#talaljfogast
Image default

Lezajlott a III. Trout Area Pergető OB. első elődöntője

Lezajlott a III. Trout Area Pergető OB.  elődöntője, számol be róla a Magyar Országos Horgász Szövetség Facebook oldala . A versenynek a Győri MMX-tó adott otthont.

A pergető párbaj szombaton kezdőtött, meglehetősen szélsőséges időjárási körülmények közt. Esőben,szélben nem volt hiány.  30 induló már pirkadatkor rajtra készen várta a 8 óra után kezdődő fordulót. Az első etapban a tó autópálya felőli oldala muzsikált jobban, szépen adta a frissen telepített pisztrángokat.

“Nem csoda ez, hiszen már hajnalban is it forogtak a halak. Az ebédszünet alatt, a szemerkélő eső megszűntével feltámadt a szél, ami kimozdította az addigra étvágytalanná vált halakat.

A hátralevő 5 etapban két nagyobb pisztrángraj vándorolt a tavon, így minden helycsere előtt újabb reményekkel készültek a versenyzők.

A vasárnapi 12 forduló izgalmasnak ígérkezik!” – Írta a nap zárásaként készült összefoglalóban a MOHOSZ.

Második versenynap

Az időjárási viszonyok a halak kapókedvével fordított arányban alakultak. Kellemesebb, napos idő mellett nem sok halat sikerült szákolnia a sporthorgászoknak a záró fordulókban.

“Ragyogó napsütés fogadta az elődöntő második napjára érkező versenyzőket. A pisztrángoknak sajnos a tegnapi borús, esős idő jobban tetszett.
Rendkívül nehéz, nagy koncentrációt igénylő horgászat alakult ki kevés hallal.” – számolt be a szövetség a végeredményről szóló posztjában.
A dobogó a következőképp alakult:
  1. Rohrbeck Rudolf
  2. Karádi László (40 pont)
  3. Tamala Péter (39 pont)

Az aranyérmes versenyző hatalmas hajrát produkálva érdemelte ki a dobogó legfelső fokát.

Részletes eredmények ITT tekinthetőek meg.

A november 25-26-án megrendezésre kerülő döntőbe 21 versenyző jutott.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Múlt héten ért véget a 3. Trout Area VB is Litvániában.

Az erős mezőnyhöz képest tisztesen helytálltak a magyarok a 3. Trout Area VB-n Litvániában. Csapatban egy helyet javítva a finálé előtti állásról hetedikként végeztek a fiúk. Plank Zoltán egyéniben 5. , Simon Zoltán 15. helyen zárta versenyt.

 

Olyan csapatokat tudtunk magunk mögé utasítani, mint a tavalyi ezüstérmes román és bronzérmes grúz csapatok.

Olvashatjuk a MOHOSZ Facebook oldalán a végeredményekről beszámoló posztban. Fontos megemlíteni, hogy a Trout Area szakág hazánkban összesen 2 versenypályán tudja megmérettetni magát. Emiatt a sporthorgászok többsége a külföldi versenyeken tud igazán tapasztalatokat szerezni.

De mi is az a Trout Area?

A Trout Area (tükörfordítással “pisztrángos terület”) kereskedelmi horgászmódszerként indult Japánban, ahol az embereknek kisebb méretű tavakra volt szükségük. Ennek logikája az volt, hogy biztosítsák az egyenletes fogásokat, és sok sporttárs számára tegyék lehetővé egy kis területen a horgászatot. Hamarosan azonban egy nagyon speciális technikává nőtte ki magát, amely félúton van a műlegyes horgászat és a pergetés között. Rövid botok és könnyű felszerelések használatával zajlik. Vannak párhuzamai az LRF (Light Rock Fishing) horgászattal, de számos szinten eltér attól. Az LRF egy könnyű megközelítés, és a cél több apró faj kifogása a sós vízben. A Trout Area ezzel szemben egy fajra összpontosít, a pisztrángfélékére (sebes,szivárványos, szaibling).

Rendkívül fontos a halvédelem

Túlnyomórészt kis édesvízi tavakban történik, és különleges szabályok betartását és betartatását követeli meg. A legalapvetőbb elv például a Catch and Release (fogd és engedd vissza). Ezért a könnyű fonott zsinórok , gumírozásmentes csalik használata, ultrakönnyű pergetőbotok és a halak minimális kezelése a legfontosabb. Végső soron a hangsúly a halak legmagasabb szintű tiszteletben tartásán, a minimális károkozáson és a jó szórakozáson van. Ez a Trout Area gyakorlatának egyik alapelve. Csak és kizárólag szakáll nélküli horog és gumihálós merítő használata megengedett. Egy jó Trout Area  merítő legfontosabb tulajdonsága, hogy kötelezően szilikon anyagú háló legyen rajta. Ez kellően védi a halat, nem csak az ütődéstől, hanem a nyálkahártya rétegét sem sérti meg (ami a betegségek ellen védi őt).

Merev botok, nehéz zsinórok és hármashorgok szóba sem jöhetnek!

 

Meglepetésként, az egyik versenyzőnek sikerült Ultra Light felszereléssel egy igen méretes csukát megakasztania. A szabályrendszer értelmében viszont ez a kroki nem számított bele az eredménybe.

 

 

Hengereltek a hazaiak

Szervezésből kitűnően vizsgázott a házigazda, és a hazai szurkolók segítsége is közrejátszott a nagy siker elérésében.
“Litvánia nemzeti válogatottja megérdemelten, nagyot horgászva lett világbajnok Olaszország előtt, aki kétszeres világbajnokként most az ezüstéremet csípték el, a harmadik helyen Lettország csapata végzett.”

A Magyar Országos Horgász Szövetség nagyon köszöni a szurkolást minden kedves horgásztársnak, aki figyelemmel követte az eseményeket. Jövő héten már a hazai országos bajnokságon találkozhatnak újra a finomszerelékes peca fanatikusai.

(Forrás : MOHOSZ Facebook, Trout Area Fishig UK Facebook)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Majdnem 7 tonna törpétől szabadították meg novemberben a Peresi-holtágat!

gyilkosbalna

Lenyűgöző szépségű 25 feletti tükörponty akad horogra Gyékényesen

gyilkosbalna

Ezért finomíts a szereléken télre: egymás után jöttek a szebbnél-szebb halak Törökbálinton!

gyilkosbalna