#talaljfogast
Image default

Gyönyörű mintázatú menyhal vágott rá a süllőknek kínált 10 centis gumihalra!

Gyönyörű mintázatú menyhal vágott rá a süllőknek kínált 10 centis gumihalra! 

Nem mindennapi fogásról számolt be Bánkuti Viktor horgászmagazinunknak: süllőpergetés közben fogott egy méretes menyhalat!

A szokatlan fogás részleteit az alábbiakban osztotta meg velünk a szerencsés horgász:

“A Duna hetekkel ezelőtt megáradt. Viszont az utóbbi napokban megindult az apadás és ezzel együtt a tisztulás. Aznapi első állomásom a Duna egyik mellékágához vezetett. Ahol 20 percet töltöttem kapástalanul. Ezért a szélvédettséget feladva a Duna egyik ruganya felé vettem az irányt.

Sok szép halat fogtam már itt, de nem igazán téli hely.

Viszont csak másfél órám maradt sötétedésig és az erős szélben muszáj vizuálisan is követni a zsinórt, így hát ez mellett döntöttem. A körülmények miatt pár gramm plusszal voltam kénytelen vezetni a 10 cm-es gumihalat. De így is sikerült művelni a klasszikus módszert. Két-három tekerés, közte lehetőleg (ebben és főként az ezt követő időszakban) 3-5 mp-es “visszahullás”. Nehéz volt követni a novemberi időszakot, az áradás miatt nem volt elég az időjárásból sejteni, hogy miként alakul a vermelés vagy csak a “felkészülés-vonulás”. Éppen ezért azt terveztem, hogy a lehetőségekhez mérten alaposan átfésülöm az előttem lévő vizet. Nem kellet sokáig. Egy viszonylag közeli szikla mellett kocogtattam a védett horgos csalit, amikor egy összetéveszthetetlen (a csavar egy óra múlva érkezett a szó használatát illetően) koppanós kapással jelentkezett és

sikerült fognom egy 2kg körüli hibátlan süllőt!

Abban a minutumban elmúlt a hideg szél okozta fájdalom az ujjaimban. Fellelkesülve tovább dobáltam, de egy órán keresztül nem jutottam el kapásig, bármivel is próbálkoztam. Már éppen az járt az eszemben, hogy megelégszem azzal ami történt és összepakolok. Amikor is egy pár négyzetméteres homokos aljú szakaszon vezettem a csalit és azzal a bizonyos összetéveszthetetlen koppintással megakasztottam egy igen jól, az alja felé védekező halat. A szél természetesen felerősödött és megvoltam győződve, hogy az előző hal nagyobbik testvére van a horgon.

Talán két perc múlva sikerült a lábam elé húzni és akkor láttam meg, hogy egy gyönyörű mintázatú Menyhal nézte valószínűleg Gébnek a csalimat.

A mai napig szerencsésnek tartom az esetet. De a horgászathoz kell a szerencse is. És ha kellően kitartóak vagyunk, akkor a tapasztalat mellé hozzánk szegődik a szerencse is…”

A menyhal 62 cm hosszú volt, és nagyjából 1,5 kg-os! Gratulálunk!

Halazin

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Megmozdultak a Balaton keleti medencéjének kapitális pontyai is!

gyilkosbalna

Újra horogra akadt a Pamut-tó hatalmas, 15 kg-os csukája!

gyilkosbalna

Csak tavaly 2265 kárókatonát lőttek ki a Balatonnál!

gyilkosbalna