#talaljfogast
Image default

Kemény küzdelem a törpeharcsa ellen: teli varsákat ürítettek a Keleti-Bozót-csatornán

Kemény küzdelem a törpeharcsa ellen: teli varsákat ürítettek a Keleti-Bozót-csatornán, látható a Balatoni Hal facebook oldalára feltöltött élő videóban.

A 23 perces felvételen Szári Zsolt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tart egy részletes beszámolót a Fonyód-árkon zajló varsák ürítésének folyamatáról. A videóban sok érdekességet hallhatunk a balatoni “inváziós helyzetről” , ennek orvoslására felhasználható lehetőségekről, környezeti tényezőket és halbiológiai szempontokat figyelembevéve.

A törpeharcsák rendkívüli elszaporodását az elmúlt években sajnálatos módon tapasztalt enye téli időjárás is felerősíti. Erről az alábbiak hangzanak el:

Mi szeretnénk azt, ha lenne egy jó tél, mert egyébként az biztos hogy nem fog kedvezni a törpeharcsa állományának

 

“Az a vírus, ami időnként fel-felüti a fejét a törpeharcsa állományokban, és megtizedeli őket, annak nagyon fontos az, hogy legyen egy gyenfítő körülmény is a halak körül. Ez pedig egy hideg , jeges tél. Erre várunk, és akkor szerintem sokkal könnyebb dolgunk lesz.”

Az invazív törpeharcsák mérete is gyarapodott

A videón láthatjuk, hogy az invazív halfaj egyedeinek mérete sem már a leges legapróbbakból áll, és termetesebb példányok is bekerülnek a varsákba.

“Az elmúlt évekhez képest a halak mérete jelentősen nagyobb, és az átlagsúly is nagyobb. Lehet látni, hogy az átlag méretet ezek a kétnyaras példányok képviselik. Ők voltak tavaly azok a nagyon picik. És akkor vannak a 3-4-5 nyaras példányok benne vegyesen.”

Ők a szülőpárok, leginkább ő tőlük kell megszabaduljunk.

Ivarérett egyed

 

A számok

A tavalyi évben 1423 kg törpeharcsa került lehalászásra a Fonyódi-árkon. Idén eddig 594 kg, de mivel lassan hűl a víz, és jelenleg is 14 Celsius fokos, ezután számolnak jelentősebb fogással. A Balatonon 545 kg volt a tavalyi varsázott össztömeg, idén már 1118 kg-ot, ami 38000 darabnak felel meg.

A merítőszákos próbálkozások habár tömegre kevesebbek voltak, mindössze 127 kg-ot szedtek ki a kollegák, viszont mivel apró ivadékfelhők lettek megcélozva, ez a számítások szerint 250-260 darab apró törpeharcsának felel meg. Feltehetően a horgászok is hasonló mennyiséget szedhettek ki ilyen módon, ami szintén jelentős darabszámmal bírhat.

Tehát el lehet mondani, hogy az invazív faj elleni harc leghatékonyabb módja az, mikor az ivadékfelhőket gyérítik

 

További érdekességekért érdemes végignézni a gyérítésről készült videót.

Hogyan harcolnak a Balatonon a törpeharcsák ellen?

Az invazív halfaj elleni küzdelem az egész szeznban zajlik Balaton-szerte.

Egy augusztusi írásban az alábbi módszerekkel számol be a Balatoni Hal facebook oldala:

  • varsákkal
  • elektromos halászgéppel;
  • dobóhálóval;
  •  merítőszákkal

Már akkor is , ahogy a jelenlegi helyzet szerint is a legutolsó, merítéses folyamat tűnt a leges leghatékonyabbnak

Jelenleg ez utóbbi a leghatékonyabb módszer: az elmúlt egy hónapban már több, mint  250.000 db ivadékot szákoltak ki munkatársaink!

Olvasható az augusztusi bejegyzésben.
A postban egy kisfilmet is feltöltöttek, ahol ugyancsak Szári Zsolt vezérigazgató mond tartalmasabb gondolatokat a témával kapcsolatban.
(Forrás: Balatoni Hal Facebook oldala)

KAPCSOLÓDÓ

Őrült küzdelemben fogták ki az új állami rekordot jelentő 400 kg-os tonhalat!

gyilkosbalna

Civil összefogással küzdenek a Francia-öböl tisztaságáért!

szurkeharcsa

Majd’ 2 és fél méteres harcsát fogott Újvári Bence!

gyilkosbalna