#talaljfogast
Image default

Horoggal nem ment, így inkább hálóval kezdett rapsickodni a balatoni orvhalász!

Horoggal nem ment, így inkább hálóval kezdett rapsickodni a balatoni orvhalász! Szerencsére a halőrök résen voltak, és már meg is indult a férfi büntető eljárása. 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.). hivatásos halőr kollégái 2023. november 13-án a kora esti órákban a Tihanyi-félsziget sajkodi oldalán egy hálóval dolgozó orvhalászt értek tetten – számolt be a rajtaütésről a Balatoni Hal. A halőrök szolgálati területük ellenőrzése során, a parti nádasba rejtett csónakra figyeltek fel. A csónak és környezetének átvizsgálása során orvhalászatra utaló jeleket fedeztek fel, így megszervezték a megközelítő útvonalak figyelését.

Hétfőn, a kora esti órákban a várt személy megérkezett, csónakba szállt és teljes nyugalomban kezdte meg a felszerelés előkészítését. Ekkor vonták ellenőrzés alá a halőrökk, és találták meg a mintegy húsz méter hosszú, profin felszerelt eresztőhálót.

A háló tulajdonosa a halőröknek elismerte, hogy korábban már három alkalommal halászott a felszereléssel.

Ezután a halőrök értesítették a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársait, akik az orvhalászt előállították és ellene büntető eljárást indítottak.

Orvhalászat

246. § Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az augusztusban elfogott szigonyos búvár akár négy és fél évet is kaphat!

Megírtuk, hogy egy 58 éves férfi idén augusztusban, egy kellemes nyári napon úgy döntött, hogy felveszi a búvárszemüvegét és békatalpát, szájába csapja búvárpipáját majd vízbe merül. Eddig ez nem is okozott volna problémát, de hősünk úgy gondolta, hogy a vízibaletthez magához veszi a szigonyát is, hátha lő egy halat magának. És lőtt. A Mosoni-Duna győri szakaszán…

Órákon át próbálta magát álcázni a halak között, míg végül a nála lévő szigonypuskával elejtett egy közel három kg-os pontyot, amit ezután beledugott egy szemeteszsákba. Majd mint aki jól végezte dolgát, angolosan kívánt távozni az ebédje alapanyagával. Egy újabb bökkenő akadályozta meg ebben, ugyanis a cselekményét végig nyomon követő hivatásos halőrök feltartóztatták, és értesítették a rendőrséget.

A férfi tiltott halfogási eszközzel ejtette el a több mint 65.000 forint halgazdálkodási értéket képviselő pontyot – fogalmazta meg a Győri Járási Ügyészség.

Az ügyészség a többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő férfit orvhalászattal és lopás vétségével vádolta meg.

A BÜNTETÉSI TÉTEL A HALMAZATI ÉS A VISSZAESÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKRA FIGYELEMMEL NÉGY ÉS FÉL ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉS.

A nyomozást a Győri Rendőrkapitányság munkatársai folytatták le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni az ügyben.

(Forrás: Balatoni Hal)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Az RSD kapitális pontyai minden évszakban

szurkeharcsa

Süllő, csuka és balin ivadékokat telepítettek az RSD-be!

gyilkosbalna

Ezt vedd figyelembe, ha etetőhajót hozott a karácsonyfa alá a Jézuska!

gyilkosbalna