#talaljfogast
Image default

Három 30 kg feletti pontyot hozott a “csodacsali” egy napon belül Palotáson

Három 30 kg feletti pontyot hozott a “csodacsali” egy napon belül Palotáson! Buki Dani nem mindennapi rekordot állított be ezzel a hihetetlen ponty-terítékkel! 

A Palotási-horgásztó méltán vívott ki országos magának, mely egyrészről a tudatos halgazdálkodásnak az eredménye, másrészről pedig a nem mindennapi kapitális méretű halállományának köszönhető.

Nem véletlen tehát ha a nagyhalas horgászat szerelmeseinek egyik kedvelt célállomása a tó. Palotáson számos kapitális halat adott már a víz és szerzett felejthetetlen emlékeket a boldog horgászoknak.

Azonban arra, ami a minap történt, talán még nem volt példa! Buki Dani a Bait Bait csapat tagja egy különleges és nem mindennapi rekordot állított be a Palotási-tó partján.

Daninak 24 óra leforgása alatt sikerült 3 darab 30 kg feletti pontyot fognia (33,5 30,6 30,4), melyek közül az egyik a hivatalos Palotási tükörponty rekord lett.

– számolt be a különleges teljesítményről a Bait Bait bojlis csalimanufaktúra.

De mi is a recept egy ilyen kimagasló eredmény eléréséhez? – teszik fel a kerdést. “Menj egy olyan vízre, ahol ilyen halak vannak, adj hozzá egy jó horgászt, és tegyél a hajszálra egy olyan csalit, amit nem tudnak a pontyok figyelmen kívül hagyni. A csali, ami Daninak ezt a sikert hozta az országban futótűzként végig söprő Yoda bojli volt” – árulták el.

Jó hír mindenki számára, hogy tavasztól az egész Yoda család elérhető lesz mind feederes, mind bojlis kategóriában. Mindemellett a nagysikerű hamisítatlan oldódó verzió is már most gyártás alá kerül 22-28 mm-es verzióban, hogy szezonkezdéskor mindenki a kedvencével tudjon a bajszos barátaink nyomába eredni. Óriási gratula Daninak a kimagasló rekordért, amit nagyon nehéz lesz megdönteni.” – írta a cég bejegyzésében.

De milyen víz is a Palotási-tó?

A Palotási-tó jelenleg az ország egyik legnépszerűbb horgász tavai közé tartozikírják a tó üzemeltetői. Palotás és Kisbágyom községek között terül el.

Maga a víztározó az 1967-es évben jött létre, amikor a Buják-patak vizét egy völgyzárógáttal elrekesztették öntözési célból. Így a halak számára ideális nagyságú 72 hektár kiterjedésű (vízfelület 58,8 hektár ami vízállástól függ) 250 m átlag szélességű, 2,5 m átlag mélységű, 2 km hosszúságú tó alakult ki. A Palotási-tó Budapesttől mindössze 55 km-re található és az M3-as autópályán megközelíthető, aminek köszönhetőn nagyon népszerű.

Észak-keleti oldalán a 70-es évektől kezdődően épültek a hétvégi házak és mára már 300 hétvégi ház található a tó környékén. A tó a környező települések fejlődéséhez is hozzájárult, mivel egyre többen alakítottak ki falusi szálláshelyet. Az idelátogató horgászok sátrukat a horgászhelyen felállíthatják és gépkocsival leállhatnak. Tusolási és akkumulátor töltési lehetőség az egyesület horgásztanyáján biztosított. Érdekesség, hogy a tó északi részén több mint 100 ritkább madárfaj található.

Gyönyörű környezetben várja a horgászokat

Palotási-tó földrajzilag a Cserhát déli nyúlványán helyezkedik el, néhány km-re a Mátrától. A térségre jellemző a tagoltság a dombok és a völgyek váltakozása. A völgyekben találhatók a Bér, Buják és a Szuha patakok, melyek a Zagyva folyó vízgyűjtő területéhez tartoznak.

A víztározó és közvetlen környéke a Cserhátalja leggazdagabb élővilágú területei közé tartozik.

Ennek oka, hogy itt kis területen megtalálható számos, a tájegységben máshol már jórészt megszűnt élőhely-típus. Palotáson a horgászok szép környezetben, náddal és fákkal övezett tóparton hódolhatnak a szenvedélyüknek. A tó jelentős vízfelülete, nádasai, valamint a partján fennmaradt ligeterdő foltok és üde gyepek a Buják-patak völgyének eredeti élővilágát részben megőrizték, illetve lehetővé tették új fajok megtelepedését.

A palotási horgászok 1972-ben hozták létre a ma is működő horgászegyesületüket. A gondos szakmai munkának köszönhetően a Palotási-tó kiváló halállománnyal rendelkezik, ami a horgászok ezreit vonzza évente.

A tó mind sporthorgászat és hobby horgászat céljára is alkalmas.

Palotáson az egyesület rendszeresen szervez horgászversenyeket és programokat ezzel is növelve a tó népszerűségét a horgászok körében. A horgászegyesület fokozott figyelmet fordít a tó halállományának pótlására, a haltelepítések rendszerességére és ennek köszönhetően évente 150 – 300 mázsa hal kerül a vízbe.

Süllő- és harcsaállománya is kiemelkedő

A Palotási-tó egyedi lehetőségeket is kínál, amivel a többi horgásztó csak korlátozottan vagy egyáltalán nem rendelkezik. Így pl. a sok süllő miatt nagy múltja van a léki süllőzésnek aminek az utóbbi időben keveset hódolhattunk. A palotási horgászegyesület rendezett először Magyarországon bojlis horgászversenyt így a 2000-es évektől napjainkig már igazi hagyománya van a bojlizásnak. A tó harcsaállománya országos szinten is kiemelkedő.

Fenékviszonyok: Meglehetősen egyhangú, sík a fenék, törések nélkül. Általában vastag az iszapréteg, de sok helyen kagylópadok találhatók. Igazi változatosságot jelent a tó közepén található, vízzel elárasztott “kövesút”, mely az ott található öböl két oldalát kötötte össze az elárasztás előtt. Ez a fél méteres kiemelkedés igazi haltartó hely! A tározót körbeveszi a nád és sás, melyekbe horgászállásokat vágtak. Néhány helyen nyíltabb terület, füves szakasz is található. A horgászállások rendszeresen karbantartottak.

(Forrás: Bait Bait Facebook/ palotastoinfo.hu)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

119 centis csukával indította a “csukavadász” Niles Wried az idei szezont!

gyilkosbalna

21 feletti tok-torpedó, gyönyörű albínó tok, 3 kilós dévérek, és tucatnyi ponty – a Profess csalikat teszteltük Szászpán!

gyilkosbalna

Egyik nap kiváltotta az engedélyét, másnapra rá gigapontyot fogott!

gyilkosbalna