#talaljfogast
Image default

Önkéntesek küzdenek a Velencei-tó feltámasztásáért

Önkéntesek küzdenek a Velencei-tó feltámasztásáért az esővíz elvezető csatornák tisztításával.

A tó egyik fő “tápláló tényezőjének” nevezhető csapadékelvezető járatok különféle okok miatt rendkívül rossz, elhanyagolt állapotban vannak. A többnyire emberi hanyagságnak,illegális szemétlerakásnak is köszönhető akadályok egyfajta mesterséges gátként hatnak az amúgy is gyengélkedő, bár a közelmúltban revitalizációs folyamatok  alá került természetes vízterület ellátására. Az “Önkéntesek a Velencei-tóért” közösségi összefogás alapítója, Könyves Tamás mesélt nekünk kezdeményezés kialakulásáról, jelenéről és jövőjéről.

Az elhatározás

2022 decemberében kezdtük el mi önkéntesek komolyabban azzal foglalkozni hogyan lehetne pótolni a vizet a velencei-tóban.

Azon a nyáron volt a hihetetlenül nagy szárazság ami a tóra és természetes környezetére nagyon nagyon rosszul hatott. A velencei-tónak a víz utánpótlása esővíz gyűjtő csatornákból tevődik össze 90 %-ban. Van kettő patak is, a C,sontréti patak és a Bágyoni ér ami szinte folyamatosan táplálja.

Nagyon rossz volt látni, hogy ténylegesen senki nem foglalkozott azzal, hogyan lesz a tóban megfelelő mennyiségű víz. És ahogy jártam körbe mindenfelé terepszemlézni a tó körül,

sajnos nagyon szembetűnő volt ,hogy az esővíz gyűjtő csatornák szinte teljesen tele vannak szeméttel. lerakódott iszappal, ágakkal gallyakkal és aljnövényzettel.

Még ha picit esett olykor olykor az eső , az a víz sem tudott belejutni a szeretet tavunkba. Így megszerveztem még abban az évben a legelső esővíz gyűjtő csatorna tisztítást önkéntesekkel.

Első lépések, kőkemény munkakezdés

Közel fél éven keresztül minden hétvégén szombaton reggel 8.00-tól délután 16.00-ig gereblyével, ásóval, lapáttal és nagyon ritkán kis méretű gépekkel is lassan , de hatékonyan haladtunk.

Tavasszal abbahagytuk, mert ilyenkor az aljnövényzet besűrűsödik és képtelenség dolgozni, ráadásul újra felélednek az állatok ,az élővilág és ilyenkor nem jó őket zavarni.

Rengeteg, körülbelül 25-30 helyszínre, sokszor újra visszatérve 100 m-től 300 m-ig takarítottunk naponta.

Volt olyan, hogy összesen csak hárman voltunk önkéntesek. Viszont voltak olyan alkalmak is amikor 25-en. Minden tiszteletem azok az emberek előtt, akik a saját idejüket áldozzák a környezetükért, a Velencei-tóért.

Az eredmények

Sokkal komolyabb eredményeket értünk el mint gondolnánk. De a legszuperebb dolog az, mikor mi önkéntesek tudunk az embereknek(fiataloknak és öregeknek ) , hivataloknak, az önkormányzatoknak és a polgármestereknek is  jó példát mutatni.

Amióta elkezdtük  – most már évekkel ezelőtt – az esővíz gyűjtő csatornák tisztítását a tó körül, a természet is mellénk állt.  Folyamatosan gyarapszik a hivatalos Agárdi vízmérce szerinti vízállàs.

Ami jelenleg 121cm , 2022.szeptember 19. én 53cm volt!

Felbecsülhetetlenül ,jó érzés amikor úgy épül fel egy közösség hogy közben jót cselekszünk. Ez egy fontos üzenete és példája az önkéntes összefogásunknak!

A jelen

Ebben az évben január elején, tehát kettő héttel ezelőtt kezdtük el úrja munnkánkat. Nagyon fontos hogy évről évre ezeket a karbantartási- és tisztítási munkálatokat meg kell ismételni. 

Helyismeretünk már sokkal jobb!Ttervezünk a tó körül,  Velencei központtal egy saját egyedi speciális gépparkot.

Ehhez természetesen még támogatókat is gyűjtünk. Mert ide speciális kis méretű, akár kétéltű vízijárművek is kellenek.

Pozitív visszajelzések

Egy nap egyik esővíz gyűjtőhöz kora reggel megérkeztem, és kijött egy helyi “”őslakos nénike. Megkérdezte, hogy én mit csinálok lent az árokban. Én pedig felmutattam magasba emelve a lapátomat , hogy kitakarítom az árkot, hogy az eső akadálytalanul tudjon befolyni a Velencei-tóba. Erre az idős , szépkorú nénike majdnem elpityeregte magát. Azt válaszolta , hogy hordozzon engem az Istenke egész életemen át a tenyerén , mert utoljára 1990-ben volt itt kitakarítva ez az árok.

Én erre csak annyit mondtam : 

“Örülünk hogy segíthetünk ,ez közös ügyünk. A köszönet pedig az önkénteseknek jár akik nélkül ez nem valósulhatott volna meg”

Kaptunk tőle igazi forró pogácsát és forró teát. Ezek a pillanatok azok ,amik felbecsülhetetlenek.

Sokat mesélt a régi szép időkről , amikor még a halacskák fel fel úsztak ezekben az esővízgyűjtő árkokban és az csodálatos volt 🙂

Tervek, jövőbeli események

Van még tennivaló bőven.

A következő eseményünk most hétvégén szombaton lesz. Velencén reggel 9.00-tól a csontréti patak Beömlő részénél a Tóbíró köznél.

Ebben az évben tavaszig minden második hétvégén szombaton megrendezzük ezt az eseményt.

Bízunk benne, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk. Értékelnünk kell a természetet, ne csak elvegyünk tőle, önzetlenül adjunk is vissza neki! 

Várunk bárkit aki képes egy lapáttal megbirkózni , és van egy gumicsizmája ,mert az sokszor nélkülözhetetlen. Viszont otthon a fotelból is tudsz segíteni , ha ezeket az eseményeket megosztod , és drukkolsz nekünk ,azaz velencei-tónak, hogy újra régi fényében tündökölhessen.

Olyan vállalkozókat, cégeket is szívesen látnánk, akik akár kis gépekkel, lánctalpas markolóval,tolólapátos quaddal,stb. tudnak segíteni az igencsak nehéz terepeken.”

Köszönjük a csoport és tevékenységeinek bemutatását Tamásnak, és további kitartást,sok  erőt és fejlődést kívánunk munkájukhoz!

Amennyiben neked is felkeltette érdeklődésedet a program, keresd fel Facebookon az Önkéntesek a Velencei-tóért csoportot.

Halazin

KAPCSOLÓDÓ

41 éve gyűjt Rapala termékeket a fanatikus francia horgász, már többezer különleges darabbal rendelkezik

szurkeharcsa

Sok év után végre újra pisztrángtelepítés volt a Gaja-patakba!

gyilkosbalna

Súlyosan szennyező, rákkeltő anyagok kerülhettek a Dunába

szurkeharcsa