#talaljfogast
Image default

Hány napot tölt egy átlagos magyar horgász a parton? Lássuk a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia kialakításához szükséges felmérések eredményeit!

Hány napot tölt egy átlagos magyar horgász a parton? Lássuk a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia kialakításához szükséges felmérések eredményeit!

Október 10. határidővel lehetett kitölteni a hazai horgászturizmus fellendítését szolgáló kérdőívet.

550 szervezet és 4500 horgász válaszolt teljeskörűen a kérdésekre.

A válaszokból kiderül, hány napot szán egy átlag magyar sporttárs szenvedélyének űzésére, valamint, az is , hogy legtöbbeknek rokonaik közt is vannak horgászok. Ebből jó eséllyel következtethetünk arra, hogy sokak családi hagyományként örökölték meg legkedveltebb szabadidős tevékenységünket.

“Néhány hete tartották a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia (NHTS) Bemutató és Konszenzus Szakkonferenciát, ahol bemutatták és megvitatták a tervezetet.  Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense, egyben a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke „Hol vagyunk és merre tartunk?” címmel tartott előadást a NHTS megalapozására végzett horgászszervezeti és horgász megkérdezések tapasztalatairól és eredményeiről. Ebben bemutatta, hogy a horgászok megkérdezése után mit tudunk egy átlagos magyar horgászról.” – olvasható  a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének weboldalán.

A válaszadókról a felmérés szerint az alábbiak derültek ki:

  • Többségük 6-15 éves korában kezdett el horgászni (61%)
  • 80%-uknak van a családjában rajta kívül horgász
  • Átlagosan 38 napot horgásznak egy évben
  • Havonta legalább 1-2 alkalommal vagy többször mennek  horgászni (41%-78%)
  • Legtöbbjük horgászott az elmúlt hónapban is (85%)

Népszerűbbek a természetes vizek

A válaszadók többsége balatoni horgász, de sokan járnak a Tiszára, Tisza-tóra, Dunára, mindemellett a Ráckevei-Soroksári Dunaág is nagy népszerűségnek örvend köreikben. Legtöbben akár 100 km-nél többet is hajlandóak utazni egy jó pecáért.

Külföldre is ellátogatnak sokan, ha megtehetik.  A magyar horgászok számára az olasz, a spanyol, a román és a szlovén horgászhelyek a legvonzóbbak, de az Egyesült Államokba is szívesen szerencsétpróbálnak a fanatikusabbak.

Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke a következőképp nyilatkozott a Metropolnak:

“Nagyon örülök, hogy 550 szervezet és több mint 4500 horgász töltötte ki a kérdőívet, hiszen az ő véleményük a legfontosabb. Olyan kérdéseket tettünk fel, hogyan menjünk tovább, miket kell fejlesztenünk. Úgy gondolom, ezekre választ kaptunk.

Hangsúlyozni szeretném, nagyon komoly nemzetgazdasági jelentősége van a horgászturizmusnak.

Azokba az országokba, ahol ezt felismerték, rengeteg turista érkezik, hogy hódoljon szenvedélyének, és természetesen sok pénzt is otthagynak egy-egy horgászat során, ráadásul többen vissza is térnek.”

Az Országos Horgászszervezeti Központ (OHSZK) főigazgatója, Dérer István a 2025-ös tervekről is beszámolt a lapnak:

“A jövő év a tervezésről szól majd, és ha minden gazdasági tényező a tervek szerint alakul, akkor 2025-ben már a fizikai megvalósítás első lépései is megkezdődhetnek. Hétéves stratégiában gondolkodunk, 2030 a végcél. Addigra szeretnénk befejezni egy olyan fejlesztést, amelynek nemcsak a horgászok, hanem minden vízparti túrázó és ott lakó személy is a haszonélvezője” – írja  Metropol.

(Forrás: horgszovgyor.hu / metropol.hu , Kép forrása : almatictrailer.com / experienceeurope.eu )

Nemrég írtuk:  Nagy tervek a horgászat terén: bemutatták a Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiát Budapesten! A horgászok számíthatnak a Kormány segítségére.

Halazin 

KAPCSOLÓDÓ

Visszakapták a horgászok a Határréti-víztározót!

szurkeharcsa

Zöldkagylós dupla-bojli tetszett meg a 21-es balatonkenesei tövesnek

gyilkosbalna

Még csak tíz éves, de már 15 kilós muskie csukát fogott lékről az amerikai kislány!

gyilkosbalna