#talaljfogast
Image default

Megszüntette az eljárást az ügyészség a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottjával szemben

Megszüntette az eljárást az ügyészség a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottjával szemben. Nem bizonyítható, hogy a férfi követte volna el a természetkárosítást. 

Három évvel ezelőtt valaki több ezer liter fáradt olajat öntött ki, amely aztán a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba jutott be Szigetszentmiklósnál, ahol 1800 négyzetméternyi úszólápot tett tönkre.

A rendőrségi nyomozás eredményeként 2021 nyarán egy 59 éves férfit gyanúsítottak meg, de a bíróság elé már nem kerül, az ügyészség megszüntette az eljárást

– írta meg a Telex.

A Telex akkor megkereste Pfeifer Rikárdot, aki halőri és természetőri feladatokat is ellátott a területen. A férfi negyven éve kötődik a partszakaszhoz, és napokkal a szennyezés után is feldúltan nyilatkozott a portálnak. „Mióta megtörtént ez a szennyezés, képtelen vagyok aludni. Ezt a tettet, nem lehet börtön nélkül megúszni. Hiszek benne, hogy elkapják a tettest. Ott akarok lenni majd minden tárgyalásán, és a szemébe akarok nézni.”

Pfeifer azt mondta, az olaj alá szorult kétéltűek, hüllők és halak szinte mind elpusztultak, megfulladtak, eddig csak egy mocsári teknős került elő élve.

A második túlélőt, egy növendék, elég lassan mozgó vízisiklót az egyik vízügyes fedezte fel, majd én fogtam meg, és vittem el a bolygatott terület szélére.

Szendőfi Balázs halbiológus szintén kijárt napokon keresztül a kármentési munkákhoz, ő akkor már két éve forgatta filmjét az RSD élővilágáról, amibe most ez a tragikus esemény is belekerül. Szendőfi azt mondta, ez az úszóláp a fokozottan védett hal, a lápi póc élőhelye is (Tokajban is ennek a fajnak az élőhelyét bolygatták meg mederkotrással), de a szintén védett réticsíknak és az Európa nagy részén eltűnőben lévő széles kárásznak is otthont ad. A lápban több fokozottan védett csíkbogár- és szitakötőfaj is előfordul, most ezeknek a lárvái is elpusztulhattak.

Úgy tűnik mégsem lesz felelős

A vízügy szerint is az elmúlt évtizedek legsúlyosabb olajszennyezése történt 2020 decemberében, és a rendőrség el is jutott egy gyanúsítottig. 2021 június elején azt közölték, hogy áttörést értek el az ügyben, és egy tököli férfit hoztak kapcsolatba a természetkárosítással. A házát és munkahelyét is átkutatták, és olyan eszközöket találtak nála, amelyeket kapcsolatba lehetett hozni az olajszennyezéssel.

A férfit, V. Józsefet hazugságvizsgálónak, poligráfnak is alá akarták vetni, de azt nem vállalta, és vallomást sem tett.

Az ügyről azóta nem sokat lehetett tudni, de most a Pest Vármegyei Főügyészség a Telex érdeklődésére azt a tájékoztatást adta, hogy megszüntették az eljárást a férfi ellen.

„Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség 2023. október 13. napján az eljárást megszüntette a nyomozás során korábban gyanúsítottként kihallgatott személlyel szemben, mivel a rendelkezésre álló bizonyítási eszközök alapján nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt ő követte volna el” – írták.

Azt nehéz forintosítani, hogy milyen mértékű károsodás érte a szigetszentmiklósi úszólápot, de a védekezés költségei meghaladták a százmillió forintot. A vízügy munkatársai 6700 liter olajjal szennyezett vizet és 200 tonna olajjal szennyezett talajt távolítottak el.

(Forrás: Telex, Fotó: Bődey János/Telex)

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

Ezek sose fogynak el? Most egy hálós orvhalász bukott meg a Keleti-főcsatornán!

gyilkosbalna

Lezajlott a III. Trout Area Pergető OB. 2. elődöntője

szurkeharcsa

A kisvízen jöttek a brutális pontyok Palotáson!

gyilkosbalna