. Beszélik, bunda volt, „hogy jobban menjen a bajai csárda”).”

A győztes és a második helyezett,Tóth Ferenc bajai és Farkas „Sobri” József nagybaracskai versenyző (balról jobbra)

 

Nyugdíjasbarát nyomán Halazin

 

KAPCSOLÓDÓ

Jól megmaradnak a mesterségesen szaporított csuka ivadékok a Balatonban!

gyilkosbalna

Kiakadtak a drávai pecások: egy vagyont kell fizetni a töltéshasználatért! Drágább, mint az autópályamatrica!

gyilkosbalna

Kiemelt figyelmet fordítanak 2024-ben is a Velencei-tó ragadozóhal állományára

szurkeharcsa