#talaljfogast
Image default

Horgásszunk esős időben, vagy inkább ne?

Horgásszunk esős időben, vagy inkább ne? Megnéztük, milyen hatással is van az esőzés, a nagy mennyiségű csapadék a horgászvizekre, halainkra és horgászatunkra!

Zivataros-záporos napok elébe nézünk. Ilyenkor van, akinek esze ágában sincs még a lakásból sem kimozdulni, nemhogy egy “extrém” pecára benevezni és csúszni-mászni a stégen vagy a latyakos vízparton. A bevállalósabbak viszont csak azért is kilátogatnak kedvenc horgászvizükre. De vajon érdemes ilyenkor próbálkozni? Nézzük meg, milyen hatással is van az esőzés, a nagy mennyiségű csapadék a horgászvizekre, halainkra és horgászatunkra!

Következő sorainkban néhány természeti tényezőt figyelembe véve keresnénk a választ erre a rendkívül összetett kérdésre.

Vízszint és áramlás

Az esőzések jelentősen befolyásolhatják a vízszintet és az áramlást a vizekben. Erős csapadék esetén a folyók és tavak vízszintje megemelkedhet, ami változásokat okozhat a vízi környezetben. A megnövekedett vízáramlás néha a halak áttelepülését eredményezheti, ami akár új eredményes horgászhelyeket is létrehozhat.

Víz minősége

Az esőzések a környezetből származó szennyeződéseket és tápanyagokat is a vízbe juttathatják. Ez befolyásolhatja a víz minőségét, beleértve az oxigénszintet is. Intenzív esőzések után a csapadék vízben oldott szerves anyagokat is feloldhatnak, ami alga virágzásokhoz vezethet. Az elhúzódó virágzások oxigénhiányhoz vezethetnek, mivel az elhalt algák lebontása során az oxigén felhasználódik.

Oxigénszint

Az esős időszakok alatt az oxigén szintje a vízben változhat. Az eső belecsepergése a vízbe segíthet az oxigén oldódásában, mivel a cseppek a levegőből hordozzák az oxigént a vízfelszín közelében. Ugyanakkor az eső által behozott szennyeződések és tápanyagok növekedése fokozhatja, így mint az előző pontban írtuk, az alga virágzások intenzívebbek, amelyek az éjszakai órákban oxigén hiányhoz vezethetnek.

Táplálékforrások

Az eső hatására nőhet a vízbe kerülő élő organizmusok mennyisége, mint például a rovarok és egyéb apró élőlények. Ezáltal a halaknak több lehetőségük van táplálékot találni. Az eső hatására meginduló folyamatok elősegíthetik a planktonikus szervezetek szaporodását is, ami a halak táplálékellátását javíthatja. Ez a halak táplálkozási aktivitását is növelheti, így jobb esélyük lehet a csalikra való reagálásra.

Láthatóság és érzékelés

Az esőzés miatt a víz felülete zavarosabbá válhat, ami csökkentheti a halak látási és érzékelési képességeit. Ennek eredményeképpen a ragadozók nehezebben találják meg a prédákat, és a prédahalak is óvatosabbak lehetnek.

Hőmérséklet

Az esős idő általában hűvösebb levegőt és vízhőmérsékletet hoz magával. Ez hatással lehet a halak aktivitására és táplálkozására. Néhány halfaj inkább hajlamos a hidegebb vízben aktív lenni és táplálkozni, míg mások inkább passzívabbak lesznek.

Csali kiválasztás

Az esős idő kiválasztásakor fontos szempont lehet a használt csali típusa. Az eső hatására az élőcsalik, például a giliszta,csonti vagy a kukorica, hatékonyabbak lehetnek, mert ahogy már említettük, a vízbe jutó apró élőlények és természetes táplálékok mennyisége növekszik.

Horgászat

Az esős időszakokat általában nehezebb horgászatnak tartják, mivel a változó időjárási körülmények és a csapadék megnehezíthetik helyzetünket. Azonban, mint írtuk, ez a fajta időjárás  növelheti a halak aktivitását, így ha megfelelően felkészülünk az időjárási viszonyokra, akkor jó eredményeket érhetünk el.

Összességében az esős idő hatásai összetettek, és sok tényezőtől függnek, beleértve a víztest típusát, a csapadékmennyiséget és az időjárás hosszú távú alakulását. A horgászoknak érdemes figyelemmel kísérni az időjárás-előrejelzéseket és alkalmazkodni az adott körülményekhez a sikeres horgászat érdekében.

Görbüljön mindenkinek !

(Borítókép: Illusztráció- farmersalmanac.com)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Bajba jutott, apró pontyokat mentettek az RDHSZ munkatársai

szurkeharcsa

Jelentős mennyiségű compó került a Tiszába Csongrádban

gyilkosbalna

A horgászatban is fontos, hogy helyesen neveljük a jövő generációját!

gyilkosbalna