#talaljfogast
Image default

Világrekord harcsát fogott, de ellopták tőle, majd egy év múlva még nagyobb hallal döntötte meg a csúcsot!

Világrekord harcsát fogott, de ellopták tőle, majd egy év múlva még nagyobb hallal döntötte meg a csúcsot!

Egészen hihetetlen, már-már mesébe illő történetet osztott meg a legnagyobb közösségi oldalon az IGFA (Nemzetközi Sporthorgász Szövetség): Ashley Carr, az indianai horgász még 2003-ban egy 40 font (kb: 18 kg) súlyú laposfejű harcsát fogott, amely az IGFA női junior horgász világrekordját jelentette (volna).

A rekordhalat egy barátja akváriumában tárolták, hogy egész éjszakán át életben tartsák, amíg egy hitelesített mérleget keresnek a mérlegeléshez.

Sajnos a hatalmas trófeaharcsát az éjszaka folyamán – mindenki megdöbbenésére – ellopták a tartályból, így Carr nem érhette el a világrekordot.

Bal oldalt az ellopott hal, jobbra a hitelesített rekord

A Sors és a “Halak Istenei” azonban furcsa módon igazságot szolgáltattak. Egy évvel később, 2004. augusztus 29-én a fiatal horgászlány ismét egy óriási rekord-laposfejű harcsát fogott! Carr az Indiana állambeli White folyón horgászott, amikor

kifogta a 18,37 kilogrammos (41,6  font súlyú) halat, amellyel beállította a faj IGFA Junior világrekordját.

Ezúttal azonban okultak a korábbi hibájukból és a halat a család 225 gallonos tartályában tárolták, hitelesített mérlegen megmérték, majd másnap élve és egészségesen visszaengedték!

A laposfejű harcsa népszerű horgászhal az Egyesült Államokban

A laposfejű harcsa őshonos elterjedési területe az Appalache-hegységtől nyugatra elterülő széles terület, amely magában foglalja a Mississippi, a Missouri és az Ohio medencéjének nagy folyóit. Az elterjedési terület északra egészen Kanadáig, nyugatra egészen Texasig, délre pedig a Mexikói-öbölig terjed, beleértve Mexikó északkeleti részét is.

A hal oldala és háta olajzöld színű, hasa alatt színe fehér vagy sárga. Az egyedek, különösen a tisztább vizekből származó fiatal példányok erősen foltosak, a foltok sötétbarnától a feketéig terjedő színskálán mozognak. A hal szemei kicsik, és az alsó állkapocs markánsan kiemelkedik a felső alól. Az állkapocs előtti fogsornak hátsó nyúlványai vannak.

Kedvelt horgászhal, amely az élő zsákmányt részesíti előnyben. Falánk ragadozó, és elsősorban halakkal, rovarokkal, gyűrűsférgekkel és rákokkal táplálkozik. Más kisebb harcsákat is felfal. A rovarlárvák jelentik a fő táplálékát, amíg az egyed el nem éri a körülbelül 10 cm-es hosszúságot, ekkor tér át rákokra és apró halakra. A 25 cm hosszúság feletti egyedek pedig szinte kizárólag más halakkal táplálkoznak.

De mekkora is a világrekord?

A laposfejű harcsa világrekordját még 1998. május 19-én állította be a kansasi Elk City Reservoirból Ken Paulie.

A kifogott hal 55,79 kg-ot (123,0 fontot) nyomott, és 155 cm hosszúságú volt.

Ezzel a hatalmas mérettel a második legnagyobb észak-amerikai harcsa, a kék harcsa (Ictalurus furcatus) után.

A világrekord hal az alábbi videóban 4.30 másodpercnél tekinthető meg:

(Forrás: IFGA Facebook, Fotók: wired2fish.com/IFGA)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Elő a rablóhalas pálcákkal, újra fogható a süllő, csuka, balin és sügér!

gyilkosbalna

Több száz kiló kecsege érkezett a Körösökbe

gyilkosbalna

Nyolc órás feeder kupát rendeztek Maconkán, jöttek is szépen a halak

gyilkosbalna