Így fogj komoly harcsákat nyáron! 1.rész – A kagylódöglés. Mint minden évszaknak, a nyárnak és az azzal járó hőségnek is megvannak a kihatásai egy-egy halfaj célzott horgászatára.
Korábbi írásainkban már találkozhattatok Petrovszki Robi, a Folyami Harcsa Vadász tanácsaival, melyeket különböző évszakokban zajló harcsázással kapcsolatban osztott meg velünk. Első találkozásunkkor az őszi időszakra vonatkozó tapasztalatait mesélte el nekünk a Körösökről, melyek nem mellesleg szinte bármely vizen megállják a helyüket.
Amint lezárult a téli vermelési tilalom, rögtön megírtuk Robi tavaszi „kisokosát” ,ahol szintén hasznos információkkal gazdagodhattak olvasóink. Így a nyár derekán, de még éppencsak időben két, az évszakhoz köthető , a harcsázást igencsak befolyásoló természeti tényezőt mutatnánk be. Következő sorainkban a kagylódöglés időszakában zajló horgászatot mutatja be nekünk Folyami Harcsavadász barátunk. Folytatásként pedig egy másik időszakos”eseményt”, az egérúszást boncolgatnánk majd kicsit. Lássuk!
„Mitől döglik a kagyló”, mikor kezdődik a jelenség?
A kagylódöglés jelensége általában jóval 20 celsius fokos vízhőmérséklet felett kezdődik meg, de igencsak „vize válogatja” az folyamat intenzitását. A felmelegedés és az algásodás által fellépő oxigénhiány, és a magasabb hőmérsékletben elszaporodó kórokozók szinte „lecsapnak” rájuk. Többnyire a a nem őshonos amuri kagylók hullanaek el ilyenkor, talán a természet azért így visszavág kicsit a „betolakodóknak”.

A jelenség idén is hasonlótájt vette kezdetét mint tavaly, július eleje-közepe felé, bár én már júniusban is találtam néhányat és horgásztam kagylóval, viszont a komolyabb eredménéyek most jöttek halfogás terén. Nem kifejezetten a hónaphoz , inkább a vízhőfokhoz köthető.
Mint minden időszakos jelenségnek, ennek is az eleje a legjobb, legeredményesebb, mikor a hareszok kiéhezve habzsolják az „új ízeket”.
Miért olyan vonzó ez a nagy bajszos ragadozók számára?
A harcsa ragadozó és dögevő hal. Ebben az időszakban a lehető legkisebb energiabefektetéssel tud a lehető legtöbb táplálékhoz jutni. Ezeket ők ki is használják rendesen, „terülj terülj asztalkám” van nekik ilyenkor, és még kergetőzni, lesben állni sem kell hozzá.
Emellett a rohadó kagyló „dögszaga” és annak erőssége szinte semmihez sem hasonlítható.
A büdös májas peca kicsit ennek az „utánzata” , viszont se nem ilyen intenzív, se nem ilyen tartós. A kagylót ha nem rágják le apróhalak, szinte bármeddig benthagyhatom, nem kell cserélni, nem ázik le. Újradobni azért sűrűbben kell, mert sok kapást eredményezhet apróbb halaknál is, akik előszeretettel rángatják.
Begyűjtése rém egyszerű, partszélben elég sokat látni a „szezonjában” . Az összegyűjtött darabokat kibelezve egy vödör vízben 1-2 napig tárolom, hogy picit intenzívebb szaga legyen. Túl sokáig nem szabad roahsztani sem, mert az se jó neki. Ha eléri a megfelelő szagot, utána érdemes naponta vizet is cserélni rajtuk.
Milyen vizeken eredményes ez a csali?
Szinte bármilyen vizen, a harcsák nagyon szeretik. Viszont vannak hátráltató tényezők. Nálunk a nagyobb folyókon az apróhalak, vagy a kisharcsák képesek „zavarni” a csalit és idővel lerágni.
A sekélyebb holtágakon, tavakon, ahol hemzsegnek a törpeharcsák, szinte biztos hogy elsőként ők támadják meg, és nagy eséllyel le is darálják a horogról.
Itt nem szoktam javasolni a kagylós pecát, csak az idegei mennek rá a horgásznak.
Milyen módszerekkel, milyen napszakban vessük be?
Szinte minden módszerrel felkínálható. Letett botos horgászatnál nekem a legjobban a jól bevált sallangmentes fenekezés ami adja a halat, de felszínen vagy úsztatva is jó lehet. Leginkább éjszaka vetem be őket így, mikor járnak a halak és keresik a táplálékot.
Nappal viszont egyéb halfajok, ponty, keszeg, márna is tépkedi, nem ritka hogy testesebb potykákat is fogok vele. De emiatt letett botnál az éjszakát javaslom.
Kuttyogatásnál is top csali ez ilyenkor, ezt nappal tök eredményesen lehet bevetni. Idén már saját kuttyogófáimat próbálgatom, egész jó eredményekkel, kagylós pecákon most kezdtek el igazán szép halakat adni, de tavasszal sem panaszkodhattam rájuk!
A horogra többször átfűzve tűzöm fel, hogy nehezen tudják lerángatni róla az apróbbak.
A legnagyobb harcsák ezzel jöttek
Kétség kívül állíthatom, számomra ez a csali adta a legnagyobb halakat. Első filmemben egy 50-60 kg körülit fárasztok, amit 10 perc után leakadt. Ez egy vertikálos kagylócsokorra jött, de
a tavalyi legnagyobb halam ami 30+os volt, letett botos fenekezésnél vett fel ugyancsak egy nagy kagylócsokrot.
A nyári időszakban volt hogy már összevetettem , egy boton kagyló, egyen elő hal, és gyakrabban húzta el az utóbbit. Ebben az időszakban tényleg ez a legfogósabb! Viszont próbáltam már más évszakban, és volt hogy tavasszal is fogtam vele.
A döglöttkagylós peca egészen addig jó, amíg a víz el nem kezd lehűlni. Amint a fentebb írt „döglési hőfok” alá esik, már visszaváltok puhatestűekre vagy élő halra.
Legújabb filmemben még több részletet megtudhattok az ebben az időszakban zajló horgászatról.
Köszönjük Robinak a tartalmas írást!
A következő részben az egésrúszással foglalkozunk majd.